Daiseikai 8 почистване на климатик (#климатика ми мирише)
Здравейте,
Понеже малко трудно става записване за час, почнах сам да разглобявам машината, че започна да смърди много това лято. Климатикът се ползва без спиране от октомври до май и малко лятото. Използва се откакто е сложен през 2015 и не е почистван никога. Все го отлагах, понеже не ми изглеждаше много задръстена питата. Като го разглобих ми прилича на около 30% задръстен. Надявам се последните две зими разхода да не се е качил двойно заради това.
Практика:
1) Преди да започнете, трябва да имате нещо за стъпване, така че да можете да виждате над климатика.
2) Щипките отгоре отзад са тегави, трябва с ножче да се освобождават една по една, като се надига бялата пластмаса отзад на шипката и се дърпа напред. Решетката излиза напред, не се напъва нагоре!
3) Левият капак излиза само при отворени клапи.
4) Страничните капаци излизат само като се надигне отдолу климатика.
5) Освобождаването на захранващия модул от платмасата е малко тегаво.
6) Преди да се издърпа пластмасовата решетка се освобождава температурния датчик, отвива се черното кабелче маса, което отива към озонатора. Като се издърпа, да имате отвертка под ръка за буксата на озонатора.
7) Японски спрей или италияска пяна - от Практикер, Meglio - от Lilly.
8) Като цяло е напразно да се мъчите. Извикайте си професионалист и ще спестите време, ако не ви е спешно. Може и да счупите нещо.
Въпроси:
1) Мога ли да сваля клапите, че са фанали и те доста гняз? Как, страх ме е дали ще мога да ги събера. Гледам има 3 винта отпред и по два острани.
2) Да махна ли спластената прах по повърхността с една четка за зъби, преди да пръскам?
3) При включен или при изключен климатик да пръскам?
4) Мисля да изплакна със шише вода накрая, отдясно има ли риск да прелея нещо?
5) dodo_pv беше писал за модване на скапания озонатор. Кое разстояние се променя?
6) Ако не сложа скапания озонатор, климатика ще хвърля ли някакви грешки?
7) Вентилатора на място чисти ли се?
8) Японски спрей, Meglio, италианска пяна или SAVO? Вероярно ще карам в този ред докато ми хареса.
9) Някой може ли да качи сервизното тук, че да видя как се разглобяват клапите?
Казвам малко снимки:
Като цяло, сякаш смрадта идва основно от тавичката:
Почистване с нокът:
СКАПАНИЯ озонатор:
ПРАКТИКЕР - спрей за почистване на климатици
Някой ползвал ли е тази пяна:
![]()