Резултати от 1 до 14 от общо 14

Нестандартно решение за махане на конденз

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2024

Нестандартно решение за махане на конденз

Здравейте!

Имам следния проблем и му търся решение - в една стая до външна стена има легло. Разстоянието между двете е 1.5 см. Понеже стената е външна е по-студена и по нея се получава конденз. А понеже леглото е почти лепнато за нея, той си остава там и се развива твърде много мухъл и това ме тревожи. Все пак там спят деца.
    Чистенето му минава през махането на матрака, рамката и понеже това е легло 2 в 1, рзглобяването и на долното легло, преместването на останалта рамка и чистене. Т.е. не е нещо което ти се прави всеки месец.
    Та за този проблем търся електическо решение, но не ми е това работата и за това търся съвет.
    Това, за което аз се сещам е, че съм виждал едни тънки "кабели" или нагреватели, които се слагат по външни тръби и долните щайги на климатици, които подгряват леко за да не замръзва съответното нещо. Гледал съм в интернет магазини тези кабели, но освен, че ги има не ми е ясно друго. Предполагам ако може да се вържат към някакъв регулатор, за да поддържат 20-30 градуса постоянна температура, мога да ги закрепя по стената или на някаква скара (решетка), която да мушна между стената и леглото. Предполагам, че при една таква температура, влагата ще се маха и няма да се развива и мухъл.
    Ако някой е работил с тези кабели и може да ми даде насоки за готово решение или самоделно ще съм благодарен.

Поздрави!

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Отговор: Нестандартно решение за махане на конденз

На тия кабели им се вика електрическо подово, може и на стена да се монтират във варианта с мрежа.

4. Member
    Тук е от
    Feb 2023

то готови "лепенки" за електрическо подово има , но едва ли ще ти помогнат , но ако решиш да пробваш , ще е в пъти по-добре от кабелите за улуци - те пък хептен никаква работа няма да свършат

ако сложиш един климатик в стаята ще намали влажността до 40% в стаята , съответно логиката е ,че мухъла би намалял
    има опция за влагоабсорбатор , ама той харчи колкото половин климатик , та е по-скоро за инцидентно решение (пролет/есен например)

5. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2024

Аз гледах и тези мрежи за подовото, но така и не разбрах каква температура развиват. Ако може да се спрат до 20-30 би ми било идеално!
    В стаята климатик има, но основното отопление е на парно. Ако пусна на изсушаване реално ще се получи охлаждащ ефект. Влагоабсорбатор електрически имам, но от опит знам, че е доста шумен и не може да се спи на него. Отделно това е на такова забутано място, че не съм убеден, че климатика и абсорбатора ще свършат работа.
    Аз ще отскоча до хипермаркетите идните дни, но исках все пак някаква информация да имам.
    Poco, "кабелите за улуците" тези ли кабели са, които съм гледал?

Поздрави!

6. Member
    Тук е от
    Feb 2023

Климатика няма да го пускаш в режим изсушаване - просто ще се топли стаята с него и ще изсуши въздуха - не пречи да пробваш , а и след като го имаш едва ли ще намериш по-добро решение

тия кабели за тави /улуци - най-вероятно тях си гледал

подовото , проблема е ,че харчи много ток - 150в/кв м , тоест ако налепиш 2кв м по-добре спри парното и си пусни климатика

7. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2024

Подобни на тази гледах - https://shop.sbubg.com/samoreguliras...abi-20w-m.html

ПС - при вариант подово по-скоро ми трябват 0.3-0.4 кв.м.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Feb 2023

същите са тия кабели - няма да ти свършат работа

разгледай подовите - има едни като "панели" по 0.5кв м с изолация и т.н. , но ми е съмнителна работата

10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Първо провери за наличие на глобален проблем за получаване на мухъл!
    Освен обикновения конденз.
    Примерно да има теч от горни етажи, пукнатини в изолация/ мазилка или самата стена.
    После обработваш с препарат против. мухъл > дишаща боя със сребърни йони.
    След като всичко изсъхне добре - вътрешна изолация XPS (Fibran) с лепило на гребен.
    На цялата стена и евентуално ъгълът със съседната. Финишен слой - какъвто си харесаш.

Помисли за преразпределение на мебелите в стаята по възможност.
    На легло до външна стена е минимум некомфортно да се спи.
    Отделно, че трябва свободен обем за циркулация на въздуха.
    Успех!

11. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2024

Благодаря за отговорите!

Gena_bs, това което описваш е добре, но минава кажи-речи през ремонт на стаята. За момента не го планувам, но със сигурност ще го имам предвид. Реално леглото опира в стената само по малката страна. За съжаление стаята е така направена, че няма как да разместя леглата - те са две по дългата страна, която може да кажем е вътрешна. Преместя ли проблемното, ще се започне една шахматна партия с мебелите и не се знае дали няма да загубя. За това обмислям този странен вариант.

Поздрави!

12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Никакъв ремонт не е! Не се плаши.
    Цялата галимация може да се направи максимум за два дни.
    Това без напрягане, при нормално съхнене на препарата за мухъл, лепилата, боите.
    Включващо и задължително добро проветряване след всеки етап на помещението.
    Преди 12 години имахме проблем с мухъл в стая под наем. Едната стена беше с "френски" прозорци, а другата - на 1/3.
    Втората стена, за да е "щастието" пълно, имаше допълнителен прозорец и балконска врата.
    Кондензът направо течеше по втората стена, въпреки външната изолация, качествената дограма и редовното проветряване.
    Климатикът нищо не изсушаваше, независимо от съветите, които дават.
    Та хазаинът за един преди обяд налепи XPS на остатъка от стената между и под прозорците.
    Там беше таблетката на леглото и студът се чувстваше осезаемо. Въпреки югозападното изложение.
    След това се случи "чудото" - мухъл на тази стена не се появи през следващите година и нещо

Да не мислиш, че инсталацията на нагреватели ще стане на за 2 минути?
    Само за инсталирането и обезопасяването на захранването им ще отидат минимум 2 часа.
    Все пак е детска стая и не трябва да има стърчащи и открити токозахранвания. Монтаж на лайстни, ъгли и прочие защити.
    Изискванията за безопасност са силно завишени.

13. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

при мен така мухлясваше зад един вграден гардероб на външна стена .. сложих вътрешна изолация 5 см стиропор и проблема се реши ,дори нещо по тънко да сложите ще си решите проблема

14.  

15. Member
    Тук е от
    Feb 2023

добре де , при това вътрешно слагане на фибран , няма ли а си остане мухъла само че зад фибрана ? Или целта е да намалите температурата на стената ?

16. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2024

Хмм, може би и аз да пробвам. Само, че ще трябва да сложа 1см фибран, че цялото разстояние е 1.5 см. Даже ако е само около леглото и боя отгоре не ми трябва.
    А ако не стигна до там все пак се загледах по друга ел.алтернатива :D - https://warm.bg/infracherveno_kilimche_za_kraka_miheat_cf
    На размер е добре, просто няма да седи на пода а ще го закрепя на стената.

Благодаря на всички, дано се сетя да дам отзив като ми остане време да го преборя проблема!

ПС - а горе споменавахте дишаща боя със ребърни йона, да свалям ли старата боя или чистя - суша и слагам тази с йоните, после фибрана?

17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Първо препарат против мухъл > съхнене > почистване (задължително с маска на лицето и носа!) > грунд (има един розов на БОРО-не мирише) > боя > съхнене.
    Лепило за изолация на гребен > 1см fibran > финиш - както си решите.
    Виждал съм само син и зелен фибран, но е възможно да има бял или кремав. Не съм търсил.
    Най-добре е цялата стена да се направи с термоизолация наведнъж. За да се избегнат евентуални вторични появи на мухъл на границите на плоскостите.
    Необходимо е и да се увеличи разстоянието между леглата и станата поне на 5см. Както вече писах - за да се осигури свободна циркулация на въздух пред стената.

Има и други типове изолационни материали и системи за термоизолация.
    Можете да питате в магазините за строителни материали.
    Успех!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Фугиране на каменна стена
    От gosho78 във форум Домашен майстор
    Отговори: 3
    Последно: 23-08-24, 17:53
  2. Изолация на стена проблем
    От Satmar във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 14-11-21, 18:34
  3. NAS + USB решение
    От topche във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 30-05-11, 21:20
  4. Windows 98 и защитна стена
    От kasis във форум Windows
    Отговори: 5
    Последно: 25-06-06, 20:35
  5. UPS за нестандартно приложение
    От pland във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 26-09-04, 20:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе