Здравейте,имам един Panasonic CU-E12 ckp 5 с повреден скролов компресор.Дали мога да го заменя с ротационен пак от Panasonic cs-pe12cke?
Здравейте,имам един Panasonic CU-E12 ckp 5 с повреден скролов компресор.Дали мога да го заменя с ротационен пак от Panasonic cs-pe12cke?
Става, но ще изгубиш много мощност Двата компресора са съвсем различни. Първото е че от СКЕ-то компресора е с по малка работна камера, и второто по важно е че единият от СКЕ-то е шестполюсен, а скроловия е четириполюсен и има разлика в управлението на оборотите на компресора. Специално този климатик си иска скроловия си компресор, за да си запази параметрите. Присаждал съм на такъв климатик компресор от инверторен самсунг, с който има по добра работа, отколкото този от СКЕ-то.
Благодаря за бързия отговор!А самсунговия също ли беше ротационен?
ротационен, малко е по-шумен но става относително добре за цялата серия BKP и CKP
Защо при панасоник е така често да се чупят тези компресори дори и скрол. При другите добри марки май е доста по рядко.
чупенето на компресори при панасоник може да бъде класифицирано по следния начин:
-компресорите на серията DKE, които чупиха пружини докато сръчните българи не започнаха да подменят пружините им с по-здрави. По мое мнение става дума за около 10-12 хиляди климатика от тази серия внесени в България;
-компресорите на серията G123, G125, G93, G95, на които се нарушава изолационното съпротивление на намотките и започват да вдигат голям стартов ток - причината за това е "иновациата" на панасоник да се използват намотките на компресола за автоподгрев зимно време, когато климатика е спрян като се подава постоянно напрежение 48В. Иначе всички тези компресори си бяха механично здрави;
-въпросните скрул компресори на сериите BKP и CKP, които се чупят основно от старост - става дума за 12-13 годишни машини, друга причина е, че самия скрул се смазва по-зле поради своята конструкция;
статистиката сочи, че когато една марка се е продавала много преди 10-12-14 години следва да се чупи много като си изживее живота
ще минат години и това ще стане и с другите марки, които наследиха първенството на панасоник през годините и това е нещо естествено, защото нищо не е вечно...