Колеги климата ми е на 7 години и ми е вършила перфектна работа до сега. По този случай реших да викна фирмата дето ми го е монтирала и да го провират за количеството фреон.
Дойде майстора дето го е монтирал и ми закачи два манометъра на крановете на външното тяло, след което пусна климатика на охлаждане (есента бе при топло навън време). След което настрой машината на 16 градуса да студи, след малко време ми каза, че е поиспуснал френ но в рамките на нормалното за тези години. Пристъпи към дозареждане на системата, като следеше на манометрите налягането и температурата на фреона.
Интересно е, че като започнах да се отоплявам тази зима констатирамх, че машината не работи така като работеше до сега и миналата зима.
Разликите които откривам са следните:
По бавно стартира (подгрява);
Вентилатора на вътрешното тяло духа на по-високи обороти от преди. Преди се издуваше първоначално като струята бе много гореща а сега е хладка.
Същият климатик не ме е предавал и при -27 градуса успяваше да си поддържа температурата в стаята до зададените му 22 С. Прави ми впечатление, че външното тяло и по-точно компресора не променя така често оборотите си както преди.
Преди съм правил измерване на температурата на потока въздух от вътрешното тяло и при -5 навън достигаше до 47С, а сега навън е 0С, а потока на въздуха при настроени 32 градуса да отоплява едвам достигна 36 градуса. Компресора като го слушам на вън не работи на високи обороти , както преди(не се издува така да кажа, че да догони зададената вътрешна температура).
Как да процедирам от тук нататък и какво да изисквам да се направи като отида при техника утре ?
Всичко това се получи след до зареждането, уж за по-добро!