Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19
Like Tree1Одобрявам

Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jul 2025

Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?

Здравейте,

Как да демонтирам ламелите, насочващи въздуха в четирите посоки, при SRK35SZ? Забелязах, че зад тях по въздуховода има малко мухъл и искам да го почистя сам, преди да дойдат за цялостно обслужване. Някакви препоръки за безвреден препарат, с който да напръскам против мухул? Чудя се за масло от чаено дърво...

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Отговор: Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?

Нищо не можеш да свалиш без да разглобиш климатика, ако е в гаранция не пипай нищо.
    Иначе можеш да пръскаш с всеки един препарат против мухъл(белина), но не е препоръчително да се пръска с такъв по питата, само по пластмасовите елементи.

4. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

Отговор: Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?

Демонтирате капака на климатизатора. Първо предния капак покриващ филтрите, после долната част покриваща тръбните връзки и след това останалата част. Преди това спирате машината от захранването. След като сте свалили капаците, махате металния капак покриващ платката на вътрешното тяло. Там е необходимо да отвиете един болт. След това откачате от платката буксите на моторчетата управляващи вертикалните и хоризонтален клапи. След това откачате кондензния маркуч от ваната (тук се налага да махната още един болт, но ако нямате необходим подходящ инструмент, ще Ви е криво... И след това може да демонтирате цялата вана. След това е необходимо да демонтирате всички мотори нея и може спокойно да я измиете цялата. Нещо неясно?!

5. Novice
    Тук е от
    Jul 2025

Неясното е защо при по-старите модели на Мицубиши виждам клипчета, как се свалят директно ламелите, без цялата тая хамалогия. И тук ли се бутат нещата да не можеш да се оправиш сам с елементарни неща, за да има и за сервизите?

6. Member
    Тук е от
    Jul 2020
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от mcemce Виж публикацията
    Неясното е защо при по-старите модели на Мицубиши виждам клипчета, как се свалят директно ламелите, без цялата тая хамалогия. И тук ли се бутат нещата да не можеш да се оправиш сам с елементарни неща, за да има и за сервизите?
    Къде са тези клипчета?
    Вероятно са за ME (Митсубиши Електрик), защото аз имам MHI от 2007г. и тези ламели се свалят заедно с ваната.Като свалиш ваната, вече по-лесно ще измиеш и ламелите, без да ги демонтираш от ваната.
    Като дойдат за обслужване е най- добре да ти свалят цялото тяло, да го разглобят и измият основно -турбина, топлообменник, вана, пласмаса.Ако няма да сваляте тялото, поне да ти свалят турбината и ваната да ги измиете.
    Отделно да измиете и топлообменика.
    Само с напръскване на топлообменника с "магическо" спрейче, без да сваляте нещо, нищо няма да направите......
    А и щом имаш мухъл по ламелите, по-навътре сигурно още по-зле положението......
    Този пост е редактиран от Palev; 15-07-25 в 08:45.

7. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Ако си видял нещо подобно като на последната снимка - това е ME GE https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...ml#post1057731
    Там се отварят със щракване наистина и е голям плюс.

8.  

9. Novice
    Тук е от
    Jul 2025

На това видео показват колко лесно е свалянето на ламелите при тоя модел, затова реших, че и при моя трябва да е подобно:
    https://youtu.be/y5zHXAmoEcQ?t=106

Мухъл при мен има само там, където забърсва с кърпата и не е много.

И неизбежният въпрос: достатъчна ли му е автоматичната опция за самоподсушаване при спиране, или да го пускам и ръчно на вентилатор? Досега не съм го правил и може би затова е тоя мухъл?

10. Member
    Тук е от
    Jul 2020
    Живее в
    Варна

При спрял климатик отвори дългите клапи, светни с нещо навътре и виж как е турбината и панела под и зад нея .Дали не са прашасали/ мухлясали.Моите наблюдения са, че щом най-отпред има мухъл, по -назад е още по-зле положението....
    Имам наблюдения върху 2 климатика МХИ -2007 г. Единия в спалня 10-ина м2, другия в хол- 16-17 м2 с преход към спалня 10-ина квадрата.
    Този, който е в спалнята работи само нощем и само на охлаждане от май до септември-октомври.Всяко лято се размирисва, съответно започва да мухлясва и ежегодно му правя профилактика със сваляне на турбина и вана.
    Другия климатик, в хола се ползва целогодишно, според сезона.Забелязвам, че няма проблем с вмирисване и мухъл.И двата са еднакви като модел, BTU, поставени по едно също време, от един същ човек- чичо Киро .
    И на двата е заложено след приключване на охлаждането да се включи самопочистването, филтрите се чистят поне един път седмично.....
    Единия се вмирисва, другия - не.Ха сега де!
    Миналата неделя покрай този в спалнята, направих и профилактика на климатика в хола, че бях забравил откога не съм го чистил.Мухъл нямаше, но все пак му свалих турбината да я измия.....
    Този пост е редактиран от Palev; 15-07-25 в 18:23.

11. Novice
    Тук е от
    Jul 2025

Свързах се с едни специалисти, които намерих в нета. Както при първоначалния разговор, така и на следващия ден им звъннах отново, за да потвърдят, че имаме същото разбиране за чистене: казаха, че ще разглобят всичко, както искам: томплообменник, вана, турбина и т.н. Когато дойде техникът, ми вика: "Нали знаете как точно ще чистя?". И последва обяснение, че няма да разглобява, а с нещо като водоструйка ще почисти всичко на място, като закачи отдолу една вана от нещо като прозрачен винил, с гофрирана тръба по средата, която извеждаше водата в една голяма бутика от минерална вода. Малко беше рисковано това начинание, тъй като под вътрешното тял е бюрото ми, с голямо количество скъпа техника, но се отървах само с няколко капки. Не знам тоя начин на почистване от една страна дали дава същия резултат като пълно разглобяване, но от друга мисля, че е повече от само напръскване с магически спрей и има предимството, че не останах без климатик седмица-две в жегите. Излезе доста чернилка в бутилката, като обаче ми направи впечатление, че накрая не напръска с никакъв противомикробен спрей и може би ще трябва сам да си напръскам? Миризма при подсушаване, когато го изключвам след изстудяване продължи да си има, но като се замисля, това май си беше така още откакто го купих. За външното тяло ми поиска отделна сума, да го пръсне и него с водоструйката, но поне стана като ново, че беше доста мръсно.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Тези специалисти не ги ли питахте защо по телефона казват едно, а в последствие се оказва друго? И в крайна сметка имаше ли разлика в цената? Тези неща е трябвало да ги уговорите предварително. Както е написано и по-горе, без разглобяване е половинчата работа.

13. Member
    Тук е от
    Jul 2020
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от mcemce Виж публикацията
    "Нали знаете как точно ще чистя?". И последва обяснение, че няма да разглобява, а с нещо като водоструйка ще почисти всичко на място,.
    И колко ти взе този "специалист" за тази "имитация" на почистване?

14.  

15. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Абе по-добре е от нищо, но следващия път гледайте да е със сваляне на тялото.
    И да е извън активен сезон, най-добре в края на такъв - т.е. пролет, есен.
    Междувременно си пръскайте със спрей, ако не друго, то мирише хубаво малко време след това .

16. Member
    Тук е от
    Aug 2022

Такова почистване може да си направи всеки сам, майсторлъка е в разглобяването и повторното сглобяване и това е единственото за което си заслужава човек да си плати за да няма неприятни изненади и този който взима парите да носи отговорност за сглобката.

17. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Половин ден отнема цялата процедура с почистването, включително и на сваления вентилаторен цилиндър, стига да имате необходимите инструменти. На човек, занимаващ се с ремонти на климатици, би му отнело 2 часа. Всеки да си прави сметката, дали разполага с излишно свободно време или има пари за майстор. Разни туристи със спрейчета нямат работа около машините, освен ако не са дошли да ме почерпят, без повод.
    HRS9 одобрява това.

18. Novice
    Тук е от
    Jul 2025

Цитат Първоначално публикувано от Palev Виж публикацията
    И колко ти взе този "специалист" за тази "имитация" на почистване?
    240 за вътрешното тяло + 80 за външното. Като се замисля, за тия пари можех да си купя водоструйката и сам да си го почистя по тоя начин.

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от CubanLinx Виж публикацията
    Тези специалисти не ги ли питахте защо по телефона казват едно, а в последствие се оказва друго? И в крайна сметка имаше ли разлика в цената? Тези неща е трябвало да ги уговорите предварително. Както е написано и по-горе, без разглобяване е половинчата работа.
    На първо място може би защото не обичам конфликтите, след това бях на зор, и накрая той твърдеше, че щяло да бъде същото като с цялостно разглобявне. В интерес на истината, излезе много гадост от вътрешното тяло, а външното стана като ново, но както вече написах, с една водоструйка от Кауфланд за 120 лв. и подходящ съд, сигурно и сам можех да се справя. Все пак едно нещо не може да се отрече: при всичката скъпа техника, която имам на бюрото точно под вътрешното тяло, паднаха само няколко капки и всичко оцеля. Ако го бях направил сам, можеше и да не е безаварийно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отваряне на Вътрешното Тяло ???
    От Хехо във форум Климатици Haier
    Отговори: 3
    Последно: 29-01-16, 21:46
  2. Лед във вътрешното тяло на климатика
    От van02 във форум Климатици NEO, ELITE, Crown, Nippon, Sang
    Отговори: 5
    Последно: 15-08-15, 22:43
  3. теч на вода от вътрешното тяло
    От Rockwell във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 9
    Последно: 22-07-11, 18:22
  4. Място на вътрешното тяло
    От mita4e във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 1
    Последно: 16-08-10, 21:48
  5. Теч от вътрешното тяло на Samsung
    От xybar555 във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 2
    Последно: 20-05-08, 17:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе