Прочетох теми, но за съжаление не достигнах до никакъв извод
Има ли ефект от тампоните и какво е решението.
Косьо щте се радвам да споделиш за решението на проблема.
Прочетох теми, но за съжаление не достигнах до никакъв извод
Има ли ефект от тампоните и какво е решението.
Косьо щте се радвам да споделиш за решението на проблема.
И аз взех инвертор Osaka CH14LBP и аз имам проблеми с бученето при определени обороти,вчера взех от фирмата извършила монтажа(много,много пекани,това бе и основната причина да закупя Osaka) специални силиконови тампони(яд ме е че не ги снимах,най-общо представляват две шпилки без връзка помежду си, завършващи в силиконов цилиндър с височина около 3 см. който стои м/у лапите на външното тяло и стойките).
Ефект от тампоните има препоръчвам ги,боботенето(нискочестотен звук) намаля почти до границата на чуваемостта,но все пак съществува,като най-интересното е, че се чува само в стаята,иначе външното тяло е тихо като мушица.
Звука се получава при ниски обороти на компресора ,когато зададената температура в стаята е почти достигната.
Доста четох по въпроса и стигнах до извода ,че този звук го има при повечето(ако не и при всички) инвертори-просто при някоя от честотите на въртене на компресора се получава резонанс,от там и боботенето.
Мисля, че това е един от минусите на инверторната технология,за който ако знаех,нямаше да си закупя такъв климатик.
Сигурен съм ,че при конвенционалните,с постоянна честота на компресора ефекта не съществува.
И все пак ми е интересно мнението и на другите потребители с инвертори и най-вече с това на Косьо тъй като мисля,че е извървял този път.
Малко се отклоняваме от темата за което моля да бъда извенен от създателя и.
П.П.Забравих да спомена, че живея в тухлена къща и външното тяло е закрепено на стена изградена от два реда тухли единички,така че предположението че виновник е панела и арматурите в него не е вярно.
Да наистина срещнах такъв проблем и при тухлата в последствие, но при панела е по-силно изразен.Първоначално публикувано от felipe
Да, това е проблем проявяващ се при инверторите НО не при всички!!!! Именно затова споменах, че го има при Чофу с мисълта, че това не са толкова хай изделия и според мен не заслужават парите си.
Да, наистина тампоните решават нещо, но според мен е нищо, защото при по-интензивно натоварване /например зимата/ проблемът лъсва с пълна сила.
Какво установих:
Първата и основна причина е в изделието.
Такъв проблем съм нямал и нямам със истински японски инвертори- втора ръка- без никакви тампони? Имам два такива. Единия го махнах и сложих на негово място нов- уж японси- и проблемите се появиха.
Сагата ми първоначално обаче започна с новомонтиран Хайер.
Питах и тук, питах и по сервизи и представители. Само един пич в София, ми подметна за подобни проблеми при тях и ме посъветва да сменя външното тяло с по-модерен- диджитал инвертор /DI/- вътрешните тела са същите. Междувременно вече бях сменял и външното със същото такова, но ефект никакъв- не бе от конкретното тяло. Бях направил супер сложна тампонна конфигурация и от към стената дори, без твърди връзки, бях сменял и мястото на външното тяло наляво и надясно колкото позволява тръбния път- нулев ефект.
С DI-то очевадно брума бе по-слаб!!!
Тогава сложих Фуджитсу- още по-слабо проявление, но все пак го имаше и особено както казах зимата. И така стигаме до втория проблем- мястото на външното тяло.
Преместих го от под прозореца, на по-плътна и твърда част-колона- в страни на прозореца. Естествено с възможност за посягане от към съседна тераса. Без никакви тампони!!!! Колоната пое всичко и подобен шум вече няма!!!! Забравих да спомена, че имах съмнения в старата и халтава дървена дограма, която също дрънчеше слабо. С нова, уплътнена и здраво хваната алуминиева- проблема се позасили дори!!!
Според мен проблема въобще не е в окачване на външното тяло, а може би в:
- окачване на компресора;
- лагеруване на ротора на компресора;
- начин на инвертиране и последващо евентуално филтриране на правоъгълните импулси или въобще на преобразуваното захранване. Според мен се появява един и същ силен, неизчистен хармоник, който прави цялата работа. Компресорите са изключително малоразмерни и претоварени /особено с 410А/, с повишено /в сравнение с R22/ и променящо се във времето налягане и обороти в широк диапазон! Когато от всичко това е спестено нещо, използват се контролери с една и съща логика на управление с различни компресори и е направено в Китай- се стига до нашия случай. Почти съм убеден, че нямаме на пазара продукция различна от произведена в Китай и производните му.;
- мястото на монтиране на външото тяло и дължината на тръбния път /тръбите също вибрират и допринасят към общия фон/, а мястото трябва да успее да погълне смущенията и да не ги предава навътре.
