Резултати от 1 до 6 от общо 6

Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    47
    #1

    Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

    Здрейте, имам проблем с климатик Hisense AS-12UR4SVGVL

    Наскоро закупихме апартамент с частично обзавеждане и климатика беше монтиран. Според други теми установих, климатика е модел от около 2012та година.

    Прилагам и линкове със снимки, като по-надолу съм обяснил проблема:
    - марка, модел и параметри -> https://i.imgur.com/UB4rXrS.png
    - ел. схема от капачката -> https://i.imgur.com/l5vmNhX.png
    - един от 2та големи кондензатора (еднакви са) -> https://i.imgur.com/1AyxVmM.png
    - общ изглед на платката, като са оградени светодиодите, показващи работата на системата -> https://i.imgur.com/lRHmO0t.jpg

    Климатика не работи на толо и на студено. Предимно на топло го пробвах, но не загрява (тръбите на външното тяло са студени). Вентилатора тръгва да върти, както и компресора.

    Четирипътния вентил превключва. На платката на външното тяло има 3 светодиода, които показват работата на системата. Отначало мигат и трите (което показва, че всичко е наред) и като пусна на вътрешното тяло командата за диагностика (показване на грешка), не показва нищо.

    Струва ми се, че компресора не набира достатъчно оборото (не почва силно да бучи като други интерторни климатици като набира). Пуснах климатика на турбо режим, за да вдигне оборотите и "ускорява", но сякаш не са на максимум.

    След известно време когато е включен, на платката на външното тяло (и после и на вътрешното след командата) изписва грешка DC compressor out of step (видяна от ръководство на подобен модел).

    Измерих датчиците:
    - жълта букса = 7.8 кО, outdoor temp, според таблицата отговаря на 15 градуса
    - черна букса = 7 кO, coil. Temp, според таблицата отговаря на 28 градуса
    - бяла букса = 45 кО, discharge temp. спорет таблицата отговаря на 30.5 градуса (мерих го след като компресора работи, даде грешка и климатика стоя известно време изключен)

    Измерих кондензаторите (2 броя по 680 uF) с мултицет. Явно са паралелно свързани, защото и при 2та кондензатора ми показа 1.27 mF

    Не знам точно се управлява DC компресора (ако е DC). Мисля си, че е DC, понеже кондензаторите са с полюси + и -

    Аз стигнах до заключението, че проблема може да е:
    - от кондензаторите (не могат да дадат достатъчно ток на компресора, за да работи на по-високи обороти и да набере налягане) (не съм специалист по климатична техника и не знам дали това може да е причината, но просто така предполагам)
    - липсва фреон в системата (филтрите на вътрешното тяло бяха сравинтелно чисти, така че климатика може да не се е мъчил излишно, което да доведе до високо налягане, дефект в системата и изпускане на фреон).

    Къде според вас е проблема?

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    19
    #2

    Отговор: Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

    Липсва синхронизация (или губи такава) по време на работа на компресора.Причините са различни и са нужни доста познания по климатична техника и електроника.Някой елементи трябва да се проверят на место от специалист.Това което може да направите е да проверите кабелите и връзките между платката и компресора.Ако имате сервизно описание може да потърсите методика за проверка на този тип грешка.

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    47
    #3

    Отговор: Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

    Нямам сервизно за точно този модел, но предполагам че другото е подобно. От него видях за грешката, но там не е описано какво се прави в случай на такава грешка.

    По препоръчка на човек от форума отвих сервизния порт и натиснах иглата, за да видя дали ще излезе мъгла. Нищо такова не излезе и свистенето беше като от вентила на автомобилна гума.

    Извиках техник, но не знам кога ще дойде. Обясних им какво съм направил и че най-вероятно климатика е изпуснал фреон и сигурно има пробив някъде из системата. Казаха ми, че за да локализират и отстранят такава повреда, можело да се наложи да вземат климатика в тяхната сервизна база.

    Това със DC compressor out of step се появява след известно време на работа на компресора (може би след 10 мин). Мисля си, че грешката се появява, когато компресора не може да направи необходимото налягане за определено време. Грешката изчезва след спиране и пускане на климатика. Ако губи синхронозация по време на работа, ми се струва, че този вид повреда е доста труден за откриване (понеже може да не го прави винаги) и предвид това, че климатика няма фреон, то не знам дали има смисъл климатика да се ремонтира.

  5. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,709
    #4

    Отговор: Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

    Не се занимавай да го ремонтираш. Може да се окаже бездънна яма този климатик..
    Ремонт електроника+фреон не е евтино.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    19
    #5

    Отговор: Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

    Наистина лоша комбинация.Липса на фреон и проблем с електрониката.Прецени внимателно.

  7. Junior Member
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    47
    #6

    Отговор: Проблем с климатик Hisens AS-12UR4SVGVL

    Четох, че осаките имали подобен проблем на електрониката и след ремонт, след 2-3 години пак се проявявал същия проблем. Било от някакъв резистор за обратна връзка от компресора.

    Иначе странно как толкова много неща му има на този климатик. Отначало това с електрониката не го бях забелязал, но после взе да го прави. Може да размъртам кабелчетата (както ми предложихте), за да видя дали пак ще се появи грешка.

    Иначе добър избор ли е Gree GWH12KF Change (бюджет около 1000лв) за стая 30 кв2 (хол с кух. бокс), основно за охлаждане през лятото (западно изложение до морето). Може понякога да се ползва и зимата за топлене, но сигурно ще трябва да му се помага с духалка/конвектор. Преди бях гледал този климатик за друга стая и помня, че имаше добри отзиви за цената си.

    - - - - - - - - - -

    Днес махнах външния капак на климатика -> https://i.imgur.com/nzVHD1s.png
    Когато е така отворен, не дава тази грешка. Компресора доста загрява, но не знам дали това е нормално. 15-20 минути върти, без да дава грешката. След като го затворих, започна да дава същата грешка. Имаше изолация и може би нещо компресора взима да прегрява (но пък за прегряване сигурно е друга грешката).

    Както работи компресора (при отворени капаци), по едно време малко сменя звука и започва повече да вибрира, но не се появява грешката от платката. Не знам дали топлото и грешката са свързани, но климатика ще се ползва предимно лятото за охлаждане, и тогава температурите са доста високи и не е добре така да спира.
    Този пост е редактиран от NoneBG; 24-04-18 в 15:34.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Проблем с климатик
    От BaRaKMaSa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 11
    Последно: 11-12-17, 07:05
  2. Проблем с климатик NEO ACS 09 LIH
    От SPSt във форум Климатици NEO, ELITE, Crown, Nippon, Sang
    Отговори: 9
    Последно: 07-11-12, 20:08
  3. Проблем с климатик
    От nikitanev във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 30
    Последно: 10-08-12, 20:57
  4. проблем с климатик нео
    От branko във форум Климатици NEO, ELITE, Crown, Nippon, Sang
    Отговори: 11
    Последно: 20-06-12, 01:28
  5. Проблем с климатик от НТТ-3
    От diksanal във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 61
    Последно: 06-11-10, 23:47

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе