Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 34 от общо 34

ПОЧНА СЕ!!!!! Турция иска облекчаване на визовия режим след 1-ви

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: ПОЧНА СЕ!!!!! Турция иска облекчаване на визовия режим след 1-ви

Цитат Първоначално публикувано от Black Adder
    @Edin_Lud, явно си ученолюбиво момче, я на ти малко литература, после пак питай, ама първом и ти потърси малко писания по въпроса, става ли? (книгата се казва "РАЗОРЕНИЕТО НА ТРАКИЙСКИТѢ БЪЛГАРИ ПРѢЗЪ 1913 ГОДИНА)
    Тук възпитанието ми стига единствено да ти отговоря...става. Посочената литература припомнена. Мнението остава непроменено - прее.али са ни и сме загубили земи. Късно е да ни се помогне, освен ако не решим да си ги отвоюваме. Разрешете да напусна оффтопика.

И другия път с тоя тон - на децата си...не си порастнал достатъчно, за да ми го държиш

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Тъъъй викам и аз да вметна няколко думи. (споко хич не ми дреме за политика).
    Мне, може би не съм бил ясен. Въпросът ми не е как е "грък" и "Гърция" на турски, а дали на турки има дума, която като се произнесе звучи по същия или близък начин. Тоест за нас "грък" е жител на Гърция, но какво означава на турски същата комбинация от звуци. Както "майка" на български е...майка, а на на руски - потник.
    Малко е трудно да се дефинира точно този аспект на междусъседските отношения , но ще се опитам да споделя своите наблюдения по въпроса.
    В региона (а и не само) е възприет израз 'Византиийски' в смисъл на 1.коварен 2.подмолен 3.двуличен .Причините за това са си сложните ни отношения през вековете. .
    Същата ситуация е и в южната ни съседка там често се обижда на 'византиец'*. Няма лошо ще кажете вие но не е така от гледна точка на гърците , които се изживяват като 'горди' наследници на Великата Византийска Империя и Византия на 15 морета . (за българската аналогия не казвам нищо) .
    *(византииски, ромейски) бълг. ----> (bizansli(бизанслъ) ,rumlu(румлу) [rum (рум) (1 ед.число) ] ) тур.

P.S. за аналогията с други "Велики" наследници на славните "ромеи" се сещайте вие : Румъния и Роми .
    ...да не споменавам , че в много източници съм срещал като обида думата "българин" за произхода на която никой не обелва и дума в нашите източници.Естествено не е нужно да споменавам , че източниците са : сръбски,македонски,гръцки,румънски,турски.
    Ей , голям 'комшулук' голямо надцакване в тия Балкани , Ей.

P.P.S. Само малко офф:
    Незнайно защо нашите историци умишлено преиначават много факти в историята (правят го и нашите съседи но в обратна посока).
    Не разбирам грешните транскрипции на (B)-(V) лат. <-->(Б)-(B) бълг. пр.: barbarian - варварин , bizantion - византийски и т.н. и т.н. (за транскрипцията на 'vulgar' се сещайте сами)
    За причините на подмяната на 'khan' - 'han' няма да се спирам . За десетките изгорени прабългарски сборници с легенди и предания няма да говоря .(лично съм свидетел в една университетска библиотека как го процедираха).
    и т.н. и т.н. и т.н. общо взето 'история' вече е синоним на 'политика' (достатъчно е да сравните учебниците по-история през 25 г.) . Вижте кой е на власт в България,Гърция,Сърбия,Македония,Румъния и тогава седнете да говорите за Балканска история , защото съм слушал исторически . научни симпозиуми и семинари , където присъствуват историци от всички гореизброени държави и честно да ви кажа от истината доста често боли , за съжаление малцина са тези с 'непромито' съзнание ,които да чуят истината 'право куме в очи' .Ще ви кажа само да питате някой университетски ректор за някои работи и да го сравните със същото казано от негов колега в аналогичен 'комшиийски' университет ще се изненадате за доста 'факти' това е гарантирано.Само не излизайте с думите 'нийй сме най-прави' . '-Прави друг път...Иван Вазов' .

'Истината е там някъде' - 'Truth is out there' - 'Trud e qkyde tam' - 'В ТРУД : къде там ?'

4. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004

Все пак форумът си е чудесен щом отново уважението и добрият тон надделява.
    Вярно е говоря турски учил съм го този език но все пак той не ми е майчиния.Аз също не знам какво означава грък на турски.Никога не съм я чувал тази дума в турския език(не твърдя че не съществува).Речниците с които разполагам в момента не са достатъчно пълни.Така че не мога да кажа какво означава.Но като гледам звукореда в тази дума просто ми се струва че тя не е турска.(казвам струва ми се).В тяхната граматика две съгласни в началото на думата трябва да е някакво странно изключение.Или пък думата да е от арабски или персийски произход.На този етап нямам идея.

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Skynet, ти виждал ли си кюрди?
    Имаш ли представа с какво се занимават определени райони от Турция?
    Питал ли си се защо от 100 турски шофьора, на 60 от тях датата на раждане е 01.01. еди коя си година. В най-добрия случай е първо число на някой месец.
    Аз ще ти отговоря.
    Защото произхождат от толкова неграмотни райони, че родителите му не знаят датата на раждане. И при издаването на паспорта казват в най-добрия случай, че е роден лятото на еди коя си година, през която се е случило еди какво си.
    Имаш ли представа, че има ОГРОМНИ райони от Турция, които се прехранват единствено с наркотрафик.
    Което от изкараното не се изяде отива за племенни войни.
    Е мислиш ли, че облекчаването на режима ще помогне с нещо на България или на ЕС.
    Турция е огромна страна и въобще не може да се прави паралел между зализаните истанбулски приятелчета, които имаш и кюрдите, които най-добре могат да колят ... овце.

Принципно обаче не може да се направи разлика между гражданите на една държава и поради тази причина се налага по-рестриктивната санкция, като по-разумно решение.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. ПРЕМЕСТЕНО: Турция обмисля повторен бан на YouTube
    От kod във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-10, 13:26
  2. Турция обмисля повторен бан на YouTube
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-10, 12:11
  3. Карта на Турция за Garmin.
    От li4ko72 във форум GPS - модели, софтуер, карти и трикове
    Отговори: 2
    Последно: 21-09-10, 00:05
  4. Отговори: 0
    Последно: 06-10-06, 21:47
  5. Отговори: 10
    Последно: 20-08-06, 11:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе