Напрежението на входа на луминисцентната лампа ми е 248 волта когато лампата работи. Често ми гори пурата и стартера. Възможно ли е да е от това?
Напрежението на входа на луминисцентната лампа ми е 248 волта когато лампата работи. Често ми гори пурата и стартера. Възможно ли е да е от това?
Как само пурата и стартера ти горят при такъв волтаж?
Сигурно няма и 1000 часа работа и сменям или пура или стартер.
Кондензатор имаш ли на лампата? Ако не намери или си купи и пробвай с кондензатор питай как се свързва че съм забравил.
А какво друго да изгори???Първоначално публикувано от BaHko_goTuHoTo
Ами при такъв волтаж и други ел. уреди биха изгорели. Или дросела например.
http://sezai.hit.bg/lamp.htm различни схеми на луминесцентни лампи
Първоначално публикувано от BaHko_goTuHoToЧети внимателно! Не е казано къде точно е мерил, за да вадиш извод че такова е и напрежението на мрежата!Първоначално публикувано от stan23
Ами в схемите на тези видове лампи няма устройство което да увеличава волтажа на тока. Където и да е мерил са си 248 волта.
Кондензатор няма. Само дросел. Меря на захранващия кабел (преди дросела).
Тази лампа къде се намира? В това помещение в което е пускат ли се други ел. уреди? Проблемите може да са единствено 1.напрежението на тока(волтажа) 2. дросела (ако не отговаря на ватовете на лампата или да е повреден)
"Волтажа на тока" е култов израз!Първоначално публикувано от BaHko_goTuHoTo
Дросела е прибора, с който се повишава напрежението.
Елементарната логика на израза:"Често ми гори пурата и стартера" води до заключението за дефект в дросела - само той остава във всяка от ситуацийте.Разбира се, може и да не е само той а съвкупност от мрежово напрежение/токови удари/неоразмерени правилно компоненти и друго , което не се сещам в момента.Дай описание на тялото, стсртера, пурата и напрежението ПРЕДИ да включиш лампата.Има ли чести токови удари и дали ти горят и други ел. уреди.Да не говорим, че използването на дросели е архаизъм при наличието на толкова електронни устройства вече.
Животът на тези елементи е в обратна зависимост на броя на комутационните цикли...Честите включвания/изключвания съкращават живота им.Първоначално публикувано от stan23
Това не е от напрежението , а от качеството на лампата или стартера. Луминисцентните лампи се палят при по-високо напрежение/ необходимо за йонизирането на съответния газ / по 3 начина ,единият от който е стартерно /вашия/. И този способ е изпитан от времето. И е най-евтин.
Някои предлагат електронно ,но там има доста полупроводникови елементи които плющят повече , и струват повече . Справка енергоспестяващите лампи от знайни и незнайни производители.
И най-лошия за тия лампи. На практика се използва една малка част от живота на лампите (докато изгори един от двата нагревателя).Първоначално публикувано от Хейли
Дросела не повишава U a е индуктивно съпротивление , което органичава работния ток при всички газоразрядни лампи.Ако го няма I става много голям и лампата гори.Първоначално публикувано от ivbrada
Според мен проблема е качеството на стартера и лампата или в честите комутации или дросел с по-голям раб ток от необходимия.