+1 Винаги е по-добре да разполагаш с запасна мощност, защото не се знае, кога може да ти потрябваПървоначално публикувано от gnf
.Дано ти служи вярно дълги години!
![]()
+1 Винаги е по-добре да разполагаш с запасна мощност, защото не се знае, кога може да ти потрябваПървоначално публикувано от gnf
.Дано ти служи вярно дълги години!
![]()
7-ицата и 9-ката под 0 градуса имат едни и същи отоплителни мощности, така, че е все едно дали е 7 или 9, а 12 е прекалено за стаята.
В сряда ше го монтират. Ще рапортувам тогава.Първоначално публикувано от g_ganchew
Някви препоръки към монтажа?
Че да им напомня на майсторите, като им вися на главите....
Откаде да видя какви са мощностите под 0 градуса?Първоначално публикувано от edi1
В разни сервизни ги има.При -7 градуса 7-цата има максимално топлоотдаване 3400 вата при КОП 2,05, а 9-ката 3500 вата при КОП 2,11, това ти стига за сравнение.На други сервизни данните са малко по-различни, но в общи линии отдаването е там наоколо.Тези данни са от френско сервизно, в други отдаването /максималното/го сочат около 3-3,2 при -7.
P.S. Коригирам данните - 2,6 и 2,65 е максималното топлоотдаване при КОП съответно 2,43 и 2,45.Объркал съм ги с други.
Някви препоръки към монтажа?
Ами, честито и със здраве да си го ползвате. За монтажа избери правилното място за да не ти духа неприятно и близо до разпределителна ел.кутия за да си монтираш до вътрешното тяло външен/открит контакт за да е самостоятелна машината. Добре е тръбите с външното тяло да не са по-дълги от1,5 - 2м. Ако трябва изискай /външното тяло/ да го окачат на шпилки за тавана. Така няма да ти пречи и тръбите са най-къси и без загуби, но съблюдавай да имат лек наклон към външното тяло. Искай да ти монтират шлаух и за двете тела, защото в единият случай за охлаждане конденза тече от вътрешното тяло, а за отопление от външното, като може да се направят преливащо от вътрешно във външно тяло и от там навън.
Успех !
Вярваш ли на тези писания? Мисля, че по-скоро трябва да се питат ползватели на 7-ци и 9-ки или хора, занимаващи се с климатична техника. Ако, всичко написано беше вярно, то поне половината от темите в раздел "Климатици" щяха да отпаднат.Първоначално публикувано от edi1
Относно препоръките за монтаж бих добавил-гумени тампони м/у стойките и външното тяло,тръбите в отделна изолация,добро нивелиране на телата и вакумиране.Имаше мнения на колеги от форума, че при по-къс тръбен път е възможно да се появят шумове от движението на фреона.
Единственото сервизно на което вярвам е на ТОШИБА ДЕЙСЕЙКАЙ, МИЦУБИШИ ХЕВИ, МИЦУБИШИ ЕЛЕКТРИК и ДАЙКИН и донякъде МИДЕА.Те са единствените, които като производители имат сервизни с коректни данни за топлоотдаване и охлраждане.Иначе във всяко сервизно, което не излиза от производителя, данните варират с около 30%.7 и 9 LGC са абсолютно еднакви, нямат никаква разлика, освен в софтуера за някакви си 200 вата номинал на отопление и охлаждане.За LCC и LGC съм срещат такива вариации, че да ти падне шапката.Специално за ФУДЖИЦУ и ДЖЕНЕРАЛ данните никога не са съвсем коректни, а дори и да са, недоверието е повечко.
Темите никога няма да отпаднат, защото една и съща машина в различни помещения се държи по различен начин.
Това не са най - добрите препоръки, нищо лично, това е моето мнение.Първоначално публикувано от ФАМ1
Остави монтажниците да си вършат работата, без да им досаждаш, просто наблюдавай и ако нещо не ти харесва как става, им го кажи. Надявам се да са съвестни, защото ако искат, могат да имитират че правят нещо, без да се усетиш, че те "пързалят".
То, и аз така, ама думай щом ТИ знаеш и не се свени. Винаги може да се научи и нещо ново.Първоначално публикувано от geozap
П.П. То не че нещо таковата, ама след като ми монтираха 11 климатика, после половината си ги преправях сам, защото от "мастор" до майстор има разлика.
Не съм от най - свенливите, май не си чел мой постове с заяждания... Боже опази...
Пак казвам нищо лично. Дай каквато и да е информация от сервизно, където да е казано, показано, че тръбен път трябва да е 1,5 - 2 м. Във всички таблици и диаграми тръбния път започва от 3 м нагоре, защо е така, ще започна да ти обяснявам, ако можеш да ми обясниш принципа на работа на климатичната инсталация в logP - h диаграма. Иначе няма да говорим на един и същи език и само ще се дърляме. Закачен на шпилки за тавана, за да не пречи - няма вечна техника и при повреда ще има проблеми с обслужването, за да видиш какво индикира външната платка за грешка, трябва да демонтираш тялото, а като е минала гаранцията се плаща. Едно е да развиеш 5 видии, друго да демонтираш тяло. Шлаух на външното тяло - като замръзне водата в него климатика става ледогенератор. Има по интелигентни начини за отвеждане на водата и те са коментирани много в този форум.
За такива монтажници трябва да има жестоки последствияПървоначално публикувано от geozap
, защото след тях жестоки последствия има за климатика и неговия собственик.
Благодаря, че ме подкрепяшПървоначално публикувано от edi1
![]()
Изказвам дълбоко съжаление, че мислиш да съм чел ТВОИ постове със заяждания, освен това споделям опит като потребител и не желая да си меря нищо с никой тук, иначе съм сбъркал форумчето. Тук не се ли качват снимки ? Не ме е срам да вървя по отъпкана пътека, затова все пак обясни или качи нещо за това как се монтират /варианти/ климатици, че ми предстои да купувам още шест броя и ако трябва пак да им "светя" при монтажа ще ти стана колега. На някои от климатиците ми ги оставиха на захранване в един контакт с телевизор и хладилник, а на стойките на външното тяло си слагах тампони допълнително и т.н. Поздрав !Първоначално публикувано от geozap
Всеки монтаж си е индивидуален, съобразяваш се с изискванията на собственика и възможностите на терена. Има качени доста снимки как изглежда един добър и един лош монтаж. Може да разгледаш в други теми, не е мястото за това тук.
Като си останал недоволен защо си им позволил да ти монтират 11бр., а не ги отсвири още при първия и защо им плати като не си доволен? Не влагам нищо лично, разбери ме правилно, говоря по принцип.![]()