Здравейте!
Днес прочетох доста теми на форума, свързани с проблеми като моя и предполагам, че проблемът ми е с компресора, но все пак пускам темата, тъй като спешно трябва да взема решение да дам за ремонт настоящия ми климатик или да търся нов.
Климатикът е инвертор Панасоник CS/CU-PE12DKE, закупен от Техномаркет преди 5 години и два месеца. Гаранцията на климатика бе 2 години, а на компресора 5 години, т.е. вече няма гаранция. Климатикът е използван само за отопление, т.е. работел е 6 месеца в годината нон-стоп.
Днес като се събудих и видях, че климатикът не работи и таймерът му мига. Направих каквото пише в инструкцията към климатика и ми излезе грешка F91. Поразрових се из нета и прочетох, че става въпрос или за проблем с компресора или липса на фреон. Изключих климатика от щепсела. След 20 минути го пуснах отново... Външното перка се въртеше, но вътрешното тяло не духаше въобще. След 10-15 минути вътрешното тяло започна да духа топло, но въздушната струя е със средна сила и на всеки 4-5 минути спира за по 1-2 минути. Климатикът е нагласен на 23 градуса, а в стаята се поддържа температура 14 градуса. Обадих се на фирмата, която извършваше контролните прегледи на климатика докато беше в гаранция, обясних им, че климатикът не работи и изписва грешка F91 и те по телефона ми казаха, че компресорът се е счупил, нямало смисъл да идват, тъй като само щели да ми вземат пари за посещението, а щели да установят и те, че грешката е F91, ремонтът щял да струва около 800лв, ако съм си поръчал нов компресор, така че по-добре да съм си купел нов климатик...
След такъв обнадеждаващ разговор по телефона продължих да се ровя в нета във все по-приповдигащо се настроение. А знаците, сочещи "благоприятна" развръзка на моята лична драма, се натрупваха все повече - климатик от Техномаркет, панасоник от Китай, инвертор от серията ДКЕ, чиито компресори доколкото разбрах са измъчили бая хора...
Въпросите са ми следните:
1. Какво да правя - да се обадя на друга фирма за поддръжка на климатици и да си поръчам техник, който да прегледа климатика ми наистина, или да се задоволя с телефонната консултация от фирмата титуляр.
2. Ясно е, че повече климатик от Техномаркет няма да си купя... Досега бях фен на всичко с марка Панасоник, но явно че вече като видя климатик Панасоник от Китай ще бягам като дявол от тамян Някакви идеи каква марка да си взема с подобни показатели на моя, но с по-дълъг живот? Цена до 1000лв... Единственото, което ми иде на ум за тези пари е Hitachi пак китайско като това http://www.technomarket.bg/products/...ras-rac-s14h3a
3. Ако климатикът ми трябва само за зимата, а през лятото да работи максимум две седмици - трябва ли да е инвертор? В смисъл климатиците сплит система по-надеждни ли са от инверторите? В проценти колко повече харчат от инверторите?
4. Последен въпрос (малко мазохистичен ) - един познат ми предлага да ми намери китайски инвертор Панасоник CS/CU-PE12DKE (като моя) на 1 година за 500лв. На магазина сега са по 850лв. Чудя се кво да правя - вярно без гаранция е, но ако изтика като моя 5 години - това значи още 4 години да ми е топло през зимата... Струва ли си?
Това е от мен... Дано някой отговори преди да замръзна до смърт