Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 52

климатика намирисва като спре компресора

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    51
    #1

    климатика намирисва като спре компресора

    Здравейте! преди месец монтирах климатик Мицубиши Хеви модел ZJ-S ! Всичко е идеално относно шум и някакъв дискомфорт, но когато си направи температурата и се изключи компресора въртешното тяло започва да намирисва като на застояло! Имам съмнежи, че нещо не е наред по монтажа и някъде се задържа вода по тръбата и от там мирише! Дайте други идеи!
    Предварително благодаря!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #2

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    А капе ли си конденза отвън от гофрето sashomasho ,че наистина от месец а да почне да се вмирисва толкова бързо-макар,че е имало и други такива случаи от по на месец климатици?Иначе ,ако е прегънат при работа ще почне да ти капе отвътре,също ако не е нивелиран добре,или запушена кондензна тръбичка.Но задължително след работа ако го спираш- на вентилация да се подсуши питата 20-30мин.,ако няма такава функция!

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #3

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Нещо не е наред! Това е инверторен климатик и не би трябвало "когато се направи температурата" климатика да изключва. Всички инверторни климатици са замислени така, че да не изключват "когато се направи температурата".

    Това ме навежда на мисълта, че или си задал прекалено ниска температура от нормалното или пък климатика е прекалено мощен за помещението че да изключва. В оптимален режим инверторния климатик не изключва, т.е. този който е изчислен както трябва и това не трябва да те притеснява, защото дори и сметката за електрически ток е по-ниска.

    Започне ли един климатик да включва и изключва работата не е добре от гледна точка на разходи. Заради това е добре да зададеш на твоя климатик да работи с горе долу десет градуса под външната температура. Например днес беше над 30 градуса навън и заради това му задаваш примерно 24 градуса. Това ще те предпази от рязка смяна на околните температури за твоето тяло, което не е добре за здравето ти.

    Най-добре е да зададеш такива градуси при които твоя климатик си работи. Ако те няма вкъщи използвай таймера да се включи малко преди да се прибереш вкъщи, но при всики случай не е добре климатика да изключва и да включва, защото това създава условия за развитие на плесени и мухъл, които понамирисват. някой климатици имат функция самопочистване за тези случай така че използвай я след като решиш че не ти е необходимо повече охлаждане поради една или друга причина.

    Евентуални грешки при самия монтаж вече ти ги споменаха, така че не не възнемерявам да се впускам в тази тема, но определно един инверторен климатик не е добре да изключва да не кажа, че не е и проектиран да го прави, защото заради това всички инверторни климатици са по-икономични от техните аналози работещи с постоянна мощност. Не си мисли че ще платиш по-висока сметка за ток щом климатика не изключва -нещата са точно наобратно, но за това трябва повече обяснения.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #4

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Цитат Първоначално публикувано от sashomasho
    но когато си направи температурата и се изключи компресора въртешното тяло започва да намирисва като на застояло!
    И при моя FTX-71 GV го има този проблем. На 1 година е, но така си беше още от началото. При мен причината не е в гофрето за конденза, защото е монтиран, така че тръбите минават право зад вътрешното тяло и от другата страна на стената се вижда, че всичко е ОК. Тези дни мисля да купя спрей и да напръскам обилно вътрешното тяло, дано има ефект...

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #5

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Със спрей няма да стане, защото миризмата издва от ваничката за конденз пък ти няма как да стигнеш до нея, освен ако не извикаш сервиз за климатици, които да разглоби вътрешното тяло и да го измие както трябва. Това се нарича профилактика и струва пари, заради това е добре да се избегне.

    Една профилактика на вътрешото тяло може да се избегне, като изпълниш горните указания, освен ако вътре в помещението не е прекалено прашно, т.е. не използваш климатик в магазин, офис или нещо друго, което е по-запрашено поради една или друга причина. Разбира се и ако в помещението не се пушат цигари.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    51
    #6

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Внимателно прочетох всички мнения! Относно конденза- капе, даже на моменти тече, но ми се струва че ако е направила тръбата някъде коремче тогава ще се задържа там вода, но навън пак ще изтича! Относно самопочистването - да има такава функция и съм я включил постоянно, т.е. когато се спре климатика да не работи по-вече 2 часа прави нещо си и го суши, а когато както казах спре компресора вътрешното тяло продължава да работи и би трябвало питата да се подсушава и да не се образуват плесени и мухали и други такива!
    Относно инверторния ефект- когато навън си е горещо не се изключва или ако се случи е много рядко и е за малко! но когато вечерта външната температура падне под 20 градуса и когато вътре почне да пада под настроените от мен 25 градуса компресора спира и няма как да бъде иначе и точно тогава се усеща тази неприятна миризма!
    Има едни филтри, които бяха в комплекта, антибактериален и още някакъв си не помня какъв! Дали не е от тях нещо?
    А тази ваничка за конденза не е ли като фуния? Не би ли трябвало там да не се задържа вода по никаква причина?

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #7

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Сам си стигнал да вероятната причина за миризмата. Някъде се задържа конденз, не е невъзможно да е и в самата ваничка независимо, че се отича навън, провери нивелацията на вътрешното тяло.

  10. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    2,107
    #8

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Цитат Първоначално публикувано от sashomasho

    А тази ваничка за конденза не е ли като фуния? Не би ли трябвало там да не се задържа вода по никаква причина?
    Не е като фуния-по скоро е като силно удължена вана по дължината на вътрешното тяло,като е предвидено да се оттича и в двата края,като е затапено с тапа от единия-зависи накъде ще е китът,и се случва да не се оттече по някакви причини напълно водата.

  11. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #9

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Дизайна на ваната за да оттича и в двата края е такъв, че винаги задържа малко вода. Тоест в средата е леко вдигната и се оттича към двете страни. От страната, която е сложен маркуча се оттича в него. От другата има тапа и там няма как да не остава малко вода. Един пулвелизатор и 3-4 пръскания на малко разредена във вода белина има страхотен ефект!

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #10

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    В такъв случай съм склонен да предположа, че или вътрешното тяло не е нивелирано или пък дренажния маркуч някъде е на малко по-високо място от дъното на ваничка. Има също вероятност някъде в дренажния маркуч да се е образувала тапа, но само за един месец ми се струва малко нереално. Някой климатици понякога правят такава тапа от натрупан прах събран от помещението, но това обикновенно се дължи на недостатъчен наклон на дренажната тръба и изисква много повече време да се случи.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    51
    #11

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Пуснах вчера още веднъж функцията SELFCLEANING и има подобрение! Може би при почистването се изпарява остатъяната вода? Ако някой знае как действа нека каже! Още един един път модела на машината е SRK 25 ZJ-S! Иначе мерих нивелацията на вътрешното тяло и има много лек наклон по посока на страната от която излизат тръбите! Както го обяснявате според мен би трябвало да е идеално нивелиран! Иначе тръбата за конденза излиза от противоположната страна на изхода на тръбите! Не би ли трябвало точно тези модели да са решени по добре? Вместо да се оттича от двата края, да се оттича към средата като много полегата фуния! Така няма как да се задържа вода! Много гледах и се интересувах какъв климатик да купя и накрая куоюпих уж от най-добрата марка и накрая такъв проблем дето и мидеята в службата не е правил!

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #12

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Цитат Първоначално публикувано от sashomasho
    Иначе мерих нивелацията на вътрешното тяло и има много лек наклон по посока на страната от която излизат тръбите!
    SRK25ZJ-S е хубав инверторен климатик и не трябва да се съмняваш в това. Проблема е в разликата между нивелиран и има лек наклон. Това са различни неща и вътрешното тяло трябва да е поставено в хоризонтално положение с помоща на нивелир.

    Отгоре на всичко си написал, че наклона е обратен от гледна точка на начина по-който изтича кондензиралата вода. Наклон към медните тръби не е необходимо да има, защото компресора движи фреона и за него не е необходимо гравитацията да участва по някакъв начин.

