Напротив. Ако ти е изгодно да я ползваш за собствена консумация, ще е изгодно и да я продаваш, т.к. върху продажната цена се добавят допълнителни такси за пренос, достъп и ДДС.
И колко енергия ще произведеш с тия соларки, че и да я продаваш?
...е, 75 стинки, та 75 стинки.... ма на час, ей!!!
Типични български изказвания с нищо нещо не става вие какво искате да не дадете а да вземете не става това беше през комунизма сега през капитализма не може подобно нещо да стане трябва да откраднете. Аз по напред съм писал заслужава си ако имаш кинти както всичко в живота ако нямаш изобщо не трябва да се захващаш щото аз познавам такива хора и после света им е крив и държавата и папата и който ти дойде на акъла и като се изчерпат физическите обекти на виновност мъдро и унило казват ами такова ми било писано.
И аз имам същата информация - че инвестиция в соларна мощност се избива, и излиза на 0 някъде след 7-8 години. При силно оптимистичен сценарий. А ако се случат няколко облачни години поред...
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 21-11-20 в 10:42.
Първо, за да продаваш ел. енергия - трябва да си регистрираш ЕООД/ООД задължително. Физическо лице не може. От тук после последицата с ДДС-то после...
Второ, ако се ползва за собствено потребление (за 30 кWр инсталирана мощност с 72 модула -160 кв.м. с гаранция 10 г. и инвертор - 5 г.) - възвращаемостта на инвестицията е 7-8 години като юридическо лице при инвестирани нето 42 000 лв. без ДДС (и тук без да сме включили общински, държавни и др. такси + окабеляване до най-близкия траф), или доста над 10 години като физическо лице заради по-евтиния ток за дом. потребители, с уговорката че всичко е строго индивидуално заради режима на потребление - колко от произведеното през деня ще бъде усвоено.
За пазарджиклийски сметки - цената на ел. енергия за бизнеса на нерегулиран/свободен пазар е - примерно: борсова цена с надбавка - средно към 220 лв./MWh, а за домашни потребители - доооста по-ниска цена според оператора (всеки да си види домашната сметката от енергото).
Пък изкупуването тази година (по-точно - за сключилите договор за изкупуване през тази година) е на цена от 198 лв./MWh.
Това са сметки без предвидени технически аварии/дефекти/проблеми.
Гледам сега бума със 30-кв централки, преди 3 години като знам как кевр отряза закачените малки централки за собствени нужди, как си мислят че особенно нашата държава ще им плаща.
Дори и да си направи всичко сам и да платиш само 20 25 хилки за инвертор панели и конструкция, дори и с втора употреба панели - как си слагате парите на нашата държава ?
Това ми е да сложиш парите си на 0 ако играеш а рулетка.
Преди 15 години първите соларки - излизаха на протести и стачки и те.
Бързо забравяме.
Та който ще се набутва сега е момента че от догодина няма да има.
Вместо да вкарвам в соларки тези 42 000 лева, ако ги инвестирам в портфейл от акции с годишна доходност 7~8%, след 10 години ще имам 42 000 + ~29 000 = ~71 000
Инвеститор набил 42 хиляди в соларки какво ще има след 10 години? - Едни амортизирани панели и утешението, че си е избил разходите и е излязал на 0-ла.![]()
Не оспорвам правилността на изводите ти, но ако всички се водят по твоята логика/интерес ... щеше да ядеш акции, още щеше да ходиш пеша и да си светиш със свещи ...
п.п. не че и като инвестираш в портфейл от акции няма вероятност пак да пиеш студена вода накрая де![]()
Тук ти е сбъркана логиката. Като влагам пари в акции те отиват за финансиране и разширяване на печеливши бизнеси/предприятия, а не в нерентабилни и губещи производства като соларките.
Така че и благодарение на акциите не ходиш пеша, не си светиш със свещи.
Към горните изчисления съм забравил да добавя +20% ддс. Ако включим и данъка, сметката става още по-брутална.
- - - - - - - - - -
И пак се връщаме на: