Брум, жужене от външно тяло на Hitachi RAK35RPB/RAC35WPB
Здравейте,
През почивните дни си монтирах климатик Hitachi RAK35RPB/RAC35WPB . Още при пробното пускане ми направи впечатлени, че освен бръмченето на компресора, шума от вентилатора и шума на фреона се чува и един не много силен брум, жужене , наподобяващ брума на трансформатор с разхлабени ламели. Климатика съм го монтирал аз. Това ми е третата машина която монтира и мисля че съм спазил всички основни специфики при монтирането, включително вакумиране около два пъти по повече от час, около три час проба под вакум, и още толкова под налягане на 1,5 бара за пропуск в с-мата .
Преди монтажа съм свалил горния и страничния капак за да монтирам нагревател. Пипах само по дъното и предимно около изпарителя.
Климатика го пуснах да работи само около половин час докато го оглеждах при теста и после го спрях, и повече не е пускан.
Брума не го оприличавам като резонанс на някакви вибрации! При натискания по корпуса и побутване на различни посоки звука НЕ изчезва.
Моля дайте предположения от какво може да е въпросния брум(жужене) и евентуално решение.
Благодаря предварително!
Отговор: Брум, жужене от външно тяло на Hitachi RAK35RPB/RAC35WPB
Определено няма нужда да вакумираш два часа, а с 1.5 бара никакъв пропуск няма да хванеш.
По проблема ти.. Или имаш дросел с хлабав магнитопровод/или незатегнати видии/, или бобината на четирипътника нещо се е разбучала.
Свали предният капак и провери от къде точно идва брумът.
Проблема е,че външното тяло е монтирано на външна стена, на 3-тия етаж и няма възможност за проверка в работещ режим. Варианта е само да се свали тялото, но тогава няма да работи и не мога да разбера което прави брума. Целта на питането ми е с вашите съвети и помощ да локализирам максимално точно източника на брума и евентуално решение, после да свалям тялото.
Цитат:
Първоначално публикувано от
иванвас
.... с вашите съвети и помощ да локализирам максимално точно източника на брума и евентуално решение, после да свалям тялото.
За съжаление моята кристална топка нищо не показва...., но тук има един колега който по описание на мирис поставя диагнози :-)
Надявам се осъзнаваш абсурдността на очакванията ти!
дай му гас на макс - може повредата да не е в твоя а в климатика на съседите. изфорсирай - пусни спри разръчкай малко... и чак тогава ако проблема е в твоя телевизор викай вишка и го гледай на място работещ.
със стойките да не си улучил някоя арматура
По скоро очаквах предположения от специалистите, базирани техния опит и познания. Нещо като отговора на Rumb@ta
Цитат:
За съжаление моята кристална топка нищо не показва...., но тук има един колега който по описание на мирис поставя диагнози :-)
А може би твоята сила наистина е в кристална топка, но понеже вече е тъмно на вън и на топката не можеш да видиш кой е моя климатик и да разгадаеш мистерията...
П.С. Ако има нужда от поясняващи въпроси-питайте, ще давам максимално изчерпателни отговори.
Звукът определено не е дрънчене, тракане. вибриране или резонанс. По скоро е жужене, свистене.
иванвас, какво точно очакваш да ти кажат специалистите без оглед на място? По товоите описания могат само да гадаят или очакваш някой да има същите симтоми като твоя климатик и да ти опише какво е направил? Нещата са специфични и следва да се огледа външното тяло в работен режим. Това, че то е монтирано на неподходящо място за обслужване е съществен проблем, на който следва да намериш решение. Рано или късно ще се наложи да стигнеш до въпросното тяло.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
rukar
иванвас, какво точно очакваш да ти кажат специалистите без оглед на място? По товоите описания могат само да гадаят...
Аа-амммм...
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=18154&stc=1
Колега,тази есен сложих въпросния климатик само че 25-ца.Определено това е най тихия климатик който съм си купувал.Имаш някакъв проблем явно и успех с разнищването на загадката:)
Пределно ми е ясно, че без оглед никой няма да се ангажира с категорично заключение, аз и не искам да ангажирам някого за мнението му. Затова и казах "предположения".
Запиши звука и го качи някъде. Възможно е нещо вътре да дрънчи, примерно незакрепени добре тръби, кабели или ламарини.
Описваш шум, наподобяващ магнитострикция, но не си ни го качил някъде, за да го чуем. Ако звукът е от бобината на вентила, би трябвало да отсъства при единият от режимите.
Цитат:
Ако звукът е от бобината на вентила, би трябвало да отсъства при единият от режимите.
Имаш в предвид охлаждане и отопление? Климатика е в режим отопление и за топленето-топли. Ще го пробвам на охлаждане дали го има и ще опитам да запиша звука.
- - - - - - - - - -
https://youtu.be/CMh8jpPCaWY
Това успях да запиша. дано успеете да чуете въпросното жужене.
Не се чува брум. По-скоро шум от инвертора. За да стане по-добър записа, остави телефона да легне директно на тялото на машината.