Румен Овчаров: Цените растат, защото България не е социалистическа страна

Цената на парното щяла да се увеличи 'само' с 16-17%

28.09.2005 г., НетИнфо.БГ


"Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров съобщи пред журналисти, че утре ще бъдат оповестени мерките на правителството за компенсиране на гражданите, които най-сериозно ще бъдат засегнати от повишаването на цените на енергията.

Ще бъде разочарован всеки, който си мисли, че с връщането на БСП във властта се е върнал социализмът или онези времена, когато държавата с лека ръка е осигурявала субсидии за всеки, който си поиска, каза Румен Овчаров.

България живее в условията на пазарна икономика при което цените се определят от пазара. Там, където няма пазар, цените определя независим регулаторен орган, какъвто е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, уточни министър Овчаров.

Повод за изявлението на министъра бяха публикации и прогнози в днешния печат за значително нарастване на цените на енергоносителите, както и прогнози за съкращения, закриване на производства, загуби, поскъпване на продукция.

По-рано днес в телевизионно интервю председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов каза, че вчера е разглеждано искане от "Булгаргаз" цената на природния газ да бъде повишена с 22.54 на сто, или от 234.46 лева на 1000 кубически метра без ДДС да стане 287.30 лв.

Увеличението било резултат от повишението на цената на природния газ на входа в България. "Булгаргаз" не получавал нито стотинка от това увеличение. Компанията се издържа от цената за пренос по газопреносната мрежа, която е 19.63 лева на 1000 кубически метра, каза Шушулов.

Той обясни, че последиците от увеличението ще бъдат неблагоприятни за предприятията, които консумират значителни количества природен газ, и за топлофикациите, които работят на природен газ. Това са най-големите
топлофикации в България - София, Пловдив, Плевен, Шумен, Варна.

Цената на парното отопление ще се увеличи, според Шушулов, с 16-17 процента.

Ще се опитаме и ще направиме всичко възможно да не засягаме цените на електроенергията, заяви Шушулов."



Връзка: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=783967