Здравейте колеги.
В една от стаите има следния проблем:
Имам монтирани паралелно 5 лунички по 12v/20W, трансформатор който е мисля 105W(отдавна го слагах и не помня) и потенциометър за намаляване на сетлината. При работа около час на макс луничките сами изгасват(не съм обърнал внимание дали го правят при намалена светлина). След 15-20 минути светвтат отново и пак така. Или пък ако поработят повече и ги спреш от ключа и веднага включиш пак не искат да светнат. Явно нещо загрява и изключва аварийно.
От както са монтирани(повече от година) го прави това и до сега търпях понеже е спално помещение, но ми писна ....
Въпроса ми е дали е от потенциометъра или от трансформатора? Мислех си от преди да шунтирам потенциометъра за проба, но реших да се консултирам първо със вас, ако случайно сте имали подобен проблем.
П.П. Имам същите лунички, трансформатор и потенциометър в друга стая, там са 4 лунички обаче, а към потенциометъра е вързана и обикновена крушка която за сега е 75W, но и със 100 работи. Тоест потенциометъра е по натоварен, а не гасне, което ме навежда на мисълта, че е трансформатора.
Благодаря предварително.