Резултати от 1 до 4 от общо 4
Like Tree5Одобрявам
 • 4 Post By Ventsislav Negentsov
 • 1 Post By Ventsislav Negentsov

Модификация на температурен сензор на Midea

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
  Тук е от
  Feb 2016
  Живее в
  София
  Мнения
  397
  #1

  Модификация на температурен сензор на Midea

  Както знаем температурните сензори за стайна температура са 4 вида:
  1)разположени преди вътрешния топлообменник върху специален държач/конзола и с обдухване от вътрешната турбина при неработеща система (пасивен режим)
  Турбината работи на много ниски обороти само с цел да се измерва стайната температура
  2)разположени преди вътрешния топлообменник и без обдухване от вътрешната турбина при неработеща система
  Същото нещо като при точка 1, но се спира напълно турбината при Off режим
  3)датчик, разположен някъде в страни от топлобменника и зоните на въздушен поток и наличие на някакви вентилационни отвори и БЕЗ допълнителен вентилатор
  Тук нещата нямат нужда от обяснение
  4)датчик, разположен някъде в страни от топлообменника и зоните на въздушен поток и наличие на някакви вентилационни отвори и С допълнителен вентилатор
  Такива климатици са изключителна рядкост и само топ модели.

  Съществуват и модели с "интелигентни сензори", например инфрачервен фотодатчик, който косвено измерва температурата в стаята, дори има такива с резолюция не един пиксел, а например 8х8 пиксела. Представлява 64 фототранзистора, разделени с механична преграда на ниво силициева пластина (например височинка 150 микрометра между отделните пиксели). Чрез разликата в интензитета на отделните пиксели може да се определят интензитет на източника на топлина, количество топлина, азимут и елевация (т.е. откъде идва топлината). Патента за този сензор е на Behr Hella Thermocontrol (BHTC) - част от Hella.
  Midea също имат подобен патент.
  Като цяло по-скоро тези сензори са екзотика, но ги има.
  По-често се използват в автомобилните климатици, където т.нар "sun load" е много важен фактор.

  Ако се върнем на въпросната Midea MSR 12HRN1 - то тя е от тип 1.
  Проблемите при всички системи са следните:
  1)при системите от таванен и стенен тип измерването на температурата стаята е изключително неадекватно, поради конвекцията топлият въздух се издига нагоре, студеният слиза надолу.
  Колкото по-високи са таваните, толкова по-зле. В моя конкретен случаи таваните са 3.15м, което е доста над средното за домашни условия и доста обърква работата. В офиса например таваните са на места 5 метра и таванните климатици работят изключително неадекватно. Например, за да се поддържат 25 градуса в стаята, трябва да се зададат 29 в режим охлаждане. В режим отопление пък всичко е наобратно. Ако искаме да поддържаме 24 трябва да зададем 21.
  2)при системи от тип 2 нещата са направо трагични - освен, проблемите от т.1 се получава и допълнително влияние на температурата на топлобменника върху самия сензор и той не мери правилно
  3)при системи от тип 3 нещата са по-добре отколкото при 1 и 2, но влиянието на конвекцията няма как да се компенсира
  4)системи от тип 4 и такива с интелигентни сензори са със сравнително прилично представяне, но са редки и скъпи модели и са по-скоро екзотика

  Голяма част от недостатъците се елиминират много лесно и на момента с елементарно преместване на сензора извън тялото на климатика (при почти всички професионални системи това е така в самия дизайн на системата) и колкото е възможно по-близо до пода, но не по-ниско от например 25см, тъй като по пода също има доста аномалии.

  В моя конкретен експеримент сензора е преместен на 1м от пода извън тялото на климатика, вместо върху конзолата върху вътрешния топлообменник:
  https://drive.google.com/open?id=0B1...VM0TnVpMTVrMFU
  https://drive.google.com/open?id=0B1...3l2dlAydkdzSkk

  Резултата е МНОГО по-адекватно поддържане на зададената температура.
  Т.е. няма нужда да се задават например 28 градуса, за да се поддържат 24 в режим охлаждане И на теория обратното за режим отопление.
  /режим отопление все още не е тестван, тъй като просто няма как, затова отзиви ще има зимата, но на теория нещата трябва и там да са добре/.
  На теория би трябвало да се подобри и обезсрежаването, тъй като повечето алгоритми използват като показател разликата в температурата между тръбния датчик и температурата на стаята. Ако тя стане прекалено малка се приема, че има скреж - т.е. хладилната част не е способна да пренесе количество топлина, необходимо за повишаване на температурата на кондензатора. Когато температурния сензор е ниско, той отчита по-ниска температура, оттам тази разлика се увеличава и дефростите стават по-редки.
  Този пост е редактиран от Ventsislav Negentsov; 11-07-17 в 21:56.

