Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 20

Panasonic CS/CU-PW12DKE - започна да работи много зле

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #1

    Panasonic CS/CU-PW12DKE - започна да работи много зле

    Здравейте,

    имам климатик Panasonic 12-ка, конверторен, с фреон R410A. Двугодишната му гаранция свърши преди 3 месеца. А от няколко седмици климатика не е това, което беше предните 2 зими
    Изведнъж започна почти да не топли, даже при температури около нулата изходящата му топлинна мощност е някъде към 1.5 КW (при консумация 1 КW; сравнявам го спрямо печка духалка, работеща на 1 и 2 KW). Същевременно замръзва много бързо, за едно денонощие натрупва 1-2 пръста лед на някои места (започвайки отстрани и постепенно юминава отзад), само в средата, под и над това остава съвсем чист. Вечер се скъсва да се размразява, прави го поне по веднъж на час, а леда пак се трупа ли трупа... И скоро почва съвсем да не топли, ако не го размразя с гореща вода. По съвет веднъж го пробвах на охлаждане, за да се размрази и изсуши, след което да му ресетна дистанционното с махане на батериите, но до размразяване изобщо не стигна - дълго време работеше вътре само на вентилатор, а след като пусна компресора, отвън започна да заскрежава! (тясна ивица малко над средата) И го спрях.

    Понякога почна и да спира съвсем, компресора работи, а вътре не духа. Вентилатора никога не тръгва на по-високи от минималните обороти, вероятно за да не духа хладно.

    В Търново съм и видях голям зор да намеря техници, които да дойдат (климатика е от Техномаркет). Като чуят че вече не е в гаранция и че не са го монтирали те, и веднага ме отсвирват За щастие фирмата, която ми го монтира, вече не се занимава с климатици (защо за щастие, ще разберете след малко). След над седмица търсене и въртене на телефони най-накрая намерих фирма, която да ми приеме заявката, и след още седмица дойдоха техници. Като го погледнаха оказа се, че ония, които го монтираха навремето, са сложили отвън тръбичка към 4 мм вместо 6 (става дума за по-тънката тръбичка, влизаща във външното тяло, после погледнах оригиналната схема за монтаж и там си пише че трябва да е 1/4 инч, т.е. към 6.3 мм). Учудиха се, че изобщо е работил досега (предните 2 зими работеше сносно поне до към -10 градуса навън, макар че понякога пак имаше проблеми с размразяването). Сега дебелата тръба отвън загрявала страшно, а тънката - никак. Решиха, че трябва да го свалят и вземат с тях в сервиза, което ще стане след Нова Година. Но нямат идея какво може да му е, трябвало евентуално да изпускат и пълнят с фреон няколко пъти, при смяната на еди-кой-си вентил или еди-кое-си нещо, след което да видят работи ли и тн.

    Има ли някой идея за какво може да става въпрос и какво да се направи? Тръбичката ще я сменят при всички положения, но се опасявам че това вече няма да е достатъчно. И безопасно ли е да продължавам да го оставям да работи? (все пак коеф. на топло 1.5 : 1 е по-добре от 1:1 на духалката, а и тя е прекалено шумна)

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #2

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    Първоначално мислех, че става въпрос за загуба на част от фреона, но техниците които дойдоха твърдяха, че ако имало спукване щял да изтече всичкия (не мериха нищо). Но като чета тук съветите в някои други теми... Дали е възможно описаните ефекти да се дължат на комбинация от по-тънката от необходимото тръба и намаляло количество фреон?

  4. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #3

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    ggurov-късно се сети да питаш тука..щом са ти отнесли външното тяло ..сега изхода може да бъде в различни посоки ...мислех че проблема е загуба на част от фреона..но с тази 4 мм тръба ме разби...не си обяснявам как са я монтирали с конуса и гаиките...мерихте ли я наистина..?не съм експерт..нека се произнесът знаещите...

  5. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #4

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    ggurov: Духа ли горещо когато си сложиш ръката на изхода на струята, ако можеш измери изходящата температура, също температурата в стаята.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #5

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    Цитат Първоначално публикувано от rkk
    ggurov-късно се сети да питаш тука..щом са ти отнесли външното тяло ..сега изхода може да бъде в различни посоки ...мислех че проблема е загуба на част от фреона..но с тази 4 мм тръба ме разби...не си обяснявам как са я монтирали с конуса и гаиките...мерихте ли я наистина..?не съм експерт..нека се произнесът знаещите...
    Не са отнесли още нищо, след Нова Година ще идват за тая цел. За тръбичката, мериха я... с ролетка. Не носеха шублер. По гайката също си личало, че е по-тясна тръбата. Чудеха се откъде ония са намерили такава тръба. Много ме учуди заявлението им за фреона - имало. В смисъл че или би изтекъл всичкия, или няма изтичане изобщо. И тъй като очевидно има някакъв фреон, според тях има достатъчно. Аз се опасявах да не се е спукало нещо когато съм го размразявал с гореща вода (това не съм го правил никога около мястото, където влизат тръбите във външното тяло) и затова вече да замръзва толкова много от късата страна. Може би наистина ако се беше спукало нещо там би изтекъл всичкия, но значи ли това че няма и др. възможности за изтичане на фреон - частично?

    valen1: и без да го меря с термометър се усеща, струята е почти хладна. А помня колко гореща беше преди. Температурата в стаята ако не пускам друго отопление стига максимум 19 - 20 градуса, сутринта беше паднала до 16. 20 градуса ги прави и духалката на 2 КW, предполагам ще качи и повече ако не я намалявам.

