кой вариант е по-енергоспестяващ - климатика да е по-малък като работи постоянно или да е по-голям, за да затопля бързо и изключва
кой вариант е по-енергоспестяващ - климатика да е по-малък като работи постоянно или да е по-голям, за да затопля бързо и изключва
третия!!!Първоначално публикувано от PifchoBG
И аз сериозно ти отговарям! Защо смяташ че е по-добре да вземеш климатик, който не е съобразен със обема на помещението ти? (така изтълкувах въпроса ти) Ако си на границата - взимай по-мощния! Ако вземаш инвертор - гледай номиналната мощност за отопление, ако е конвенционален - 1/2 от мощността за отопление. Значи ако ти трябват 2 kw за помещението да се отопляваш, взимаш инвертор с 2 kw номинална мощност или конвенционален 4 kw! Според мнения във форума ти трябват 75 - 80 w (дано не греша) на кубичен метър. Трябва да се вземе впредвид изолация, дограми...Първоначално публикувано от PifchoBG
да, но примерно един инверторен 2.4 ти го дават за 15кв.м а друг 3.0 пак за 15кв.м
40-50W/m3Първоначално публикувано от ba4_dido
значи да вземем 40W, защото имам хубава вътрешна и външна изолация и ПВС дограма. То излиза 1500W, нема толко слаб климатик.
Първоначално публикувано от PifchoBG
начи отговора на въпроса ти е : и да искаш не можеш да вземеш по-слаб, купувай по-мощен, какво толкова...
Страхотия!Първоначално публикувано от mxkolev
Пуснах си параметрите на едно от помещенията, които ползвам.
Рече ми, че такова животно като за мене няма!
А и ми даде мощност 13 кВт.......
Баси какво помещение отопляваш? Подай данните в темата да видим какво ще кажат останалите, а и да опитат да сметнат с калкулатора който подадох.Първоначално публикувано от patra6kov
Тези калкулатори които смятат по метода ват на къбук нествата за големи помещения. За тях ако те мързи да смяташ има номограми. Примерно в каталога на Фрико много добре е описано как да си сметнеш необходимата мощност или да позлваш номограма.Първоначално публикувано от patra6kov
По принцип колкото е по голяма помещението толкова по-малко ватове на купик трябват за отопление.
Давам веднага........не знам дали ще сработи линка с нанесените данни, но пробвам..Първоначално публикувано от mxkolev
http://www.bulclima.com/bg/calc/
..........
ми не стана
ОК, ето данните споре дтехните критерии:
45 м.кв.
h- 3.20
големи джамове /витрини/
3 външни стени
1-ви етаж, къща
изток/юг/запад
тухла с добра изолация
хора - 2
2 компа
И избрах стенен сплит, което мисля е нормално.
Мощността която ти е сметнал калкулатора е правилна. Но можеш да я получиш от колона 48-ца а не от стенен климатик.
Ако някой друг също има голямо помещение и мисли че и половината мощност от тази която му сметне калкулатора ще стигне, да си монтира климатика по такъв начин че да може после да сложи и втори /при необходимост/.
За моя хол (20 квадрата, панелка) този калкулатор препоръчва 4 kw, а аз си го отоплявам с мидея 12-ка! Че тя при -7* вече отдава 2kw!