    Това не е валидно за кондензиралата вода и както описваш нещата вода остава във ваничката на място откъдето излизат медните тръби.

    Моя съвет е просто да извикаш тази фирма, която е правила монтаж и да позиционира правилно вътрешното тяло в съответствие с препоръката на производителя. Режима за изсушаване на вътрешното тяло е предвиден да премахне влагата, но не и да изпомпва насъбрала се вода във ваничката - тя трябва да изтича свободно.

    Това не означава, че вътрешното тяло трябва да има обратен наклон спрямо сегашнто положение, защото ваничката си има наклон - просто самото вътрешно тяло трябва да е идеално нивелирано за да съществува този наклон.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    51
    #13

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Ами фирмата е обявената от вносителя за гр.Варна! Държах на това фирмата да е препоръчана от дистрибутура за България, но явно това не е от значение!
    Благодаря за мненията! Още утре ще се обадя и да видим какво ще се прави!

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    251
    #14

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Миризмата не е от това че задържа малко вода в ваничката. Дори и да е леко ненивелиран. Ако е от задържане на вода, ще мирише винаги. Според мен идва от топлообменника. Замислям се, защо миризмата се появява когато изключи компресора. Ето моята теория- Когато компресора работи питата е студена, съответно издухвания въздух е студен и сух. Като изключи, питата се стопля и изходящия въздух, минал през топлата и влажна пита вече е с тежка миризма на влага. А пък ако е завъдил вътре гъби и мухъл е друга работа. В тоя ред на мисли, ако компресора не изключва, не би трябвало да има неприятна миризма. Да, ама това означава машината да има нисък минимум, а това струва пари...

    p.s
    dkolov, интересно за оразмеряването, че инвертора не трябва да изключва. Би било добре да не изключва, ама това означава че трябва да има мощност примерно 5000 btu за лятото, и 9000 btu за зимата. Как да ги комбинирам, че да съм идеално оразмерен ?

  18. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    251
    #15

    Re:климатика намирисва като спре компресора

    Откакто монтираха климатика (GE 25 VA) миналия месец не съм го включвал, освен първоначалната проба. Чаках температурата да мине 25 гр че да го вкл. И ето вчера гледам термометъра показва 26,5 и го вкл на 25 и заминах на работа. Тъй като е малка темп. разлика, оставих вратата отворена към коридора, както и към кухнята- общо към 35 м2. Връщам се от работа и гледам вънка от дренажната тръба яко капе. Влизам вътре и усещам студ, термометъра (стаята където е климата) показва 23, при зададени 25. Дигнах градусите на 27, за да ми поддържа 25 и естествено компресора изключи. И хоп изненада- след 2 мин миризма на кисело. Вдигнах още градусите, за да не включи и зачаках. След 10-15 мин миризмата постепенно изчезна. Явно след като се подсуши питата. И явно не е от миризма от стаята, която климата да усилва, щом изчезна. Не би трябвало и да е мухъл, това му е първи ден работа. Излиза че е влагата от топлообменника. Четох в една статия че тая миризма се образувала от някакви метални йони от питата, когато компресора е изкл. Когато работи се увличали навън по дренажа. Оприличават я на оцет. Явно ще трябва да оставям и един прозорец отворен, за да не изключва ;-). Големичък му идва минимума- 1.1 kw на студено. Добро впечатление ми направи шума, много тихо вътрешно и външно. Като работи он-офф има припуквания, но се търпи. Фреона се чува само с ухо на 30-40 см от тялото. Тоз път много се увлякох в писане.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 7
    Последно: 21-01-13, 21:54
  2. Гадна миризма - кашлица като се пусне климатика?!
    От System Error във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 17
    Последно: 21-08-11, 14:33
  3. National CS-G25S - компресора спира ли като си направи температурата?
    От realprofesora във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 1
    Последно: 26-04-09, 22:10
  4. Как да се спре използването на ICQ
    От radev13 във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 05-03-05, 14:25
  5. Кой може да спре братята Shumacher?
    От devildev във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 26
    Последно: 11-07-01, 03:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе