Здравейте,
искам да помоля за съвет при избор за климатик.Досега съм се отоплявал на парно,но след последната сметка от 300 лв. ,за апартамент от 52м2,ще го отрежа.Само да мине отоплителният период и го спирам.Та на въпроса-искам да отоплявам тухлен апартамент от 52м2,с южно изложение,с пвц,изолация ще правя май месец(за другата зима ще имам),София.Разположението е следното:
1.Хол с кухненски бокс и коридор(към коридора е портал)-21м2.
2.Спалня 1(преходна от хола)-9м2.(южно изложение)
3.Спалня 2(преходна от хола)-9м2.(северно изложение)
Блока е тухлен и топлофициран,среден ап. съм,съседите ми ме топлят и от долу,и от страни.На последен етаж съм ,но над мен има таванско.
В момента имам един климатик-самсунг,12000btu,конвенционален,който ползвах само лятото,за охлаждане на хола и южната спалня(общо 30м2),и горе долу ставаше.Пробвах го януари дали ще успее да затопли двете стаи,е не успя.Сега мисля да го прехвърля в северната спалня-все си мисля,че 9м2 ще успее да стопли.За хола и спалнята ми е въпросът-възможно ли е да се отопляват с един климатик(общо са 30 м2.)?След като попрочетох доста от написаното в форума се двоумя между китайският Daikin-FTXN50K,заради по-ниската цена и между чешкият Daikin-FTX50GV.От форума научих,че е по-добре да взема по-мощен,та тези ми се сториха добри като данни за 30м2.Проблема е,че не разбирам струва ли си 500лв. повече за чешкият.Всъщност отворен съм за всякакви предложения.И относно марката,и относно мощността на климатика.Благодаря!