Казваш, че през годините COP-а при климатиците се е увеличил. На мен пък ми се струва, че след приемането на стандарт за единично тестване при една точно определена външна температура производителите на инвертори се научиха как точно при нея да показват моментна висока производителност СОР.
И при хардуера за компютри е така. Производителите на хардуер знаят алгоритмите и начинът на работа на различните програми тестващи произведеният от тях продукт и го оптимизират по начин програмите да отчетат по-висока производителност ( да се постигнат повече точки). Потребителите гледат сравненията и си казват: - Ще взема тази видео карта, защото с нея ще имам повече кадри в секунда. Така и производителят е доволен, че е успял да си продаде стоката и потребителя, че е купил нещо по-добро.
Още веднъж напомням, какво твърдят на база тестове производителите на климатици: Разликата в ефективността между обикновен опростен климатик и супер-, мега-, хипер- скъп инвертор не надхвърля 30% при условие, че двата модела се ползват в температурните диапазони на работа, за които са предвидени.