Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 35

Можем ли заедно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #1

    Можем ли заедно?

    <font color="red">Можем ли заедно?</font id="red">



    Повече от половин година следя този форум.

    У мен се създаде впечатлението, че интелектуалното ниво на участниците в него значително надвишава средното за други форуми. Тук пишат и помагат безкористно на другите специалисти от всички области на ИТ - хардуеристи, софтуеристи, специалисти по мрежи и комуникации, познавачи на компютърните технологии.

    Това ме накара да се замисля над следното:

    Може ли форума при подходяща организация да работи като един творчески екип, като своеобразен мозъчен център, който да решава определени проблеми?

    Признавам, дълго се колебаех дали идеата е приложима. Все пак, повлиян и от последните анкети, а най вече и от темите, които пуснаха през последните месеци Sunny и някои други участници, везните наклониха към положителния отговор.



    <font color="red">Идеята</font id="red">

    С използване на целия потенциал от знания, натрупана информация и опит да се решават проблеми, които най-често се повтарят във въпросите на участниците, за които до този момент не е взето едно единодушно и комплексно решение, годно за приложение. Веднага правя уговорката - това няма да бъдат нито универсалните, нито идеалните решения. Това ще са решения приети от болшинството учасници, които ще решат дадения проблем възможно най пълно. За целта е нужна една стройна организация и правила, които да се приемат от всички участници, при максимален демократизъм на вземаните решения.



    <font color="red">Правилата</font id="red">

    1. На обсъждане и решаване се подлагат само проблеми, които са многократно поставяни във форума и продължават да се поставят и за които не е дадено еднозначно решение. Разрешаването им в задоволителна степен да изисква намесата на по-широк кръг от специалисти.

    2. Във всеки един момент във форума по този метод се разглежда и решава само един проблем. Към следващия се преминава тогава, когато се приеме, че с предходния е приключено.

    3. Участието на всеки при решаването на някакъв проблем е въпрос на личен избор и на самооценка на собствената му компетентност по него. Никой от другите участници няма правото да подлага на съмнение или критика неговата компетентност или персонални качества.

    4. Никой няма право да търси лична материална изгода от решението на даден проблем. Избраното и прието за най-добро решение се публикува под формата на статия във форума за общо ползване, като всеки има правото да го ползва и доразвива.



    <font color="red">Организацията</font id="red">

    1. Проблем за разглеждане и решаване може да постави всеки участник във форума след внимателен преглед на темите, и ако той отговаря на критериите в точка 1 от Правилата. Представянето на проблема трябва да е съпроводено от кратко изложение и преглед на предлаганите решения и да формулира най-пълно неговата същност и кръга от задачи, които според него трябва да се решат. Поставилия проблема поема доброволно ролята на Организатор.



    2. В срок от 10 дни всички участници във форума могат да допълват или променят кръга от въпроси по този проблем, които те считат, че е важно да се решат.На този етап не се разрешава даването на каквито и да е решения, а само се обсъжда проблема, за да се обхване неговата цялост.



    3. След изтичането на този срок Организаторът, на базата на дадените предложения формулира Задание. То трябва да включва в себе си точна и ясна формулировка на задачите, които трябва да се решат. Заданието ще представлява ръководство за по-нататъшната работа, по което ще се оценяват крайните резултати. В процес на работа, то може да бъде променяно, но само при наличие на сериозна аргументация.



    4. След публикуване на заданието всеки има правото да реши дали ще се включи в работа по темата и да предложи свое решение. На този етап никой няма правото да критикува или обсъжда предложените решения от другите учасници. Организатора следи стриктно да се спазва това правило и с помоща на модераторите такива постове се редактират или изтриват. Този етап трябва да е с продължителност, не по-малка от 15 дни, за да могат да се включат и хора, които не четат всекидневно форума. Всеки има право на едно предложение (един пост), който в този период може да редактира произволен брой пъти. Така се очертава кръга на участниците и предложенията за решения. След изтичането на този срок се спира приемането на нови предложения.



