Не - само на няколко пръста.....
Но с мазна (омаслена или потна) ръка пак се получават проблемчета....
А и софтуерчето май е по-сложно от "железарийката".....
за военни цели става, ама за дома - тцъ....
Не - само на няколко пръста.....
Но с мазна (омаслена или потна) ръка пак се получават проблемчета....
А и софтуерчето май е по-сложно от "железарийката".....
за военни цели става, ама за дома - тцъ....
Мисля че проблема не е само в работното време, даже въобще не е вработното време.
Просто даже и да са на работното си място "опитните" служители могат да откажат да извършат услугата за която са назначени, да не говорим за тези които нямат работа с клиенти - те могат по цял дан нищо да не правят.
Проблем според мен се корени по-скоро в системата и най-вече че не се следи за резултата, а за процеса.
При нас до преди 2-3 години имаше същия проблем - всеки си идваше когато си иска и си тръгваше когато си иска.
Шефа въведе един голям тефтер, разграфен надолу с имената на служителите а хоризонтално с датите (по 2 колони за 1 дата).
Тефтера се изкарва на входа сутрин рано от охраната. Всеки като дойде на работа се подписва в първата колонка от датата. В 9:10 тефтера се прибира. Преглежда се кой не се е подписал и се търси причината. Същото е и в края на работното време - тефтера се вади в 17:20 и всеки като си тръгне се подписва във втората колонка. В друг тефтер се водят излизанията в работно време - кой, от кога до кога и къде ходи.
Системата е малко затворнически типно наистина даде резултати. Лошото е че е приложима само за учреждения с малък брой служители, но затова пък е евтино и според мен ефективно. Разбира се и тук някои му намериха цаката.
Отивам на време, подписвам се, изчаквам да вземат бележника от охраната и "Чао, бамбина, сори".
После се връщам малко преди да върнат бележника на охраната и се подписвам на излизане...пей сърце!![]()
Как да ви кажа, всичко това става, ако си смотана, никому ненужна мижирурка, която никой за нищо не я търси - проспива си работния ден и чака да си вземе заплатата. Много такива съм виждал и повечето според мен си заслужават най-строго наказание. Не защото не си вършат работата. Това не ми пречи - щом фирмата има пари да ги храни, мен не ме интересува. Пречи ми, когато не само не си вършат "отговорната" работа, ами по цял ден се занимават с клюкарстване и топене на колегите пред шефовете за най-различни верни и неверни прегрешения.
Не помня за коя известна личност съм чел следната история:
През средновековието въпросният човек бива докладван на Инквизицията, че по време на църковна церемония останал дълго време прав преди да заеме правилната поза за молитва. Отговорът му бил в смисъл: "Да, възможно е - бях погълнат от церемонията и може да съм се забавил малко, но ми е интересно кой е бил този, който вместо да се моли на Бог, е наблюдавал какво правят другите..."
Един подмазвач отишъл при Сталин и му казал:
- Йосиф Висарионович, пък чух един да казва: "Оня мустакатия пед'рас много го мразя, дано да умре скоро"
Сталин заповядал веднага да извикат човека.
Като го разпитал Сталин, човека казал, че имал предвид Хитлер, а не него.
Сталин се обърнал към подмазвача и му казал:
- А ти мръсник, за кого си помисли, че става дума, а? От тук директно в Сибир ...
Офтопик е, ама Ghost ме развесели и подсети ...