Да спра до тук, че стана дълго.
Косьо -изключително професионално мнение,евала !
За мен извода е ,че всеки индивидуално трябва да търси решение на проблема.
Ето това е лошото- как всеки да се ориентира и какво да избере.Първоначално публикувано от felipe
А иначе не продължик във философстването, защото проблемите са още по-дълбоки според мен и опират в масовото производство ширпотреб, но "дълбоката" ми теория се подкрепя от фактите- масовите, нови инвертори на нашия пазар имат доста по-кратък живот от очаквания и обявения!
Тампоните не са панацея. Ако стената има собствена честота равна на честотата на компресора ще има резонанс каквито и тампони да си сложил.
Лошото в случая е че тъй като честотата на компресора при инверторите е променлива все някоя ще съвпадне с тази на стената и ще се получи резонанс.
Иначе поне според мен мнението на Косьо трябва да бъде прочетено от всеки тръгнал да си купува климатик,малко хора се замислят за тези неща.
Може би трябва да се направи отделна тема специално по този въпрос.
Преди не бях видял това
http://www.ivtlampopumput.fi/pdf/SP%...r%2012FR-N.pdf
Не знам колко е вяно и че не са споменати конкретно модели но не изглезда добре за Chofu
Какво мислите за Mitsubishi Heavy Industries ZD-S сериите. Дали това щте е по-добрия избор?
Закупих си Panasonic CS/CU-E9GKE наскоро, сложен е на двете стойки без каквито и да е тампони и от компресора само свистенето на перката съм чул. Не знам дали е до стената или до климатика. Ако някой е с този модел до пише как са нещата при него.
Най-накрая реших да закупя Mitsubishi Heavy Industries ZG -S. Това е новата серия сходени с ZD-S.
Помещението е 14 мвадратми метра, 270 мм височина, тухла последен етаж (има тавански помещения над мен) без изолация, дървена дограма (но допълнително изолирана, южна, вътрешна но ме топлят само от едната страна (засега). В стаята има компютър и усилвател които бая греят
Притеснява ме, че като попитам какав климатик ми е необходим за това помещение консултантите ме питат само за квадратурата и не ги интересува повече, което според мен не е много нормално
Да се върнем на конкретния модел.
Обадих се на представителството на CONDEX за Стара Загора и човека ми обясни че за това помещение ми е достатачна 20 (каза че това е от някаквав програма за изчисляване), но в магазина ми казаха, че 20 ште е маклко за това помещение.
За съжаление не мога да открия официално за какви по площ помещения са подходящи двата модела.
Единствено от тук http://www.ekomatik.com/products.php...ubishi&pid=165 но незнам колко е достоверно.
Май много се отплеснах
Въпросът ми е дали 20 (доколкото разбрах отговаря на 7) ще се справи с това помещение (главно за отопление).
Благодаря предварително.
Забравих да спомена, че въпросните Chofu за тази стая препоръчват 12 ?!?!
joton, помещението е достатъчно малко, а и ти вземаш хубав инвертор за него. 20-цата на Mitsubishi ще е напълно достатъчна според мен. 25-ца инвертор мисля, че прекалено много ще спира и се губи смисъла на инвертора.
Опс, чак сега видях колко стара тема е повдигнал klimatik.
joton, как е климатичето?
Нямаш проблеми с тази 20-ка. На такова помещение не се слага 25-ца инвертор. АКо се слага конвенционален ще трявба да бъде 25-ца. При теб номиналната мощност е като на 9-ка конвенционален, а климатика може да работи и на доста по-висока мощност ако е необходимо.Първоначално публикувано от joton
.... ...С риск да съм банален ,ще кажа за Дайкин уруру сарара..., ако не съм сигурен ,че е произведен в Япония както ме убеждават за произхода на тоя модел ,или поне в Белгия където правят моделите за европейския пазар, поне съм сигирен ,в това ,че външното тяло на това животно, е практически безшумно....МОНТИРАНО Е ВУРХУ ЕПК, Т.е. В БЕТОН.Първоначално публикувано от Косьо
Накрая закупих Mitsubishi zg-25.
Страшно много се колебах между 20 и 25, но накрая избрах 25.
Засега се нямам забележки. Ще видим като се застуди как ще е
Поздрави