Здравейте! Имам един въпрос, за който предварително се извинявам, знаеки, че ще прозвучи като "търся една песен, дето не ѝ знам името на една певица, ама не я знам как се казва", само че ме тормози, пък е сериозно - за гръмнали токове става дума. Значи накратко проблемът е следния: майка ми включва ютия, в разклонител, който е включен в панелен контакт тип "очиларка". В разклонителя няма включено нищо друго, нито пък в очиларката. При изключване на ютията щепселът гръмва в ръцете ѝ и пада предпазителят на таблото. Разклонителят има малко нагоряло на едното гнездо, самият щепсел на ютията е просто малко почернял.
Обвиняем №1 - ютията. Меря й щепсела с мултицета, доколкото мога - не показва да има верига между двете колчета или пък между колчетата и пластината за заземяване. Решавам, че има прекъсване в кабела, което се проявява само в определени ситуации (като се прегъне кабела) и си насочвам вниманието към токовете.
Обвиняем №2 - разклонителят. Понеже аз съм го правил от парче кабел, разклонител 6 гнеза Panasonic и някакъв стар щепсел, решавам, че проблемът е в него - отварям, меря, гледам с фазомера, включвам щепсела наобратно - нищо, всичко е ОК. Решавам, че трябва да е ютията.
Вземам отговорното решение да не се занимавам с ремонт на ютия за 30 лв. отивам и купувам нова (хубава). Включвам я в разклонителя, в който в това време има включен ТВ и приемник на Б*лсатком (които в момента не работят), разклонителят е включен в панелния контакт, на второто гнездо, на който е включен конвектор 2 kW. Без да гърми нищо, пада бушонът. Нема ток. Решавам, че му е дошло много, щото ютията е над 2 kW, конвекторът и той 2 kW. Да де, обаче махам разклонителя, включвам ютията и конвектора едновременно в панелния контакт и двете бачкат, никакви бушони не падат. А, между другото имаше и малко светомузика от ЛЕД лампите в абажура, но не знам дали има връзка.
Значи трябва да е от разклонителя. Въпросът ми е - какво би могло да не му е наред, за да знам какво да НЕ правя за бъдеще, когато си правя разклонители и как да го проверя този разклонител. Направил съм доста разклонители - може би 10-на, не съм имал проблем. Признавам си, че на този специално кабелът е стар, но във видимо добро състояние ШПВС, щепселът е стар и избарах отнякъде някакви много стари колчета за щепсел (такива намерих в момента), които сякаш бяха малко по-дебели и не можеха да стоят успоредни, поради което се включваше много трудно в контакта. Самият разклонител работи 5-6 години в почти същата конфигурация, но беше вързан директно към кабелите на панелния контакт, защото се падаше зад една секция. Проблем не е имало. Междувременно обаче правихме ремонт и целият разклонител беше във вар, не изключвам възможността да са го заляли с нещо, само че не мога да го отворя самия му корпус понеже трябва спец. накрайник - торкс с дупка.
Извинявам се за дългия пост!