- Знае ли някой как може да се удължи времето на програмата за обезскрежаване в модела 12HV03/R2(SDB) ? Защо е едва 3 минути при наличието на толкова голям топлообменник ?
- Знае ли някой как може да се удължи времето на програмата за обезскрежаване в модела 12HV03/R2(SDB) ? Защо е едва 3 минути при наличието на толкова голям топлообменник ?
Е тия с Дайкин 60 какво да кажат,като понякога се дефростват за 1 мин ??? Топлообменника е два пъти по-голям от твоя...Защо ти е да се удължава времето?
- Не съм специалист по хладилна и климатична техника , а обикновен потребител който търси помощ вече в този форум тъй като ,,компетентните" господа които обслужваха този климатик не могат да предложат вариант.
Значи , проблемът ми е следния - дефроста при моя климатик не е достатъчно ефективен когато навън е от -2"С надолу, а вътре е зададена стайна температура под 24"С . За да избегна обледяването трябва да го държа
на 24"С нон-стоп,което не ми се вижда нормално!
А тези техници които са обслужвали климатика направиха ли нещо до момента в опит за решаване на проблема.
Направиха следните неща:
1/ Преместване на тръбен датчик във външното тяло - от долно в средно положение на изпарителя
2/ Дозареждане с 200 грама Фреон R410a
3/ Изпускане на 200 грама Фреон
При този модел излизането от дефрост се извършва или по достигната температура 12 °С на външния топлообменник или по достигнат определен 8,5 А консумиран от компресора ток.
Трябва да се разбере поради коя от двете причини прекратява дефроста на 3-тата минута при възможна максимална продължителност от 12 минути. Щом преместването на датчика за температура не е дало промяна във времетраенето то може би прекратява по достигнат ток, но е хубаво датчика да се подмени за по-голяма сигурност.
- Лично на мен ми се струва,че дефроста на този климатик е фиксиран като време тъй като протича еднакво при всякакви външни условия.Например при -15"С навън той пак дефроства 3мин. въпреки че изпарителя не е
бил заскрежен.При -2"С и висока влажност вече има плътно заскрежаване на изпарителя,и в този случай както писах по горе всичко зависи от стайната t .За тези датчици-не знам! От къде могат да се купят нови ? Аз съм
от Русе.Ще е любопитно да се види дали евентуалната им смяна ще промени нещо - към по добро !
В документацията е казано, че в програмата за управление е заложено минимално време за работа на компресора от 2 минути.
По време на работа в режим отопление когато видиш, че климатикът ти изключва за разскрежаване има 1 минута изчакване за изравняване на наляганията преди да обърне цикъла. Към това време добавяш 2-те минути минимално време за работа на компресора и стават 3 минути.
Второто условие за край на цикъл разскрежаване гласи следното:
During the defrosting and 2 minutes after the defrosting, abnormality of temp. sensor isn’t detected.
Превод: По време на разскрежаване и 2 минути след разскрежаване, не е открита аномална работа на температурен датчик. Което ще рече, че една от причините за прекратяване на цикъла може да е и ненормална работа на температурен датчик, наред с другите 2 причини достигнат ток от компресора или достигната температура на външния топлообменник.
Вече имаш достатъчно насоки сам да търсиш проблема или се обърни към друга специализирана фирма за ремонт на климатика.
- Не знам дали е нормално консумацията на компресора по време на дефрост да е макс. 550 W . В другата стая FD25VA също прави дефрост 3мин,но с консумация 1200 W
Не е нормално да е толкова малка консумацията в размразяване, обикновено се развъртат на максимума.Първоначално публикувано от d_imige
- Нали,и аз така си помислих!Каква може да е причината да не развърта повече?
Този климатик на колко време е и и от скоро ли прави така или си е от като е монтиран?
Софтуерна. Някои наистина развъртат на максимум, някои обаче развъртат на номинал... Естествено, по-добре на максимум за 3 минути отколкото на номинал за 10, но какво да се прави.
- Тази зима му е трета,но замръзна още първата.Тогава от сервиза ме ,,успокоиха" че при тези условия /04.01.2008 - 20.01.2008 ако си спомняте в Русе до -20 в комбинация с мъгла/
климатиците от нисък клас така замръзват.Все пак мен ме интересува съществува ли начин програмата за дефрост на този модел да се "ъпдейтва" така да се каже и дали някой го е правил
до сега.
Моя хаер (HSU-09HVA103R2 DB) Също размразява точно 3 мин. Първите 2мин. консумацията му е 400w а 3-тата минута вдига на 600w след което спира. Аз също имам чувството че времето за размразяване е точно 3 минути. Само че при мен това време му е достатъчно да се размрази напълно.