Колега далече си от тия неща не се опитвай да си ги разтълкуваш с наличните знания ,опитай се да почетеш из форума има доста инфо .
Колега далече си от тия неща не се опитвай да си ги разтълкуваш с наличните знания ,опитай се да почетеш из форума има доста инфо .
Откъде го изведе този бисер? Таблицата показва как се променя номиналната мощност и топлоотдаването на хардуера при определени външна и вътрешна температури! Една хубава машина с номинал на топлоотдаване 1730 W при -15 градуса може да отдаде 2720 W на максимал. Поне на хартия! Щото аз ги докарах докъм 3 kW при -17 градуса навън и +21 вътре. Колкото по-студено е навън, толкова повече топлина трябва да се вкарва навътре, пада и ефективността на машината. Това означава, че консумацията на компресора прогресивно расте. Ако изпарителят не може да изпари фреона, го ограничава, в следствие на което помещението почва да изстива.
Колега tanyot , ако тук обсъждахме ел.радиатори , акумулиращи печки , духалки щеше да е точно така както пишеш . Само че тук се обсъждат климатици .Чети и ще ти стане ясно.
Нещата стоят така,че не фреона не може да се изпари а,че не може да се пренесе достатъчно топлина от околната среда.Затова и от няколкото вида темрмопомени системи,системите въздух-въздух най-бързо "клякат".
@necata2, двете неща означават едно и също. Няма (достатъчно) изпарение, няма (достатъчно) пренос на топлина. Напънеш ли компресора, рискуваш да го обърнеш на хидравлична помпа.
Според мен изпарението на фреона не е основният проблем. В студовете по-голям проблем е дебитът на въздуха. При много ниски температури има малко количество топлина във въздуха. По груби сметки, за да се извлекат само 2 киловата топлинна енергия от въздуха при -11°, трябва през питата на външното тяло да преминат приблизително 2,43 тона въздух на час. Което значи, че външният вентилатор ще трябва да бичи денонощно на пълна мощност като хеликоптер.
Ако почне да се трупа скреж и лед по питата дебитът може да спадне почти до 0 и тогава всякаква ефективност и копове заминават на кино.
То зависи от външното тяло .. може да е 20 кила ,може да е 40 .
Това не е мое твърдние , както се вижда.
Както и да е, целта ми беше да разбера каква е максималната потребяема и отдаваната мощност на Дайкина при -10/+20 . Ня знам защо не са дали тези стойности, а номиналните , явно коефициента на преобразуване така е по-голям и изглежда че климатика е супер-икономичен.
Към Alexi: Не съм "всезнайко" и когато нещо не знам - не ме е срам да питам, както и правя. Нали затова е форума в крайна сметка.