Виж тази зима как ще е, пък ако се наложи, както вече те посъветваха, вземай втора такава машина, само че 9-ка.
Преглед за печат
Човекът каза, че е доволен от машината, затова и го посъветвах да вземе същата. В противен случай, винаги ще прави сравнение, поради различния начин на работа, спрямо клима от друга марка. А дефростите по часовник под определена температура, са си неприятна работа, особено когато са ненужни (както е в случая).
Батбойко, моделът е по-големият брат на Дайкин и е перфектен за южно помещение. Да пишеш глупости за машина, която не познаваш и да въвеждаш потребители в заблуждение е неколегиално. Машината е със заглушители на фреона и дефростът не се усеща, а забелязва по мигането на индикатора. Условието е да има достатъчно дълъг тръбен път, поне 4 - 5 метра. Дефростите по часовник са много кратки и не влияят на ефективността, тъй като питата вън е постоянно чиста и обменя топлина с максимална ефективност. За разлика от другите машини, които работят с побелели пити, чакащи заветния дефрост. Всъщност, при -5 -8 дефростите са доста редки и не пречат на съня, ако в помещението се спи. Топленето на улиците от този модел става през лятото.
Бат Бойко пак нещо не си разбрал. ;)Конкретно на този модел му трябват малко настройки и след това може да не дефроства с дни при суха пита до -15. За разлика от фуджицуто, което подкарва дефростите по часовник още при 1-2 градуса под нулата, а при -3 градуса вече цикли дефрости на всеки три часа и половина. Не бързай да правиш прибързани заключения, дефростите се броят на зима.;)
Като дойде зимата тогава ще си мериме дефростите. Аз от моя съм доволен, при сухо време и чиста пита може да не дефроства с дни, работи в 30 квадрата, харчи малко ток, има хубав йонизатор за пречистване на въздуха, надежден е, до сега не е дефектирал... за мен минусът му е, че вътрешното тяло е шумно и духа повече, но то идеални климатици няма.
Не знам къв тоя филм дето от-1 до -15 ще работи без да заскрежи камоли с дни да се радва на чиста пита. Някой ако чете тоя форум тотално ще се оплете в сентенциалните умозаключения. Вземете ли да се чешете без повод по фужитсу картинката се изяснява и пъзела се сглобява :))
Ако под настройки се има впредвид лъгане на датчика , то тогава шибни го на топло в изолацията и няма да ти разлежда с години.
Mig82, аз марки няма да коментирам. Става въпрос за това, колко неприятно е климатик да размразява на 30-40мин., било то по нужда или без. Предполагам не си го преживявал, затова така говориш. Особено, когато помещението има немалки загуби и за 10-15мин., докато трае целия цикъл, ти падне температурата с 2 градуса (при мен горе-долу с толкова падаше), не е особено приятно. Добави към това форсирания, шумове от фреон, духане, с цел догонване, пукане на пластмаса, в следствие на свиване и разширяване. Все внасящи голям дискомфорт "ефекти". Има случаи, когато влажността е висока и топлообменника побелява за 10-тина мин. Еми аз не искам дефрост на 20-30мин. Не мисля, че ефективността ще е по-голяма, ако топли по 20мин. улицата на час, вместо да работи заскрежен с по-нистк COP. Тази зима, когато беше -15 и студа беше сух, два дена топлообменниците на климите ми бяха чисти и тъй като нямат дефрост по време (с изключение на този в спалнята), не размразиха нито веднъж. Защо да го прави, когато няма нужда? Вярно, рядко се случва да не се натрупва скреж, но се случва, понякога с дни.
Въпросът не е да не размразява изобщо, а да размразява само при необходимост.
Ако не вали сняг и е сухо времето е напълно възможно външният топлообменник да не заскрежава с дни. Миналата зима повечето дни бяха такива. Сух студ.
Трупането на скреж по питата зависи от влажноста и от точката на оросяване. Например при -7градуса и 45% влажност точката на оросяване е при -17°; при -7 и 35% е при -20, има достатъчно толеранс, така че климатика може с дни да си работи без да заскрежи.
Dew Point Calculator
Бат Бойко изобщо не е запознат с размразяването на панасониците и си прави грешни заключения.
Може би производителя е решил какви са необходимостите на машината. Ако е направил така че да обръща цикъла зя няколко минути на всеки час , МОЖЕ БИ целта е да връща маслото в компресора защото МОБЕ БИ компресора има нужда от това. Пиша МОЖЕ БИ защото нищо не разбирам.
rosswen , коментара ми беше към Jack този път с теб сме на едно мнение и подкрепям това че посъветва човека щом е доволен да си сложи същата машина. Само това с "настройките" ако включва "пипане" на сензора не ми допада. Кратковременното обръщане на цикъла не винаги трябва да се тълкува като дефеост според мен. Не знам видът на компресорът дали е скрол или роторен дали има нещо общо с тези цикли.
Дефростите "по време" при други марки ще ги коментираме в съответните теми.
Не е необходимо да има човек по-високо образование от средното, за да прочете и разбере, че дефрости на 40 минути реално няма. По-скоро са изключение и се появяват при температури под -10 градуса, което е доста кратък период през зимата в по-голямата част от населените места. Дискомфортът е свързан с големи топлозагуби в помещението и ако такива няма, липсва и той. Машината не се форсира, за да догонва температура и не пука, защото компресорът не вдига много високо налягане. Не може. При класически монтаж на външното тяло на стена, контролният дефрост трае до максимум 2 минути, ако е много ветровито. Това са не повече от 20 ватчаса, което струва 0,4 стотинки. За сметка на това, сухата и чиста пита гарантира по-висока ефективност от тази на най-високия клас машини, което компенсира с ПЪТИ тези загуби. Както вече писах и обясних точно защо, останалото време от 5, 6 или колкото там минути до развъртането на вътрешното и задухването на топло, НЕ СА ЗАГУБИ. Така че остава единствено дискомфорта от промяната на температурата в помещението при високи топлозагуби.
Тази зима е момента да смениш телата с аналогични от същия клас на друга марка, но без да пипаш тръбите, за можеш да оцениш какво точно си имаш.
https://www.youtube.com/watch?v=o5Q6cqrZlSc
През последните няколко години май няма оплаквания от счупен панасоник във форума.
Изключваме проблемите и щетите причинени некадърни пишман-монтажници, които се опитват да ги счупят още при монтажа...
Моя Е09PKE e монтиран в 13кв спалня 2,75м висока.
Чак сега си купих термометър и забелязах, че има офсет -1°С на поддържжаната температура, вентилатор на auto.
През деня поддръжаме(задаваме) 22°С при къпане на малката задавам 24-25°С, но самият климатик много флегматично ги достига дори и след 30мин не е вдигнал температурата с повече от градус при натиснат powerful бутон ги достига за нормално време.
Както казах от климамаркет ми го монтираха на 5см от тавана, а по спек май беше 7 или 8.
Наблюдавате ли подобно поведение при вас? Другия ми паназоник Z12ske много бързо си достига заданието нищо, че по-шумен(стандартно върти на по-високи оброти перката).
edit: тази зима не бях чистил филтрите след почистване се оправи проблема с офсета. Постига зададената температура дори има офсет +1°С.
От нечистенето на филтрите обаче питата се е понапълнила с прах. идея как да го изчистя лесно? https://forum.setcombg.com/attachmen...id=30347&stc=1