Панасониците веят доста силно, за да изкарат добър коефициент на преобразуване. Моторът е мощен, на 3-та и 4-та степен превърта около един тон въздух на час. Турбината също е бая голяма, според мен лагерчетата идват малки за такива натоварвания, затова не издържат много.
Фабрично трябва да ги правят с по-големи лагери, за да издържат натоварването.
Jack ,всички марки и модели , са с един размер лагери. Съмнявам се ,да не са изчислени, все пак лагерите са консуматив!
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Да, но другите са с наполовина по-слаби мотори, с по-малки турбини и не веят толкова силно. Зимата ако климатика работи нон-стоп 24/7 сметни колко тона на месец минават през това лагерче.
Наистина са консуматив тия лагерчета, поне са евтини и струват стотинки. Само разглобяването е играчка.
Аз не бих ги определил като консуматив.Когато моторчето е оразмерено добре и с качествени лагери изкарва колкото целия климатик.
Този пост е редактиран от avenger; 23-05-16 в 20:02.
Алекси, всички се опитват, да направят качествени моторчета! Някои успяват, други не. Лагери има в почти всяка домакинска техника, нормално е да се износват, също така е нормално и да се сменят! Статистически погледнато, най-много лагери съм сменял на Panasonic.
Метален е корпуса на мотора и лагерите не са изолирани от него. Затова се скапват. Иска леко модване, с две графитни четки, за да се реши частично проблема.
Исках да кажа, че при Панасоник лагерите на мотора са консуматив. Старият климатик за 7 години - никакви проблеми с шумове от турбина или лагери. По-интересно е колко издържа пластмасовата втулка от лявата страна, преди да се износи и да се разтрака .
Моя стана на 2 години и се чудя дали да го разглобя и да гресирам втулката профилактично.
Гресирай, ако ти се занимава. Скоро разглобява Corona от 94 година, нямаше луфт във втулката.
То до сега на японски климатик износена втулка не съм видял и ми е трудно да го проумея това. Интересно ми е на европейките как ги правят, че страдат от такава детска болест.
Иначе за гресирането и аз съм "за".
Зависи и как е използван климатика. Ако е пускан само лятото или през преходните сезони, ще изкара много. В Япония, каквито са им малки жилищата, няма смисъл от силен вентилатор. Там сигурно през 90% от времето турбината се върти на минимални обороти и можеби затова не се износват втулките на японските.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 23-05-16 в 21:42.
Причината за пробема с лагерите отдавна е ясна:
Въпросът е, кои лагери са най-издържливи в тези условия.
При мен български лагери с пластмасов сепаратор изкараха 5 години интензивна работа през зимата, нооо... имат едно неприятно "бучене" при развъртане и ниски обороти на тубината. Искам да ги сменя с нещо друго. Както споменах в началото на темата, пробвах и керамични, но се оказа че са много шумни.
Имало някакви 608EMQV3, които били с повишено качество и специално за електромотори.
Някой знае ли нещо за тях?
При по-големите лагери има изолирани, които минимизират въздействието на вихровите токове характерни за честотното регулиране. Не зная дали има лагери 608 izol.
Това е първото, което ми излиза при търсене:
Онлайн магазин за лагери, каталог с лагери, лагери цени.
Аз бих си взел някакви по-евтини, стига да не са менте. Не виждам смисъл да се набиват пари в скъпи лагери, които така или иначе пак ще се износят.