През 2007г. в нов вътрешен апартамент около 100 кв. /две спални, непреходни, хол с трапезария и кухненски бокс, две бани с тоалетни, вътрешни, изложение севроизток - спални, и югозапад - хол и трапезария, с външна изолация и нова петкамерна ПВЦ дограма/ са монтирани четири нови климатика Панасоник CU E12GKE, оразмерени за отопление на целия апартамент. Сградата не е получи акт 16 до тази година, така че в апартамента е живяно само 1 отоплителен сезон. Климатиците се справяха добре, с няколко забележки - по-висок шум на вътрешните тела - мой пропуск, не съм прегледал характеристиките, дразни само в спалнята. Синята светлина на патрул сензора свети силно вечер /може да се изключи/. Силна вибрация /брум/ на климатика в спалнята при ниски температури - може да се оправи с тампони, доколкото разбрах. Не замръзваха, поддържаха над 20 градуса при отворени врати към коридорите и баните, дори при минус 15-20 градуса. Дотук добре. Клапите за контрол на въздушния поток не могат да се нагласят изцяло надолу или изцяло нагоре - само ръчно може да се премести клапата в желана позиция, която запомня. Размразяват се често, но не замвръзват.
Сега /август 2010г./ излиза акт 16 и ще се нанасям за постоянно. Въпросът е, че съпругата ми чака дете - края на ноември, което поставя следната дилема - дали да подменя климатика в спалнята с по-нов модел?. Спалянта, в която ще спи бебето е около 18 кв.м., севроизточно изложение, само с една външна стена /къса - около 3 м./, с нова ПВЦ дограма и външна изолоация. Какво търся в новия климатик - 1. възможно най-близко до максималния климатичен комфорт - както аз го разбирам - т.е. възможност за нагласяне на струята така, че да не се усеща от хората в стаята; 2. Безшумност - възможно най-ниски нова на шум на вътреното тяло; 3. Възможност за работа до -20 без промяна в поведение на климатика - топла въздушна струя; 3. Възможно най-добро прочистване на въздуха като филтри - все пак за бебе става въпрос; 4. На последно място - икономичност - но това е най-малко важната за мен характеристика от изброените вече 1,2 и 3.
Спрял съм се на тези модели - Тошиба Дай Сей Кай 5 RAS-13PKVP-E/RAS-13PAVP или Дайкин FTXR28E/RXR28E Ururu Sarara. Бюджетът няма значение, така че ако се сещате за друг модел или марка, съм отворен за предложения. Въпросът ми е струва ли си подмяната на Панасоника с оглед изброените критерии, и ще усетя ли чувствително подобрение на посочените показатели с новия климатик, което да оправдае инвестицитята. Най-вече с оглед здравето на бебето. . На последно място - и четирите панасоника са с вкопан тръбен път и ремонта е завършен - т.е. мога ли да използвам вкопания тръбен път за нови климатици, с които подменям, или ще се наложи ново къртене? Благодаря предварително, и се извинявам за дългия пост!