    5. След като вече е приключено с предложенията се преминава към обсъждане. На обсъждане, коментари, критика и предложения могат да се подлагат всички вече предложени решения. Коментарите и критиката на едно решение трябва да са добронамерени и аргументирани. Не се допускат лични нападки и обидни квалификации, както и иронизиране на дадено предложение за решение. Такива постинги по предложение на Организатора се трият от модераторите. Всеки участник във форума има правото да участва с произволен брой постинги. Обсъждането продължава също не-повече от 15 дни.



    6. По предложение на Организатора се избира компетентна колегия от трима души, с тяхно съгласие, които се наемат да разгледат и оценят предложените решения, направените предложения и критични бележки, след което да изберат едно или повече (максимум 3), които считат за най-добри и най-пълно решаващи задачите, формулирани в заданието. Основните критерии трябва да бъдат - пълнота на решението, реализуемост, икономичност от към материални ресурси, удобство за използване и др. Отделно някое решение може да се оцени като най-оригинално(екзотично).



    7. Предложилия класираното на първо място решение има задължението да го опише подробно в статия, като вземе в предвид и направените при обсъждането предложения и критични бележки.



    Систематизирано това може да се представи със следния:

    <font color="red">Кратък план на хода на задачите</font id="red">

    1. Представяне на проблема

    2. Оформяне кръга от въпроси

    3. Формулиране на заданието

    4. Очертаване кръга на участниците и предложенията

    5. Обсъждане на направените предложения

    6. Избор на най-правилното решение

    7. Изготвяне на статия на база взетото решение



    Разбира се всичко написано по-горе подлежи на обсъждане, както самата идея, така и нейната реализация, ако тя срещне Вашата подкрепа. Ако я реализираме, мисля че ще докажем и на себе си и на всички, които влизат и четат в този форум, че не е вярна представата на света за българите, че сме прекалени индивидуалисти. Ако не успеем, едва ли ще учудим някого[:D].


  2.  
     
  3. HGD
    HGD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    598
    #2

    Можем ли заедно?

    Ако това е идея за FAQ в нов раздел с горните правила - става. Ще се спестят доста мъки на доста хора, но работата ще е доста - темите са доста вече.

    Може би не трябва да е само една активна тема, а една от всяка категория - Хардуер, Софтуер и т.н.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    259
    #3

    Можем ли заедно?

    Lupus, това е много интересна идея, която хармонира с моите възгледи, но според мен трябва да има и известна комерсиална подплата за да сработи. Всички тези правила и форми на организация прдвиждат високо ниво на лична отговорност, което едва ли е възможно без извънредна мотивация... Идеята ти ми напомня метода "Делфи" от мениджмънта, естествено доста доразвита. Ако се коментира от сериозните участници във форума би могло да излезе нещо наистина блестящо. Бих помолил и DeathKnight за мненеие, тъй като естеството на неговото образование и опит му дават подходяща основа за преценка....

  5. XAH
    XAH е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    200
    #4

    Можем ли заедно?

    С цялото ми уважение към Lupus, без да засегна него и труда който е положил, бих искал да ви разкажа една история:



    Някога, преди години, карах скейтборд. Всичко беше весело, безгрижно, тренирахме, учихме се, гонихме се, нас ни гонеха другарите милиционери защото сме "чупели" плочките около езерото "Ариана", но купона си течеше всеки ден до късно вечерта. Един ден дойдоха едни другари от ДКМС (Държавен Комсомолски Младежки Съюз май означаваше), които предложиха да организират "Клуб на скейтбордиста". Съответно започнаха седмични събрания с дневен ред:



    1. Представяне на проблема (предложения)

    2. Оформяне кръга от въпроси (задачи)

    3. Формулиране на заданието (задачите)

    4. Очертаване кръга на участниците и предложенията

    5. Обсъждане на направените предложения

    6. Избор на най-правилното решение (гласуване)

    7. Изготвяне на статия (доклад) на база взетото решение (изминалото заседание)



    Имаше положителни страни. Организираха ни състезания, някои от компанията ги изпратиха на международни такива. Но скоро след първото събрание купон повече не се получаваше, а компанията се разпадна. Всичко бе вкарано в някакви досадни правила и граници, а аз повече и не видях голяма част от хората.

