Отговор: Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRC ZSX-S/W Diamond
Не съм съгласен, че топлоизолацията елеминира напълно изстиването на стените (то си е факт, че не е така). Аз експеримент съм правил за себе си, ама може да щракнеш с един инфрачервен термометър за справка зима/лято. Зимата стените си "лъхат" хлад, дори и изолирани, за прозорците да не говорим. Ама това е друга тема. Моят 60ZSX-S се е позакротил а 200-240W и си поддържа 24гр. До вчера беше денонощно с мъгли и 0гр. и снежец валя малко. Правеше по един дефрост сутрин и един вечер. Тъкмо да поизчисти топлообменника, че не беше размразявал от миналата зима.
Споко, Петерс! Топлата вода ми е от слънчеви колектори, готвенето, кафенцата и чайчетата са предимно на пропан-бутан. От там спестявам малко ел. енергия.
...пък и съм ерген.....макар и дърт. Жените харчат повече ток, но по добре с такъв харч, хахааа!!!
Роска, не ми се спори. В тоя сериал играя над половин век. То не бяха дърва, брикети, акумулиращи печки, Диани, пелети, Газ.......мазало.
Най топла ни е била къщата, кога си беше натюр- камък, между 50 и 70 см зидове, каратаван, под турските керемиди два реда рогозки и кал със слама.
А де!! Щерката е инженер, у тая област и наоколо, ама аз си знам къ съм живял, кога Тати носеше, Мама месеше. Пък и топлоизолациите са ми слабост от пет-16 години, някъде.
Парастнахме, с брата, бутнахме каратавана, дигнахме етаж и си бахама мамата.
Сега лепя полистирени по секой начин екс.......дирани.
пп.Ехеее, дойде ми, макар и късно- Тати, да го прощава Шефа, последните десетина години се топлеше с най голямата "цепеница"- по евтино от това нямаше.
NEO с компресор Тошиба- 12ка. Това нещо не е спирало на доказани -20, не е профилактирано никога, освен чистенето на филтрите, през.......като на стара баба.....
Сега да го щракна, ще тръгне. Под 500 пари беше с монтажа.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Трифон Панайотов Трифонов
Споко, Петерс! Топлата вода ми е от слънчеви колектори, готвенето, кафенцата и чайчетата са предимно на пропан-бутан. От там спестявам малко ел. енергия.
...пък и съм ерген.....макар и дърт. Жените харчат повече ток, но по добре с такъв харч, хахааа!!!
Ееее ти изби рибата слънчев колектор, газ, ерген на всичкото отгоре, това лято дето идва да си сложиш фотоволтаик поне 15кв, казвай ги тези неща.
Най бързата и сигурна топлоизолация е всъщност смяна на стара офехтяла дограма с троен стъклопакет( 4-16-4-16-4)поне 44мм дебел и дебел профил и покрития на стъклото и по малко дограма,че като сложат едни френски прозорци па и много и като каже ама как аз съм добре изолиран имам 10 санта ТИ, той има 40% от стените френски двойно обикновенно, ако ще и 20 санта ТИ да си сложи все тая, после седят на 21 градуса вътре облечени като мечки и пишат в форума как харчат по 5кв в голям хол и вътре е жега и седат по тениска и къси шорти и си пият ракията и се потят на 21 градуса :-memnon.
Жената сега готви и пуска абсорбатора който е мощен и ф150 силиконизиран в тръба, как дърпа това чудо топлия въздух не е истина и един подобен в банята изсмукват топлия въздух допълнително, ама като нареди после масата и аз доволен:thumbsup:
Петъре, ти не разбра ли бре- даже кафяво имах на гащите, кога ми туриха кафявата дограма. Евентуално да сменя с по модерното, там "енерджи-бяло-ка" или както беше, че вероятно аргона е изпуснал, хихи. Поне и за това ми взеха пари.
После щерката уйде да учи по чужбинско и страдах известно време...
Кога лепих на хората, харчих парите за хубави неща. Сега за изолация, пътувания, адреналин...
Абсорбатора, даже и в "стендбай", изхвърля огромно количество енергия.
Но пък без превъртане на въздуха не може.
Рекуператор.
Цитат:
peter`s
като сложат едни френски прозорци па и много и като каже ама как аз съм добре изолиран имам 10 санта ТИ, той има 40% от стените френски двойно обикновенно, ако ще и 20 санта ТИ да си сложи все тая, после седят на 21 градуса вътре облечени като мечки и пишат в форума как харчат по 5кв в голям хол и вътре е жега и седат по тениска и къси шорти и си пият ракията и се потят на 21 градуса
При мен е точно така, в основното помещение (хол+кухня), хем че е североизточно изложение, ми и 14м2 дограма. Външните стени са ми основно прозорци, та ако ще и 10 ката изолация да слагам, няма да е голяма разликата. За справка само, имам 8см външна изолация стиропор и дограма с двоен стъклопакет 4 сезона.
Де я видяхте тая зима, че правите сметки? 3-4 дена с -5-10С нощни Т са пролетно-есенни температури.
Да мине февруари поне :wink:.
Цитат:
ccankov73
Де я видяхте тая зима, че правите сметки? 3-4 дена с -5-10С нощни Т са пролетно-есенни температури.
Да мине февруари поне :wink:.
Цанков, виното го предвиждам до края на Април. Така смятам и зимата, а морето отдавна не ми е до колене.
Цитат:
rosswen
При мен е точно така, в основното помещение (хол+кухня), хем че е североизточно изложение, ми и 14м2 дограма. Външните стени са ми основно прозорци, та ако ще и 10 ката изолация да слагам, няма да е голяма разликата. За справка само, имам 8см външна изолация стиропор и дограма с двоен стъклопакет 4 сезона.
Рос имаш към 30% от квадратурата, еми много си е особенно ако са френски до долу и двоен предполагам 4-16-4, получаваш ли конденз зимата?
Цанков, докато не мине женския месец големи думи не казвам, за мен гергьовден е миродавен
Петре, сега си представи, че Росен няма 8 см топлоизолация на стените! Какъв би бил резултатът и как би рефлектирало върху работата на климатиците?!
Сега пък си представи, как са се наслаждавали на живота ония, в дворците, през средновековието, на стайна температура! Тя е била ок 16 градуса само, та така е прието- стайна Т- 16 гпадуса.
Всичко е компромис, в Светът, който обитаваме.
Егати и новата година с 5-7 градуса външни, такива градуси не си спомням да е имало. Климатика мърка на 25 градуса по ДУ с 285 вата в хола е почти 24, работи на 4-та тиха скорост.
А тези дето не са били в дворците преставяш ли си с какъв компромис са живеели.
Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRC ZSX-S/W Diamond
Цитат:
peter`s
Рос имаш към 30% от квадратурата, еми много си е особенно ако са френски до долу и двоен предполагам 4-16-4, получаваш ли конденз зимата?
Цанков, докато не мине женския месец големи думи не казвам, за мен гергьовден е миродавен
Външните стени са ми приблизително 32м2, като 14м2 от тях са в прозорци, така че над 40% от площта ми е в остъкление. Нямам конденз по прозорците в тези помещения, като цяло е доста сухо зимата вътре. Като паднат под 0-та, наливам по 2-3л. в овлажнителя на денонощие, за да поддържач малко над 40% влажност.
Ти само външните ли смяташ щото иначе формулата ако помещението е 9х5 метра е 9+9+5+5= 28х2,6 височина=72,8м2, взема се цялата не само външните, тъй че може и да не е толкова зле, ама да нямаш конденз зимата, малко странно, даже и вода слагаш да я увеличиш и то малко над 40%, цяла магия е, то ако не сложиш вода ще падне на 10% влажност:yikes. При мен забравих да поясна че Мхи-то вади бая влага което за мен си е +, явно имам излишна влага и жената суши дрехите в стаята докато спим, та сигурно и аз слагам овлажнител:thumbsup:
Ами смятам външните, в основното помещение на 60-ката. Само на външните имам изолация, както и на тавана. Иначе при изчисление на топлозагубите, съм смятал всичко. И аз леко съм учил топло и масопренасяне, както и топлообменни апарати в университета, така че имам някаква бегла представа.
Абе на отопление нищо не вади климатика, ама айде…
Освен ако не си с Уруро:).
Ей, ма няма да се успокоите, докато не заприличат всички климатични теми на нищо подобно...