 2.  
 3. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
  Тук е от
  Feb 2016
  Живее в
  София
  Мнения
  397
  #2

  Отговор: Модификация на температурен сензор на Midea

  Малко ъпдейт с нова информация, събрана от мен в последните седмици.
  Въпросната Midea е в спалня около 16-18 квадрата, според мен е доста преоразмерена. Включва се вечер, защото нощем температурите падат до между -1 и +3 градуса. При настроени 21 градуса на дисплея поддържа точно 22 градуса.
  С други думи очакванията ми се оправдаха. Дори смятам да вдигна датчика с 30-40см и смятам, че ще заковава абсолютно точно.
  На предишната зима трябваше да се задават например 27 градуса, за да поддържа климатика 22.
  Размразяването също се оправи, както и очаквах. Преди климатика размразяваше по време на 40 минути.
  Според сервизното това не трябва да е така, а трябва да е 40 минути само ако разликата между двата датчика (тръбен и този за температурата на стаята) е по-малка от 15 градуса. Другото условие е 40 минути непрекъсната работа на компресора (сумира се времето му на работа) и степен на вентилатора 2 или 3. При първа степен времето е 80 минути. Климатика размразяваше по условие 1 винаги, защото датчика за температура винаги отчита нереално висока температура в стаята. Сега това не се случва и климатика размразява само по условие 2, което е коректно! Ако пък наистина се появи скреж като застудее, то неминуемо климатика ще размрази по условие 1, тъй като тръбния датчик няма да вдигне повече от да кажем 30-35 градуса и делтата ще е по-малка от 15 градуса. С други думи няма опасност от натрупване на лед според мен.
  Тъй като времето е сравнително топло, компресора работи по мое мнение не повече в 20% от времето и за една нощ се случва да размрази най-много веднъж (по условие 2, тъй като вентилатора се държи на първа степен). Т.е. размразява на около 400 минути при тези условия (5x80). Това е невероятен напредък без да се прави нищо особено по климатика !
  Ето само един объркан датчик до какви аномалии води ....
  Този пост е редактиран от Ventsislav Negentsov; 12-10-17 в 17:00.
  Alexi, zxc0, ruuni9 и 1 други харесват това.

 4. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2015
  Мнения
  3,339
  #3

  Отговор: Модификация на температурен сензор на Midea

  Колко време работи и колко време почива? Горе долу.

 5. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
  Тук е от
  Feb 2016
  Живее в
  София
  Мнения
  397
  #4

  Отговор: Модификация на температурен сензор на Midea

  Минималното време на работа при Midea е 2 минути след като веднъж е тръгнал. Заложено е в програмата. Също така минималното изчакване за повторно включване на компресора пак е 2 минути (за да може да спадне налягането след капилярката и компресора да стартира по-лесно). Почти всички климатици с капилярна тръба имат подобно изчакване. При тези с EXV това не е нужно, а просто се разтоварва клапана и налягането спада веднага, а компресора може да стартира почти веднага. Това в страни от темата.
  А по въпроса : ами работи да кажем 2-3 минути, после 10тина почива. Нещо такова е при тези условия, точно не съм засичал с хронометър. В стаята е приятно, няма вариация на температурата.
  ruuni9 одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Конектор за температурен сензор на Candy Go w 464d
  От jivkonik във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
  Отговори: 0
  Последно: 03-11-13, 17:09
 2. Модификация на фирмуера
  От hristoslav2 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
  Отговори: 1
  Последно: 18-04-13, 12:41
 3. Ниско температурен кит за MIDEA MSV1-12HRN1
  От niki721220 във форум Климатици Midea
  Отговори: 1
  Последно: 12-07-10, 00:28
 4. Hauppauge MVP - модификация
  От alexi_dobrev във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
  Отговори: 0
  Последно: 21-08-05, 10:10
 5. Модификация на Creative Live! Platinum 5.1
  От vmslavov във форум Аудио и Видеокарти
  Отговори: 7
  Последно: 07-05-03, 17:27
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе