Здравейте,
имам климатик Panasonic 12-ка, конверторен, с фреон R410A. Двугодишната му гаранция свърши преди 3 месеца. А от няколко седмици климатика не е това, което беше предните 2 зими
Изведнъж започна почти да не топли, даже при температури около нулата изходящата му топлинна мощност е някъде към 1.5 КW (при консумация 1 КW; сравнявам го спрямо печка духалка, работеща на 1 и 2 KW). Същевременно замръзва много бързо, за едно денонощие натрупва 1-2 пръста лед на някои места (започвайки отстрани и постепенно юминава отзад), само в средата, под и над това остава съвсем чист. Вечер се скъсва да се размразява, прави го поне по веднъж на час, а леда пак се трупа ли трупа... И скоро почва съвсем да не топли, ако не го размразя с гореща вода. По съвет веднъж го пробвах на охлаждане, за да се размрази и изсуши, след което да му ресетна дистанционното с махане на батериите, но до размразяване изобщо не стигна - дълго време работеше вътре само на вентилатор, а след като пусна компресора, отвън започна да заскрежава! (тясна ивица малко над средата) И го спрях.
Понякога почна и да спира съвсем, компресора работи, а вътре не духа. Вентилатора никога не тръгва на по-високи от минималните обороти, вероятно за да не духа хладно.
В Търново съм и видях голям зор да намеря техници, които да дойдат (климатика е от Техномаркет). Като чуят че вече не е в гаранция и че не са го монтирали те, и веднага ме отсвирватЗа щастие фирмата, която ми го монтира, вече не се занимава с климатици (защо за щастие, ще разберете след малко). След над седмица търсене и въртене на телефони най-накрая намерих фирма, която да ми приеме заявката, и след още седмица дойдоха техници. Като го погледнаха оказа се, че ония, които го монтираха навремето, са сложили отвън тръбичка към 4 мм вместо 6 (става дума за по-тънката тръбичка, влизаща във външното тяло, после погледнах оригиналната схема за монтаж и там си пише че трябва да е 1/4 инч, т.е. към 6.3 мм). Учудиха се, че изобщо е работил досега (предните 2 зими работеше сносно поне до към -10 градуса навън, макар че понякога пак имаше проблеми с размразяването). Сега дебелата тръба отвън загрявала страшно, а тънката - никак. Решиха, че трябва да го свалят и вземат с тях в сервиза, което ще стане след Нова Година. Но нямат идея какво може да му е, трябвало евентуално да изпускат и пълнят с фреон няколко пъти, при смяната на еди-кой-си вентил или еди-кое-си нещо, след което да видят работи ли и тн.
Има ли някой идея за какво може да става въпрос и какво да се направи? Тръбичката ще я сменят при всички положения, но се опасявам че това вече няма да е достатъчно. И безопасно ли е да продължавам да го оставям да работи? (все пак коеф. на топло 1.5 : 1 е по-добре от 1:1 на духалката, а и тя е прекалено шумна)