    На никой не му беше приятно да се чувства задължен и нещата койте е правил до сега за кеф от утре да са част от задачите му за деня.



    Спомням имаше предложение, тук във форума, да станат платени консултациите, да се събира членски внос и т.н. За това си има консултантски фирми да ти дават професионални консултации и да ти взимат парите за това.

    Не мисля, че освен правилата на форума, написани и приети от всеки участник в този форум, е необходимо да се поставят допълнителни такива. Вярно, не съм активен участник, но на ден ми се събира средно около час четене на топиците ей така, за разтоварване и ми е приятно да споделям с участниците каквото знам. Според мен хората в този форум помагат на питащите от добра воля и за свое удоволствие ако помагат с мнението си. Не мисля че ако от утре те трябва да се чувстват задължени да се включат и да дават мнението си, форума ще е удоволствие.



    И на мои питаници се е случвало да не се стига до решение на проблма, но чак да има Организатори, Компетентни колегии и цитирам:



    "

    Правилата:

    ...

    2. Във всеки един момент във форума по този метод се разглежда и решава само един проблем. Към следващия се преминава тогава, когато се приеме, че с предходния е приключено.

    3. Участието на всеки при решаването на някакъв проблем е въпрос на личен избор и на самооценка на собствената му компетентност по него. Никой от другите участници няма правото да подлага на съмнение или критика неговата компетентност или персонални качества.

    ..."

    Край на цитата.



    Не знам дали на някои няма да им дойде множко и да забравят за този форум.



    edit/

    Та като говорехме за организация:

    http://www.setcom.bg/news/forum/topi...TOPIC_ID=13449


  6. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #5

    Можем ли заедно?

    Много мерак и отдаденост трябва за такова нещо!

    Подкрепям идеята - винаги си струва да се опита!

  7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #6

    Можем ли заедно?

    нещо от рода на brainstorm...

    принципно идеята не е лоша, но.... винаги има едно "но"...



    1. как и кой ще определя важността на проблема?

    2. при така зададените срокове може след 3 дена да изникне друг важен/интересен проблем, койтообаче да му се наложи да чака месец

    3. как и кой ще определи компетентността на тези, които ще решават проблема и не допускате ли появата на нов участник, който да е далеч по-компетентен, но без да го познаваме? така лишаваме проблема от една реална възможност за по-бързото му и правилно разрешаване

    4. ще има обидени измежду всички - от кръга на съветващите, които няма да бъдат признати за достатъчно знаещи и от кръга на питащите, чиито въпроси ще бъдат счетени за недостатъчно важни, за да бъдат коментирани от "специалистите"



    нека оставим свободата на всеки да изказва мнение, пък било то и погрешно. ако му я отнемем той/тя няма да знае къде греши, няма да си вдигне нивото и в крайна сметка вместо да изпишем вежди ще извадим очи.



    мисля, че неслучайно само за няма и 3.5 год този форум се превърна в това, което е - място, където човек може да попита и да му бъде отговорено; място, където всичко е в името на другия, а не за лична изгода...



    не съм против идеята, но тя е чисто и просто канализиране не това, което и без това правим - да обменяме знания и опит. според мен няма смисъл да правим една малко стихийна, но добре работеща система в нещо праволинейно и тромаво

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #7

    Можем ли заедно?

    Приятно съм изненадан, като виждам тази сутрин, че темата предизвиква интерес. И макар че емоционалната енергия на пишещите в момента се насочва в "решаването" на друг, също немаловажен проблем, то тук се задават интересни въпроси, породени от здравия разум. Както сега, така и за напред, ще се въздържам от коментари на дадените мнения и оценки. Ще се опитам да давам всекидневно отговори на зададените въпроси, така че да се изясни основния замисъл. Разчитам и на конкретни предложения за избистряне на идеята.