    Направих преди малко и един опит докато се размразяваше (че гледам пак не смогва) - махнах филтрите на вътрешното тяло и доближих духалката да му топли. Пак не смогна да разтопи скрежта. А като мина на отопление, включи вентилатора на по-висока скорост, вероятно тъй като тялото беше добре затоплено от печката. Но след малко пак го свали на минимална скорост (въпреки че не е на ауто). Просто няма достатъчно топлина във вътрешното тяло. Нито размразяването е ефективно.

  7. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #6

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    ggurov: Компресорът прегрява поради липса на достатъчно фреон, затова и голямата тръба е много гореща, ако продължаваш да го ползваш така ще изгори. При това прегряване маслото в компресора започва да изгаря и да се разлага, хубаво е да се смени, но процедурата не е лесна, трябва и да се продуха системата с Азот. Ако когато се отвие някоя от гайките на тръбите на външното тяло, маслото което леко се стича от тях е с тъмен цвят, това е причината. Изглежда от някъде изтича фреон, огледай за омазняване по гайките и отдолу под външното тяло на климатика.

    Това че малката тръба е с по-малък диаметър не е от съществено значение в случая. Когато е по-малка някоя тръба от правилният диаметър, спада капацитетът на машината.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #7

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    До siliev и rsvr: имам конкретен проблем, темата не е за охулване на марки климатици. Да, вече знам че има маса оплаквания от китайските панасоници. Когато го купувах още нямаше толкова много оплаквания. Тогава нерядко се пишеха хубави неща за Хайерите, сега гледам че последните също са доста оплюти. Не взех инвертор не само заради цената, но и заради тока - чух няколко мнения че инверторните са капризни към качеството на напрежението, а тока у нас меко казано не е перфектен.
    За произведеното в Китай - за добро или за зло, Китай от поне 10-15 години е фабриката на света. Повечето собственици на известни марки имат заводи там. Не само за климатици, за всичко. Така че само по себе си "правен е в Китай" не означава че е по-лош от други, щото и те (изцяло или частично) са правени там.
    Цената на този Панасоник (беше в промоция) плюс монтажа доближаваше 800 лв, после мисля я дигнаха със 100-а лева някъде. Не е чак толкова евтин като за конвенционална 12-ка. И съм наистина разочарован от марката "Панасоник" в този случай, ако не за друго, поне заради сервиза. Такъв почти няма. В гаранционната карта (от K&K) има телефоните на 6 монтажни фирми в града. Сега (2 години по-късно) само една от тях е откриваема или все още извършва сервиз на климатици. И е претоварена в момента. Звънях в София до К&К, дадоха ми 3 телефона на други сервизни фирми. Единия телефон се оказа на служител на Техномаркет в Пловдив (а ставаше дума за В.Търново)! Други обещаха да ми се обадят, но не го направиха. Последния е на тези, които дойдоха. Абе трагедия...

  10. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    37
    #8

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    Имам същия таралясник и съм от Г.О.
    Откакто го сложих на автоматичен вентилатор, взе да топли и да се размразява съвсем редовно (преди беше на макс вентилатор и не отцепваше да размразява). А сега са големи мъгли... не виждам улицата под блока. Преди да се размрази, цялата пита е в скреж, но след размразяване се изчиства. Само около дупката на щуцера се образува лед по дъното на тавата. Иначе вентилатора в началото тръгва на 1-ва степен и стига най-много до втора. В мъгливо време, като сега, сутрин излизам и го поливам острани и отзад с гореща вода от едно шише "Доместос". Има още 1г. гаранция. Сигурно като изтече, ще се скапе... Още от сега вътрешното тяло му се раздрънкаха пластмасите

  11. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #9

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    Цитат Първоначално публикувано от valen1
    ggurov: Компресорът прегрява поради липса на достатъчно фреон, затова и голямата тръба е много гореща, ако продължаваш да го ползваш така ще изгори. При това прегряване започва разлагането на маслото в компресора, също започва да изгаря, хубаво е да се смени, но процедурата не е лесна, трябва и да се продуха системата с Азот. Ако когато се отвие някоя от гайките на тръбите на външното тяло, маслото което леко се стича от тях е с тъмен цвят, това е причината. Изглежда от някъде изтича фреон, огледай за омазняване по гайките и отдолу под външното тяло на климатика.

    Това че малката тръба е с по-малък диаметър не е от съществено значение в случая. Когато е по-малка някоя тръба от правилният диаметър, спада капацитетът на машината.
    Благодаря, изключих го веднага! Държах го изключен и докато чаках техниците, дано не е късно сега.
    Под него не мога да погледна лесно, монтиран е под прозореца.
    И май ще трябва да продължа с търсенето на техници

  12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #10

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    Цитат Първоначално публикувано от pikinana
    Имам същия таралясник и съм от Г.О.
    Откакто го сложих на автоматичен вентилатор, взе да топли и да се размразява съвсем редовно (преди беше на макс вентилатор и не отцепваше да размразява). А сега са големи мъгли... не виждам улицата под блока. Преди да се размрази, цялата пита е в скреж, но след размразяване се изчиства. Само около дупката на щуцера се образува лед по дъното на тавата. Иначе вентилатора в началото тръгва на 1-ва степен и стига най-много до втора. В мъгливо време, като сега, сутрин излизам и го поливам острани и отзад с гореща вода от едно шише "Доместос". Има още 1г. гаранция. Сигурно като изтече, ще се скапе... Още от сега вътрешното тяло му се раздрънкаха пластмасите
    Докато не стана тоя фал съм държал вентилатора почти винаги на минимума, стаята е малка и се справяше, а така е най-тих. За цялата първа зима имаше нужда от помоща на радиатор само за 3 дни, когато температурите бяха към -15. Миналата зима май не е имало изобщо такъв случай. И ми се е налагало да го размразявам ръчно може би по 6-7 пъти на сезон, не повече. А сме над Янтра и тук също има влага колкото щеш.
    За дрънкането на пластмасите - при нас отначало пукаше малко, но това постепенно изчезна изцяло през първите няколко месеца. Тая година се появи един брум за няколко секунди, малко след като тръгваше след почти всяко размразяване. Сложих му малко пластелин от двете страни на капака, до местата дето щракват едно в друго (не вътре в дупките, отстрани), и утихна.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    37
    #11

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    И при мен пукането на пластмасите при пускане и спиране спряха още след 2 седмици след покупката. Но сега пък се раздрънчаха разни пластмаси при работа.. примерно лентата където са двете лампички, се е издала леко навън и при високи обороти на вентилатора започва да вибрира и издава един бръмчащ шум. Или пък капака от много отваряне и затваряне ... и той дрънчи. Абе... да дрънчи ама да топли. Все си мисля дали една мидейка нямаше да ми дойде по-добре За повече, няма кинти сега.

    ПС. Ама ми става тъжно за хора, теглили заеми и купили машини по 1500лв. и сега зъзнат и се чудят как да се стоплят. А някои са и с бебета...

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,124
    #12

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    то май няма хора дали по 1500+ лв да зъзнат ,повечето зъзнещи са с клими до 1000 лв

  16. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    53
    #13

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    valen1 (или някой друг техник / инженер): ако се наложи тази процедура - продухване с азот и смяна на маслото - това може ли да стане в домашни условия, или трябва да се носи външното тяло в сервиз? Питам, за да знам ако реши да ме работи някой за повече пари (както се усъмни един форумец тук в изтрито мнение).
    Всъщност съществуват ли някакви ориентировъчни цени у нас за тия неща - пълене с фреон, подмяна на масло и тн?

  17. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #14

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    ggurov: Такава една процедура по подмяна на масло и продухване не може да се извърши в домашни условия. В един сервиз има повече място а пък и да се изцапа помещението няма значение, все пак е сервиз.

    Може би е по-добре и евтино за теб ако си сигурен че ни си го мъчил да работи така климатика с дни, само да се направи дозареждане. Но за проба може да се събере съществуващият фреон във външното тяло, да се развие едната гайка за да се види дали маслото не е много тъмно, техниците знаят как. Също да не забравите да намерите къде е причината за пропуска. Цените за зареждане са различни до 1 килограм с R410a може би към 100 лв. Но ти си в по-малък град може и по евтино да е при вас.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    37
    #15

    Re: Китайски Panasonic (CS/CU-PW12DKE) започна да работи много зле

    Цитат Първоначално публикувано от Alexi
    то май няма хора дали по 1500+ лв да зъзнат ,повечето зъзнещи са с клими до 1000 лв
    Има, има... днес попаднах на две мнения в друг форум, за замръзнали и нетоплещи Мицубиши Хеви:
    Mitsubishi - SRK 25 ZG-S
    Mitsubishi - SRK 20 ZG-S
    За което бях много изненадан.
    Сори за offtopic-a...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. TCL TAC-12CHS/G - на студено си работи много добре, а на топло не ще
    От knave във форум Други марки климатици
    Отговори: 3
    Последно: 09-01-11, 15:32
  2. Хладилник Liebherr CTP 3223 - компресора много работи, малко почива
    От aad във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 28
    Последно: 29-09-09, 22:55
  3. Panasonic CS/CU-PW12DKE - външното тяло издава силни тракащи звуци
    От pikinana във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 5
    Последно: 27-12-08, 11:56
  4. Panasonic CS/CU-PW12DKE - не топли и не разскрежава добре
    От pikinana във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 3
    Последно: 16-12-07, 20:11
  5. Panasonic CS/CU-PW12DKE - мнения
    От vpeychev във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 15
    Последно: 10-10-05, 21:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе