Здравейте!
Попрочетох повечето теми свъзразни с теч от възвратен клапан на бойлер и си извадих вече някои изводи, но все пак реших, че ще е добре да се допитам и до специалистите.
Казусът е следният - Бойлер на 2 месеца (https://eldominvest.com/bg/product/399.html) започна доста усилено да капе от възвратния клапан (фабрично монтиран) - не само при загряване, но и по малко през деня (в изключено положение) и много повече през нощта (отново изключен). През деня и когато е включен (включва се за около 2-3 часа привечер - ползва се от 2ма човека) изтича до литър, литър и половина. През нощта "изкапват" по 15-20л. Месец и малко го нямаше този казус, но започна да се проявява в последните 2-3 седмици.
Живея в къща, като налягането по водопровода е променливо, но обикновено високо - на комшии са им "гръмвали" по-стари кранове. Поради тази причина и кранът след водомера не е отворен докрай. Няма монтиран редуцир вентил след водомера, а доколкото ми е известно и преди него.
Обяснявам си теча с това, че налягането по водопровода е твърде високо - като логично пикът да е нощем, когато потреблението е сведено до минимум. Бойлерът си има монтиран и собствен кран, който използвам засега, за да огранича загубите на вода през нощта (почти го затварям - и изтичат около 2-3 литра).
Та на върпоса, възможно ли е този теч да е по-вероятно да има друга причина? Съмненията ми идват от това, че всичко започна изведнъж, без налягането по главния водопровод да се е променило (поне видимо, не е измервано с уред), както и доста голямото количество вода, което се губи. Като допълнителна информаця - водата е доста твърда (населено място в подножието на Пирин, в района на Сандански).
Това, което ми хрумна да тествам е самия възвратен клапан - вдигане на лостчето при подаване на студена вода - тече силна струя; при спряна студена вода и вдигане на лостчето - не тече и капка. Та изглежда, че клапана е ок, но знам ли.
Много ще се радвам на съвети и идеи дали бих могъл да се подсигуря по някакъв начин, преди да започна едно по едно да слагам редуцир вентили, нови клапани и т.н. и изобщо всякаква помощ по върпоса няма да ми е излишна.