Вече около 2 години, моделът е на пазара, а тема за него, до сега нямаше. За това реших, най-накрая да направя, тъй като машината определено заслужава такава.
Климатикът е високият клас на марката и според мен, един от най-сериозните, за нашия пазар. Като екстри отстъпва на конкуренцията, тъй като няма активно пречистване на въздуха. Това, в някои случаи, отказва част от търсещите висок клас машина и е понякога пренебрегван, поради тази причина. Машината, обаче, си заслужава всяка една стотинка. Като хардуер/софтуер не отстъпва на конкуренцията, даже напротив. Дори малките машини са с мощни, двойнороторни компресори и големи двуредови топлообменници на външните тела. Параметрите са доста добри, както и COP. Машините, за разлика от повечето конкуренти, не са "олекнали", при по-новите модели на фреон R32, а са запазили килцата си. Вътрешното тяло е голямо, с изцяло триредов топлообменник, като в задната част, откъдето постъпва голяма част от засмукания въздух, е дори четириредов. Голямата клапа отдолу (прилича малко на лопата), позволява много добро насочване на въздушния поток, като на охлаждане, е невъзможно въздушната струя да попадне към седящите под него. Предлага големи дебити, с много ниски нива на шум, с което също изпъква, пред конкурентите си. Ако някой не вярва, може да свери при едни и същи дебити, какво е шумовото натоварване. Аз съм притежател на 60-ка, която си е машина за доста големи помещения, но въпреки това, комфортът е голям, дори и седейки непосредствено до машината. Става дори и за спане. Първите две степени са съответно 23 и 34dB. Всички знаем, че има дори 9-ки, с подобни шумови показатели. Това я прави много тиха, дори и в големите студове, тъй като дебитът на първите степени е предостатъчен. Машината може да работи в големи диапазони. Минимумите са доста прилични и отговарят на даденото по каталог. Дори и на затворени врати машината слиза на 180-190W и така може да си работи като по-малите си събратя. Сваля степента на турбината до най-ниската, която е незабележима, все едно е в режим следене. За това споменах, че дори под 60-ката може да се спи чудесно, когато работи в подобни режими. Нещо, което не ми харесва, е покачването на минимума, още на +4гр. Има диапазон, в който може да се случи да таботи он/офф. При мен такъв е между 0 и +4гр. Въпреки това, он/офф е доста незабележим. Обикновено може да разберете за него само визуално, когато се местят клапите. На пълна тишина се чуват, но въпреки това, са тихи и не дразнят. За сравнение, една идея по-шумни са от тези на ZS серията. ZSX, заради голямата клапа, се задвижва от повече моторчета, предполагам това е причината. Ако е правилно оразмерена, машината няма да работи режим он/офф, в повечето случаи, както казах, доста еластична е. Управлението на компресора е доста адекватно, както и на турбината. При тръгване, не развърта "като луд", ами си качва колкото му е необходимо. Ако излиза от офф и няма да гони голяма температурна разлика, 60-ката развърта до към 600-650W за около минута и след това си се установява на минимума. В същото време, след дълъг дефрост, на около -10, когато има да гони близо 2гр., развърта до 2500-2700W и бълва страшна жега. Достига заданието много бързо. Не го подминава с повече от градус. Обикновено, колкото си задал, толкова получаваш. Пластмасите припукват рядко и много дискретно. Шумове от фреон няма никакви. Нито при он/офф, нито при започване на размразяване. Тръбният път е около 3м. При дефтост, няма изпуфтяване, но се чува "кипене". Все пак, е 60-ка и понякога, при дефрост, развърта до 1500W. Но това да не ви притеснява. Машината дефроства рядко и само при крайна нужда, когато топлообменникът е побелял изцяло. Още нещо, с което изпъква пред голяма част от конкуренцията. Машината си е зимна отвсякъде. При температури от -8 и -15, и сух студ, ми се е случвало да не я хващам да дефроства с дни, тъй като няма скреж по топлообменника. Няма нагревател, който да лапа допълнително, а е перфорирано цялото дъно, с 5 отвора ф20, разположени под целия топлообменник. Щом покрай Дунав не се запушват всички, надали ще имате проблем със замръзнала тава. Външното тяло е изключително тихо, когато не е натоварено, се разбира, че работи, чак когато ви духне вентилатора, дори и в непосредствена близост. Под товар-също доста тихо. Като цяло, с няколко думи, мога да кажа основните плюсове на машината. Изключително тиха, много топлеща и с перфектни дефрости. Като минус, мога да отбележа по-ранното покачване на минимума и шума от кипене на фреона, при дефрост. Това е при 60-ката, при по-малките машини не зная дали е така. По-нататък ще споделя някои клипове. Нека и други ползватели споделят своите отзиви.
![]()