Здравейте
На 1 септември тази година ми монтираха ASHB12LD (plasma). Още от първия ден като се включи на охлаждане започва да мирише на кисело (прословутата миризма от климатик...) След малко изчезва (като включи компресора и започне да охлажа) но след известно време (до колкото разбирам като мине в режим на вентилатор) отново почва да мирише. Периодите на миризма са различно дълг. След известно време цялата стая се превръща в едно вонящо място. До колкото знам подобни симптоми са нормални за климатик който не е бил сервизиран (почистен) - но да се появи още от първия ден - доста ме изненада/притесни
Това което знам за проблемa е:
1. Когато климатика охлажда се кондензира вода по вътрешния топлообменник и се стича във ваничката
2. Като се повиши температурата във вътрешното тяло (като изключи компресора) водата която се е обтекла и наситили с бактерии/мухъл започва да се изпарява и да вони
Това което проверих
1. Вътрешното тяло няма наклон (т.е. не е наклонено надясно където е изхода на водната тръба) - равно е като тепсия - това нормално ли е? Наклона който трябва за да се изтече водата от кой се прави за този модел - от вътрешната ваничка която е наклонена или трябва да се монтра "леко" наклонен.
2. Направих теста със сипване на вода върху вътрешния топлообменник - сипани 400мл вода - след 2 часа "излязоха" 245мл = 155мл останаха вътре. До колкото ми е известно е нормално да има "загуба" т.е. част от водата "полепва" по тръбите и вътреното тяло и когато наклона е малък не може да се източи цялата
Въпроси
1. Нормално ли е да има такова количество "загуби" на вода - тръбен път под 3 метра (около 2.5м)
2. Какво да правя - почистване на вътрешното тяло е очевидното решение - но до колко ще е ефективно при положение че видимо няма нищо по него (т.е. чисто е) а и климатика е чисто нов (или поне би трявало )
3. Трябва ли да има наклон на вътрешното тяло - нормалната логика говори че би трябвало да има (за да се изтича водата) но има технически решения (чрез осигуряване на този наклон вътре) така че да не е необходим наклон - някой знае ли как е за този модел?