Re:Мнения за климатици Panasonic
Цитат:
Първоначално публикувано от aruba_man
За Е14Н2 няма такива, които да се оплакват, че не топли. Затова винаги подчертавам модела. От Н1 и други модели наистина има доста оплаквания, не споря. Но Е14Н2 се оказа доста сполучлива серия за парите си. Аз не съжалявам, че го купих. Ако имах 1000 лв. за клима, пак бих си го купил. :) А пък, че други пишат в темата за Н2, че техния Н1 дето е даже японски не топли и създават грешно впечатление е друг въпрос. Човека искаше съвет за клима до 1100 лв. с монтажа. Нека да излезе някой, който има Е10Н1 или Е14Н2, правилно оразмерен и да напише, че неговия не топли.
https://forum.setcombg.com/index.php...,43573.16.html Ето я темата, 3ма недовлони от тоя модел, 5-6 доволни, демек при 33% не топли, за мен този процент е доста висок. Верно оспамихме темата за Пансоник.
Освен автора на темата, който търси решение, други не видях да са недоволни. Има една, която не споменава модела. Всъщност темата е ето тази:
https://forum.setcombg.com/index.php/topic,36563.0.html :)
Цитат:
Първоначално публикувано от sunmanbg
П.С. Незнам какво рабирате вие "при мен на -25 си топли" - аз това да го видя трудно ще го повярвам - при тази външна температура на климатици под 2-3к остават около 10-20 % мощност - всеки може да си сметне какво значи 15% от 5 киловата максимум. Как се топлите с това не ми е ясно...
Значи Януари и Февруари като се събудех в 10 сутринта, чувах от хората, че през ноща е било -25 или -22 да речем. Доказателство за това са много замръзнали дизели в Шумен, които уж до - 28 не би трябвало да замръзват. Бензин ли не слагаха, добавки, ОМВ Алпин Дизел - нищо не помогна. Естествено през деня температурата е била - 5 или -10 да речем, даже положителна повечето дни. Средната за Януари беше +1. Мисълта ми беше, че дори и при екстремни ситуации климатика не замръзна и външното тяло не натрупа и грам лед. Вярно, беше по-шумно, виждаше се, че е на ръба, но се справи. То една седмица ако е постоянно - 25, няма да остане никой който да се хвали с топлещи клими. :)
Цитат:
То една седмица ако е постоянно - 25, няма да остане никой който да се хвали с топлещи клими. :)
Грешиш. Между 15.12.2007 и 15.01.2008, максималната температура при мен не мина -20о.
А през януари, бях единствения в махалата, който можеше да се похвали с работещи климатици.
Ти грешиш. Средната температура за Януари 2008 във Варна е била +3,1 градуса:
http://www.wunderground.com/weathers...y=15&year=2008
То в 3 през ноща ако е -18, още в 8 вече е -5. Имах предвид средната температура да е -25 градуса.
Цитат:
Значи Януари и Февруари като се събудех в 10 сутринта, чувах от хората, че през ноща е било -25 или -22 да речем. Доказателство за това са много замръзнали дизели в Шумен, които уж до - 28 не би трябвало да замръзват. Бензин ли не слагаха, добавки, ОМВ Алпин Дизел - нищо не помогна. Естествено през деня температурата е била - 5 или -10 да речем, даже положителна повечето дни. Средната за Януари беше +1. Мисълта ми беше, че дори и при екстремни ситуации климатика не замръзна и външното тяло не натрупа и грам лед. Вярно, беше по-шумно, виждаше се, че е на ръба, но се справи. То една седмица ако е постоянно - 25, няма да остане никой който да се хвали с топлещи клими. :)
Не съм експерт по замръзването (тази ще е първата ми зима с климатик) но това което знам е че:
1. Проблема със замръзването на климатика се появява в определен диапазон външи температури от рода на +5 до -5 (или -7, -10) - при по ниски във въздуха просто няма влага за да се образува лед и да замръзне (разбира се има изключения - около реки, море и т.н.)
2. След около -10 градуса основовния проблем на климатика е спада на отдаваната мощност но не и "замръзването" му.
3. Замръзването е в резултат на недостатъчен "топъл" фреон който се връща от вътрешното към външното тяло - това може да се дължи както но "недостатъчна мощност" - всичкото топло отива в помещението както и на факта че климатика се стреми да отдели максимално количество топлина вътре (за да е по икономичен) то за външното тяло е нормално да не остава "топлина" - поради тази причина от време на време сработва дефроста който реално "изключва подаването на топъл фреон" към вътрешното тяло и с него затопля външното - ако този "топъл" фреон не е достатъчен то дефроста продължава твърде дълго и в определен момент се "отказва да размразява" без реално да е размразил.
Дано не видя "замръзването" на практика при мен но някак ми се струва нормално че климатика ти не е образувал лед при -25 - то просто няма как да го направи при тази температура.
Г-н sunmambg, заключенията ви по точка 3 са фундаментално грешни. За ефективната работа на една хладилна инсталация е необходимо да се поддържа възможно най-ниска температура на кондензация. Тоест "върнатият" към външното тяло втечнен фреон да бъде възможно най-охладен. За пример ще ви дам един широко разпространен в този форум съвет - да се включва вентилатора на вътрешното тяло на най-голяма скорост. При най-висок дебит на въздуха имаме най-ефективен топлообмен във вътрешното тяло (при отопление е кондензатор) последван от повишено охлаждане на фреона връщан към външното тяло (изпарител).
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
Аз пък мисля обратното, точно при машините до 1000 лева, ПАНАСОНИК хич ги няма.По-високия клас модели има добри машини, но масовите са доста слаби модели и по-специално конвенционалните.Стане ли около 0-та и загиват, докато други кучи марки вършат работа работа.
Абе колега не говори глупости, точно с такъв панасоник се топля вече 3 -та зима ,като имаш в предвид ,че зимите са доста студени в Търговище от къде съм и мога да кажа ,че не харчи повече от 40 лв в най- големите студове подчертавам НАЙ -ГОЛЕМИТЕ !!
Изобщо не говоря глупости.Я кажи с каква машина, какво помещение топлиш.
Цитат:
Изобщо не говоря глупости.Я кажи с каква машина, какво помещение топлиш.
PANASONIC CS/ CU RE 12 GKE Хол 24 кв горе долу, пвц с ка- стъкло , краен ,тухлен ,южно изложение , никои не топли от никъде общо взето страшно студен апартамент , и постоянно притворена врата заради котешки нужди към коридора :) зимата е настроен между 20 и 22 градуса и ги подържа без проблем ,забелязал съм ,че размразява само като вали което ме учудва много иначе много рядко да влезе в този режим . :Drinks: също като се пусне ако е бил случайно спрян е доста шумен като самолет кацащ на покрива :yahoo: но за 10-ина минути му минава
Та до - колко градуса ги топлиш тези 24 квадрата с тази машина.Освен това не е под 1000 лева.
През тази година в Търговище през Януари имаше дни с -15/-20*Ц сух мъртвешки студ. Сутрин много хора отиваха с таксита на работа, защото не им палеха автомобилите, даже на жената колежките и се чудеха как е запалила Бавареца :yahoo:
Цитат:
Та до - колко градуса ги топлиш тези 24 квадрата с тази машина.
ами до колкото е рекъл Господ :) 3- та зима няма проблем ,за лятото не говоря изобщо! падала е температурата тука и до - 22,23 миналите години и доста валежи зимата не ни липсва сняг . Не знам само защо толкоз ви учудва това аз съм мерил температурата на изходящия въздух на -17-18 градуса е била близо 48-50 градуса .
:ole Цитат:
Първоначално публикувано от gnf
През тази година в Търговище през Януари имаше дни с -15/-20*Ц сух мъртвешки студ. Сутрин много хора отиваха с таксита на работа, защото не им палеха автомобилите, даже на жената колежките и се чудеха как е запалила Бавареца :yahoo:
хахах на моето такси питаш ли му как му беше през нощта на -20( и на мене вътре )
Да не бъркаш модела, RE12GKE е до -5 градуса, освен това е с капилярка.Или имаш някакъв луд късмет.