Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 46
Like Tree4Одобрявам

Свързване на готварска печка към два контакта - възможно ли е?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Отговор: Свързване на готварска печка към два контакта - възможно ли е?

Не си наясно с материята /личи си по въпросите/ и най-добре се консултирай с човек, който ще ти свърже печката.

2.  

3. Member
    Тук е от
    May 2017

Цитат Първоначално публикувано от ivodivo Виж публикацията
    До колкото разбирам 2-та контакта са един до друг и са захранени от една р.к. - т.е. са на един и същ токов кръг. Ако е така какъв е проблема да съединиш двата кабела от контактите - фаза с фаза и нула с нула съответно и така да захраниш печката барабар с котлоните...
    Точно така. Обмислям го и този вариант, но за другия срещнах такава идея в нета, но не ми стана ясно как е станал номера. Освен това май има и ДТЗ и не ми е ясно как ще й се отразят такива мероприятия.
    Що се касае до печката съм свидетел как в един конкретен случай различните изводи водят до работещи само определени части от уреда. Не съм имал време да се задълбая защо това е така. За това и питам ако случайно някой е правил подобни номер. В много от новите сгради вече се предвиждат два извода с 2,5 квадрата вместо един с 4 и предполагам, че темата би била полезна и за други потребители.
    Този пост е редактиран от Vizi; 15-09-17 в 15:28.

4. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от Vizi Виж публикацията
    Освен това май има и ДТЗ и не ми е ясно как ще й се отразят такива мероприятия.
    Какви мероприятия?

И ДТЗ да има то не пречи щом двата контакта са захранени от една линия и един т.к. Щом преди контактите са били една линия не пречи да си ги обединиш двата кабела пак в една линия...

5. Member
    Тук е от
    May 2017

Разделените участъци са по 1.5 метра всеки. Обединяването наистина изглежда най-лесният вариант за мен. Някакви подходящи свързващи клеми за това да предложите.

6. Banned
    Тук е от
    May 2017

Визи ,абсурд за свободни съчинения!!

7. Member
    Тук е от
    May 2017

Викинг май пишеш за профилактика. Благодаря на Ivodivo и другите включили се с цел да помогнат.

8.  

9. Banned
    Тук е от
    May 2017

Имах напредвид да не преправяш инсталациията на самата печка.
    Щом от кутията имаш проводник 2.5мм²-няма за какво да се притесняваш.
    За клеми има клик система,но когато се ползва многожилен проводник се поставя кабелен накрайник/пресовка за многожилния кабел/.
    IMG_20170902_145936.jpg
    IMG_20170902_145946.jpg
    Снимките са на клемата.
    Този пост е редактиран от Viking72; 17-09-17 в 22:07.

10. Member
    Тук е от
    May 2017

Благодаря.

11. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас

Готварска печка с 4 котлона по правило се включва с твърда връзка!
    Сваляш контактите, купуваш две х1м 3х2.5м2 кабел. Връзваш със усукване / дано да имаш повечеко кабел пуснат в контактните кутии/ с два чифта клещи предварително заголени около 4см от всяко жило /кабел. Фаза-Фаза, нула - нула и земя-зема. Спазваш точно и ги връзваш директно в печката - трябва да има кутия след кирливия щепсъл който са ти дали вероятно. Никой няма да ти прави проблем с гаранцията , просто си запази шепсела с кабела!
    ДТЗ няма да има проблеми ако кабелите са еднакви, затова си вземи два кабела 3х2.5 м2! Такъв е и на контактите! А и предполагам че ДТЗ е за целия кръг в кухнята. ДТЗ следи утечки/разлики в токовете между фаза, нула и земя.
    п.с, правил съм доста ел. инсталации, по здраво и дълготрайно от здраво усукване с два чифта клещи на меден /еднотипов /проводник няма!
    Ако е алуминий + мед нещата са различни!
    Аз лично ги заголвам по 5 см в кутиите, завивам 2х2 или 3х3 или там както са , след което с едния чифт клещи държа началото а с друия натягам здраво до плътно усукване. и стягане!
    Изолирам и затварям кутиите!
    Всякви клеми, устър, свързващи незнам си кво са излищно влагане на средства които са и потенциален бъдещ проблем свързън с прецъркване / нагаряне на връзки/кабели и ......проблеми!
    Ако все пак не може да се свали самия кабел от печката има т.н твърди връзки за контактни кутии, пускаш един кабел 3х2.5 до едната кутия от другата и ги свързваш в нея.
    Но това си е чиста устър клема 10-16 м2! Така че може просто да си сложиш такава, зад печката няма да се вижда нищо!
    Този пост е редактиран от mitakabus; 19-09-17 в 08:49.

12. Member
    Тук е от
    May 2017

Благодаря. Оставени са доста дълги кабелите на изводите за мой късмет.

13. Banned
    Тук е от
    May 2017

Клемата,която съм е снимал е германска и няма нищо общо с нашите.
    32 ампера може да поддържа дълго време пълна мощност-повече от 7kw с променлив ток при напрежение 220 v.
    При 450v са 21kw.
    Така,че за нагаряне е смешно,а за здраво усукване на кабели е...
    Тези клеми се продават в БГ и струват около 50 стотинки,а връзката с тях на проводници е без коментар.

А за ел инсталации в Германия с усукани кабели-късат дипломата и гонят от работа!
    Имали усукани кабели няма застраховка за пожар от ел инсталации!! И инвеститорът не плаща ...

Самият кабел е оголен 11 мм и се защипва толкоз здраво,че се къса /чупи/ при опит да се издърпа без освобождаване на клик системата.
    Всяка готварска печка в в чужбина е на трифазен ток- 5х2.5мм².
    В БГ са основно на 3х2.5мм²,но се ползва фурна и котлон -максимум.
    Всички печки,фурни и котлони ги свързвам с щепсел и Яко стягане на връзките.
    С цел лесно преместване на уреда.
    Нямам нагорял контакт и щепсел,но условията са:
    Фурната и един котлон да работят заедно!

Дори и твърда връзка да е,при при положение,че печката е около 11kw-И всичко се ползва едновременно/четири котлона и фурна/ при монофазно захранване?-Ужас и пожар!
    Този пост е редактиран от Viking72; 19-09-17 в 22:41.

14.  

15. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от Viking72 Виж публикацията
    32 ампера може да поддържа дълго време пълна мощност-повече от 7kw с променлив ток при напрежение 220 v.
    При 450v са 21kw.
    wire-insertion.jpg
    221-Series-Spring-lever-resumable-cable-terminal.jpg_350x350.jpg

Така като гледам вътрешността (как се случва контактуването с кабела) на клемата - няма как да ме убедиш, че контакта (площа) е по добър от едно добре направено свързване с усукване на кабелите!
    Самия материал на клемата мога само да се надявам да е от добре проводим материал, че изглежда поне визуално на материал с по високо съпротивление от медта...

Иначе за Германия и връзките с усукване - нормално е да е нонсенс поради невъзможността да се контролира изпълнителя и от там качеството на извършените връзки! По добре клема с гарантирани както в случая 32A отколкото риска от проблемна връзка на фона на други много по добри от въпросната клема!

Но тук става въпрос за една връзка у дома и съм на 100% сигурен, че ако се направи качествено от разбиращ занаята електричар ще е по устойчива от варианта с въпросната клема! Не, че клемата е лоша - напротив много си е добра най-вероятно но да грантира тези 32А...