    <font color="blue">Въпрос:</font id="blue">

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">1. как и кой ще определя важността на проблема?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Отговора на този въпрос е в правилата

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">1. На обсъждане и решаване се подлагат само проблеми, които са многократно са поставяни във форума и продължават да се поставят и за които не е дадено еднозначно решение. Разрешаването им в задоволителна степен да изисква намесата на по-широк кръг от специалисти.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    <font color="blue">Въпрос:</font id="blue">

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">2. при така зададените срокове може след 3 дена да изникне друг важен/интересен проблем, койтообаче да му се наложи да чака месец</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Има нещо важно, което трябва да се разбере: <font size="3"><font color="red">Целта на този метод на решаване на проблеми в никакъв случай не цели да измести форума</font id="red">!</font id="size3"> Ако това се създаде, то ще е в отделен раздел и ще генерира FAQ. Спешните въпроси както и до сега ще се задават във форума и там ще получават своите отговори.



    <font color="blue">Въпрос:</font id="blue">

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">3. как и кой ще определи компетентността на тези, които ще решават проблема и не допускате ли появата на нов участник, който да е далеч по-компетентен, но без да го познаваме? така лишаваме проблема от една реална възможност за по-бързото му и правилно разрешаване</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Отговора на този въпрос отново се съдържа в правилата

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">3. Участието на всеки при решаването на някакъв проблем е въпрос на личен избор и на самооценка на собствената му компетентност по него. Никой от другите участници няма правото да подлага на съмнение или критика неговата компетентност или персонални качества.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Съвсем друг е въпроса за избора на експертната група, която ще трябва да оцени резултатите и да избере най-доброто решение. Тук трябва да го измислим заедно.



    <font color="blue">Въпрос:</font id="blue">"Защо само една тема"

    Като за начало да се апробира метода една тема е достатъчна. Ако това наистина проработи, няма проблем темите да са две или три. Разглеждането на повече теми наведнъж ще размие нещата и отново ще ги сведе до "кратките форми".

  10. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #8

    Можем ли заедно?

    Lupus каква сложна дума, би ли бил любезен да я разясниш, защото аз не я намирам в моя речник. "апробира" :-)

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #9

    Можем ли заедно?

    MMM... В какъв раздел точно мислите да се помещава това?

    По какъв метод ще се отбират по - добрите решения(много хора ще държат на своето а гласуване и обсъждане за всяко поотделно ще върви много бавно)?

    Кога и при какви условия ще се прекратява обсъждането(примерно долна граница мнения или пък предложени решения)?

    Що е то доклад?

    Кой ще прави докладите и как ще ги отчита?



    Имайте предвид, не искам да съм скептик, но според мен идеята няма да стане лесно във форум. И сега в точно поставени дискусии се лее офтопик, много хора пишат неразбираеми работи по два реда колкото да са писали, много хора не отстъпват от мнението си при никакви положения, излишно се всява напрежение, което води до спад на интерес към темите и т.н., макар че и сега форумът си има правила. А що се отнася до FAQ-es - тях смятам че и някой модератор може да ги систематизира и да им отговори, стига да му се занимава, още повече че повечето от тях вече са получили отговор.

  12. Gadget
    Guest
    #10

    Можем ли заедно?

    Напълно подкрепям ХАН. Моделът няма да сработи. Има идея, но трабва стабилна организация и отговорност. Това за момента е невъзможно или трудно постижимо. Нужни са много време и интелектуални средства. А времето е пари...



    Не комерсиализирайте нещата!!! Нищо няма да се получи. На добра воля ще е много трудно да накараш някой да се придържа към определени правила. Дори и 5-10 души да започнат това начинание, това са поне 200-300 най-често поставяни въпроса, а да не говорим за специфичните случаи.



    Аз например, когато мога се влючвам във Форума и помагам за решаването на някой казус, но тази група, която ще се захване с това трябва постоянно да е на линия, за да се синхронизира, а това е трудно...

  13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #11

    Можем ли заедно?

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Lupus каква сложна дума, би ли бил любезен да я разясниш, защото аз не я намирам в моя речник. "апробира" :-)



    <div align="right">Originally posted by ru-boy*-*16/03/2004*:* 11:24:12</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Ще се опитам.

    апробация (лат.approbatio) - одобрение, което има официален характер, официално изказано потвърждение

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #12

    Можем ли заедно?

    Ще се опитам да внеса мъничко яснота по темата.

    На кратко казано идеята тук е да се изготви едно цялостно решение на даден проблем с помощта на компетентни хора.



    Причините са няколко: При всеобщо обсъждане във форума дадените решения сработват, но не се определя най важното, най-бързото и най-точното за изпълнение.

    Основната идея тук е да се съберът затружно голяма част от така наречените мозъци, които да систематизират всички дадени решения, при нужда да се потърсят нови, като крайния изход да е изготвяне на един стегнат обзор на въпросната задача/проблем. След изготвянето на която при нужда всеки нов участник с цената на най-малко загубено веме ще разбере какви действия трябва да предприяме за най-бързо разрешаване на проблема му.



    Ако греша, нека Lupus ме поправи.



    Правилата: Те подлежът на обсъждане. Точно за това е пусната темата, за да се потърси всеобщо мнение и да се чуят всички гледни точки. Въпросът е, приемате ли идеята? Ако да, и ако мислите, че това би допринесло да се поизбистри даден въпрос от офтопици, караници и в този род фрази - нека опитаме.



    Никой никого няма да задължава с присъствие и участие. Всеки ще реши предварително до каква степен може да отдели от вемето си. Останалите теми няма да се омаловъжат. Там всичко си остава по старо му. Идеята е да се отдели една, към която целенасочено да се отдели повече внимание и компетентност.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #13

    Можем ли заедно?

    Абсолютно не са ми ясни мисията, целите, както и хората, към които е насочено даденото начинание.....

  17. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #14

    Можем ли заедно?

    D3BEPP, бих те помолила да прочетеш още веднъж написаното от мен. Знам, че при добро желание ще го разбереш. Интелигентен човек си.



    Мисията:"<font size="1">Основната идея тук е да се съберът затружно голяма част от така наречените мозъци, които да систематизират всички дадени решения, при нужда да се потърсят нови, като крайния изход да е изготвяне на един стегнат обзор на въпросната задача/проблем.</font id="size1">"



    Целите: "<font size="1">След изготвянето на която при нужда всеки нов участник с цената на най-малко загубено веме ще разбере какви действия трябва да предприяме за най-бързо разрешаване на проблема му.</font id="size1">"





    Хората: Това е въпрос на време, обсъждане и лична инициатива.



    <font size="1">Съжалявам, че се повторих. Извинете ме за което.</font id="size1">

  18. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #15

    Можем ли заедно?

    Идеята за Често Задавани Въпроси я предложих не си спомням и аз кога. Проблема е следният, както каза Гаджет, за целта трябва време. Не знам как са другите участници тука, но аз бачкам на две места с тенденция да почвам на 3-то. Цялото си свободно време го посвещавам на очарователната си половинка, а въпросното време хич не е много... Подозирам че и повечето от хм.. как да го кажа... мозъците тука го карат по същия начин. Единственото което се сещам е да се направи някаква база с документация - напр. като правя нещо съществено и срещам сериозни трудности си водя бележки за да ми помогнат другия път като съм забравил за проблема...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Можем ли да се отървем от ТВ рекламите?
    От thc444 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 15
    Последно: 14-10-14, 15:51
  2. Отговори: 7
    Последно: 24-08-08, 23:16
  3. Какви уреди можем да захраним с UPS?
    От secondshoe във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-11-07, 09:24
  4. Сите българи заедно
    От ipnaid във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 2
    Последно: 19-05-07, 23:58

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе