https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7...BB%D0%B8%D1%82
тук е обяснено приемливо добре...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7...BB%D0%B8%D1%82
тук е обяснено приемливо добре...
Аз обичам да чета ужаси, но няма много добри или поне аз не съм попадал.
има ужаси и ужаси, ти за кой тип говориш?
първият е мистичният ужас, най-добре представен от словесната диария на стивън кинг, по време на която в рамките на 1000 страници се разказва какво се случва с 200 човека, а на техен фон се споменава (но не и научно обяснява!) някакъв мистериозен феномен
вторият е хорър ужасът, в който нещо съвсем конкретно демонично разказва играта на няколко човека, жестоко, но залагайки по-скоро на атавистичния страх от тъмнина/влечуги/членестоноги/трупове
третият е научният хорър, в който вирус/бактерия/същество (изкопано или научен експеримент) бяга на свобода. това е най-качествената (за мен !) разновидност, защото изисква научно обяснение и IQ>50 (ха-ха-ха), за да го разбереш...
хорър филмите са моята страст, но бих гледал и някой научен хорър
Някои никове изглежда се вписват в обстановката с постове във вицове, филми, книги. Но нещо бъркат темите с пълнежа май.
Обичам да чета хорър книги и да гледам хорър филми, не се изказах много правилно.
Обичам справочници, сервизни ръководства, принципни схеми...няма време за тия глезотии тука в миналото обаче, предполагам, че с безотговорното четене на книги съм съсипал в себе си един изключително способен и щастлив идиот.
и аз понякога тъжа, че четенето безвъзвратно ме е отдалечило от нирваната на вечерната салата с ракия, подсладена с доверие към новините, последвани от мач, бой/секс над жената и 104 децибела хъркане до утрешния безметежен цикъл от същото
Тема уже старая, но интересная - мне нравится криминал, что посоветуете?
Харесвам книги за научна фантастика. Особено обичам книги от
Артър Чарлз Кларк
напоследък излиза почти нулево количество научна фантастика, да не кажа "хич"
нещата клонят или към "young adult" вампиризъм/суперсили, или към безумни космически опери от по няколко тома по N-хиляди страници, в които се правят отчаяни опити да се имитира "Фондацията", но на практика се постига логорея а'ла Ст.Кинг
има и редки изключения, като например The Expanse, или Emperox...
просто "научната" изпадна от фантастиката, защото разбирането ѝ има по-високи изиксвания към IQ-то на читателя
Някой запознат с творчеството на Ремарк да препоръча нещо в този стил, особено на военна тематика?
Иначе ако има някой, който не се е докозвал до този великан, нека го направи.
помня, че в далечна древност съм чел Трима другари и На западния фронт... за Една нощ в Лисабон не съм сигурен, макар да ми навява някакви асоциации
не знам дали защото съм ги чел в един и същи времеви период, но асоциирам стила и тематиката с кримките на Богомил Райнов