Интересно би било да се направи тест с две такива (от споменатите) връзка последователно във веригата и да се претоварят с повечко ампери над допустимите да се докаже коя връзка ще се стопи - залагам на тази с клемата WAGO

16. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас

Колега!
    Стига с чисто теоретични глупости!
    Ти колко ел инсталации си направил???
    Всяка връзка подлежаща на натоварване от напрежение се загрява. Всеки различен елемент, който я придържа, вкарва допълнителна възможност да се разхлаби връзката!
    Отделно контакта на едножилен кабел с тая клема е само на две места в ТОЧКА!
    Аз ще заправя връзка със осукване с 4 м2 кабел, ти направи с тая клема и пусаме товар 32А!
    Да видим кое ще издържи по дълго!!!
    Отделно бакъра с който работим в момента е пълен ташак - не е тоя мекия меден порводник от преди 20г!
    Гледам, че си техничар, занимаваш с разни неща, перални и т.н.. но за ела не разчитай на тея клеми...е па на 32А!!
    Аз ме дразнят че ги вкарват в ключовете за осветление, ти за 32А искаш да я ползвам...Като принцип на работа на клемата говоря!
    Даже една хубава устър клема добре стегната е по-добре от тая пружина!
    БТВ, за връзките в разпределителните кутии германците ползват т.н конусни накрайници за връзки - но и те не са така надежни както добре навития стегнат кабел ! Я питай колко еладжии ги използват и колко са надежни?
    Изгледайте клипчето и вижте каква е връзката след като махнат конуса!
    Около 10мм връзка!
    Аз заголвам 50мм и осуквам здраво с два чифта клещи като подреждам кабелите да се осучат последователно. Кое е е по-здраво според вас?

Цитат Първоначално публикувано от Viking72 Виж публикацията
    При 450v са 21kw.
    Тези клеми се продават в БГ и струват около 50 стотинки,а връзката с тях на проводници е без коментар.

А за ел инсталации в Германия с усукани кабели-късат дипломата и гонят от работа!
    Имали усукани кабели няма застраховка за пожар от ел инсталации!! И инвеститорът не плаща ...

Самият кабел е оголен 11 мм и се защипва толкоз здраво,че се къса /чупи/ при опит да се издърпа без освобождаване на клик системата.
    Всяка готварска печка в в чужбина е на трифазен ток- 5х2.5мм².
    В БГ са основно на 3х2.5мм²,но се ползва фурна и котлон -максимум.
    Всички печки,фурни и котлони ги свързвам с щепсел и Яко стягане на връзките.
    С цел лесно преместване на уреда.
    Нямам нагорял контакт и щепсел,но условията са:
    Фурната и един котлон да работят заедно!

Дори и твърда връзка да е,при при положение,че печката е около 11kw-И всичко се ползва едновременно/четири котлона и фурна/ при монофазно захранване?-Ужас и пожар!
    Този пост е редактиран от mitakabus; 20-09-17 в 14:36.

17. Banned
    Тук е от
    May 2017

Колега,чест и почитания!
    В спор не ми се влиза.
    Само споделям мнението си.
    В Германия разклонителни кутии няма.
    Всичките са конзолни,дълбоки и връзките са в тях с лустер клеми ,като тази от снимката.
    Разликата е ,че всяка къща има трифазен ток и мощните консуматори/готварски печки са .захранени 5х2.5мм².Те други такива консуматори нямат.Отоплението и топлата вода е на природен газ.
    Поздрави!

18. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас

Точно затова са и с такива клеми....
    Ама тука по българско за съжаление трябва да се справяме с тока.... Газта си е хубаво нещо, но и нея ни я дават на цени, дето по добре да се топлиш с качествен климатик у нас!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газова готварска печка.
    От Pesho13 във форум Бяла техника
    Отговори: 9
    Последно: 17-08-16, 16:29
  2. Свързване на готварска печка към електрическата мрежа
    От salemore във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 30-12-15, 23:35
  3. Готварска печка - 2-ра ръка
    От Dana във форум Бяла техника
    Отговори: 2
    Последно: 27-02-08, 15:20
  4. Готварска печка Zanussi
    От jimmy във форум Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 07-03-07, 21:16
  5. Готварска печка до 400лв
    От skyman във форум Бяла техника
    Отговори: 2
    Последно: 11-12-06, 00:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе