Здравейте, надявам се догодина по това време да съм вътре с довършителни работи. В момента блока е малко преди акт 14 и искам предварително да си прекарам тръбните пътища за климатиците за да няма после разбиване и грозни замазки по стаите и фасадата). Става дума за град София (град Люлин) ново строителство, тухла 80% западно изложение (2те стаи са вътрешни и имат само запад, а хола с трапезарията е запад + малко север, а на северната стена ще са уредите и шкафове) с 10 см външна изолация и дограма 88+ (шесткамерна) и стъклопакет 4 сезона (уж с аргон вътре). През лятото слънце имам до 8:30-09:00 вечерта, а зимата докато го има самото слънце. Сградата ще има ТЕЦ и първоначално смятам да им ползвам услугите, но в момента взимам решение и за евентуален бъдещ период, в който може да се отоплявам само на климатици (като това е вероятност, а не цел и/ или нагласа, просто допълнителна застраховка). Така че основно ще ги ползвам за охлаждане и за отопление в евентуални студени дни и периода докато пуснат парното. Климатиците ще са Дайкин (евентуално грий, доколкото четох са едно и също), защото близък приятел им е един от вносителите и ще ползвам някакви преференции по отношение на цените. Двете стаи са 18 и 20 кв.м. като за тях ще взема 7ци, а хола почти 30 кв.м. 9ка (зависи от ценовия резултат може и 10ка). Запознат съм с отношението за кубатура и изискванията за BTU-то на климатиците, но взимам по-малките заради предназначението, че ще ги ползвам основно за охлаждане. Не държа на някакъв кой знае колко естетичен външен вид на вътрешното и външното тяло (така че Уруру отпада
). Колкото и странно да звучи, държа да имат възможност за монтиране на wi-fi модула или да имат вграден такъв, а не да се занимавам с разни седмични и месечни таймери. Също така за стаите да има функция спокоен сън и естествено да са колкото се може по-икономични. Та след цялата тази тирада, въпросите са ми следните:
1) каква е разликата между FTX25КV и FTXP25К3 (т.нар. Bluevolution) ? Един от тези 2та ще е за хола гледам цената им е еднаква и на пръв поглед освен разлика във фреона не успявам да открия. Бихте ли ме ориентирали кой е по-добрият избор спрямо моите изисквания по-горе? Ако няма кой знае каква фрапираща разлика бих се спрял на FTXP25К3
2) За 2те стаи ще взема еднакви климатици и се чудя между тези 2та: FTX20J3 (7ца) и FTX25KM (9ка). Интересното тук е че 9та е по-евтина от 7та защо? И според вас кой е по-подходящ ? От характеристиките, които чета виждам, че 7цата има повече възможности , но пък 25KM е по-нов модел (не е задължително да е по-добър де). До колкото успях да разгадая Дайкин само FTXB-C нямал опцията за закачане към него на wi-fi адаптер. Та другият ми въпрос относно тези 2та климатика е дали имат подготовката за такъв монтаж или?