Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 26 от общо 26

Какво ядат българите...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    496
    #16

    Re: Какво ядат българите...

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Да се разберем...сертификатът не е гаранция за нищо друго, освен, че притежателят му МОЖЕ да прави нещата, както трябва. Това НЕ означава, че той ги ПРАВИ, както трябва...
    Има нещо вярно, но не е точно така. Сертифицират се не толкова процесите, колкото контролните процедури по спазването им - ако всичко е направено както трябва, а не претупано, де. Разбира се, изисква се и доброто желание на фирмата - сертифициране заради сертификата е пълна глупост, породена от родния ни балкански манталитет, и вреди на всички, но най-вече на самата фирма. Не познавам конкретно HACCP, наблюденията са ми от сходни стандарти.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    77
    #17

    Re: Какво ядат българите...

    Без да има някакво (положително) отношение към качеството на храните и описаните методи мога да кажа, че имам спомени да съм чел тази статия преди години. Но едва ли нещо се е променило де.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #18

    Re: Какво ядат българите...

    Да, статията е много стара и отдавна сме я разглеждали на друго място.
    Но и днес не е друго. И за мен сертификатите са ни повече, ни по-малко от бариери за навлизане в отрасъла.
    Отдавна е ясно това. Едно е аз да карам с превишена скорост, друго е шефът ми. И при фирмите е същата работа.
    И все пак: това не е най - фрапиращото. Ние например сме с двете страни отворен пазар за американска царевица, която представлява генно модифициран продукт. И тъй, като никъде в Европа такъв тип храна не се приема, още по - малко от САЩ, може би идеята е да станем страна - проводник.
    В момента генномодифицираните храни в България са забранени. Уж. Защото не знам да е направено изследване на рискови продукти на пазара досега и то да е доказало чистотата им. А знам за направени изследвания. Поне няколко.
    Адекватно е положението и със соята у нас. Тя освен че е генно модифицирана, по определение съдържа фитоестерогени - т.е. лесно ароматизиращи до полови хормони растителни вещества и е по - силен "акумулатор" на тежки метали, отколкото зелените салати на нитрати. Само дето тя е нещо като "отпадъчен продукт" на зърнодобивната промишленост - не е най - печеливша и се залага на нея едва ли не по принуда. За да няма загуби обаче компаниите се чудяят какво ли не да измислят за да я продават. И сакчат - соеви сирена, олия, тофу, мофу, тофифи...
    Печалното е, че в Бг. соята се продава като ДИЕТИЧЕН продукт. Бе то хубаво много белтъчини, обаче... Без да говорим за влиянието на естерогена на процеса на слабеене...
    Тук не говорим за едно китайско със соеви кълнове веднъж седмично. Говорим за целенасочено ядене на соя от определени групи хора, търсещи здравословна храна....
    И още, и още....
    А какво ли ни чака.
    Анонсът че забраняват дреболийките в ЕС вярвам е ясен... Нашите пилета също ще стават толкова големи, че като видят кокоши бройлер, щраусите ще бягат презглава... Даже и развалената партида месо не е чак такъв проблем, нито на цар Киро ракията. Говорм за масова профанизация на храните. И най - вероятно именно на отпадъчните храни ние ще бъдем пазара, като при това ще притиснат автономните стопанства и чистата продукция именно чрез горепосочените сертификати и чудесии, защото те представляват бариера пред опасни малки конкуренти.
    Пилетата ги чакат здрави стероиди. Подобен ще е пътят и в другите сегменти на животновъдството... И понеже наличието на стероиди лесно се доказва и дори е видимо - не може бройлер да е 3 килограма, опасен е всеки производител, който, дори и на неконкурентна цена може да акламира екологично чиста продукция. Аз лично бих си купил, нищо че е по - скъпо. Дори бих инвестирал в малко домашно стопанство, но за съжаление нямам баби и дядовци на село... И следват сертификати, комисии, професионални сдружения и чудеса...

    Извинявайте, може би се отплесвам малко. Но ако за този форум тази дискусия е инцидентна, аз честно казано съм я дъвкал стотици пъти с доста хора за най - различни продукти.
    И общо взето не вярвам в разните там бумаги. Защото съм ги виждал в действие.
    Например една от т.нар. спортни храни.
    Тя отговаря на следните условия:
    Наш производител, т.е. има специални режими на регистрация и контрол, особено важни в тази промишленост, която е на границата между хранителна и фармацевтична.
    Има ясни етикети и на български, и на английски и на други езици, касаещи съдържанието и произхода на продукта. Всичко е описано, дори технологията.
    Фирмата - производител има абсолютно всички възможни разрешителни от ХЕИ-та и ДВСК-та и т.н. за разпространяване на такъв тип продукция. Същата даже гордо обявавя системи за тотален контрол на качеството и стандарти ISO 9001:2000 и т.н.
    Във външна лаборатория се прави анализ на съдържанието. Оказва се, че при обявен 90% протеинов дял в продукта той реално има около 40, като в сухо вещество има още по - малко.
    Прави се следващо изследване, вече в ХЕИ. Същия резултат.
    Повтаря се изследването за друга партида на този продукт, незначителни разлики.
    В края на краищата се изследва произход на продукта и се доказват млечица и брашънца. Честито, а кило от продукта струва да кажем 100 лв.
    И?
    Всичките протоколи, подпечатани и подписани от отговорните служби заминават към комисия за защита на потребителите(препратени към ДВСК, оттам към РИОКОЗ и оттам пак към ДВСК - некви проблеми чии се пада продукта) и производителя. Доста отдавна.
    Резултат?
    Никакъв. Просто се замисляме дали да не опитаме пак опита със същия продукт...
    Та не се чудете на скептицизма ми, според мен бумагите не решават проблема. Решават го потребителите.

    ПП. Сори за полунедовършения пост, наложи ми се инцидентно да зарежа писането вчера и затова пуснах поста полунедовършен.
    Ше се радвам ако искате да дискутираме по тея въпроси. Не съм експерт в законодателството и не знам как така се получава, но за мен таква е реалността.

  5. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #19

    Re: Какво ядат българите...

    .


  6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #20

    Re: Какво ядат българите...

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    Какъв е проблема??!! .... а не кълцано, мляно или миксирано с друго. салами, трайни или не - никакви.
    Случвало ми се е да попадна на свинска четина в луканката, но това не успя да ме откаже от нея... Изплюх я и продължих да замезвам...

  7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #21

    Re: Какво ядат българите...

    Поне е свинска ...
    Че иначе се сещам за онзи виц дето един се оплакал от косъм в кюфтето и сервитьора му казал, че всичко е наред, просто готвача е еднорък и правел кюфтетата на гърдите си [космати].
    И било добре, че не си бил поръчал пълнени чушки.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #22

    Re: Какво ядат българите...

    Това, което ядем все още става, но за тоя, дето ще го ядем след влизането ни в ЕС прочетете тук:
    http://www.monitor.bg/opinions/artic...cid=50&eid=893

  10. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #23

    Re: Какво ядат българите...

    Е пък ще свикнем да не ядем. Какво толкова angel

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    102
    #24

    Re: Какво ядат българите...

    Цитат Първоначално публикувано от nocToRHHo 3JIo
    ...И тъй, като никъде в Европа такъв тип храна не се приема, още по - малко от САЩ, ...
    Тука си в грешка. В Европа генно-модифицираните продукти са забранени, но в САЩ не са. Ако бяха, там щяха да мрат от глад. Възоснова на няколкогодишен опит от пребиваването ми в САЩ мога да ти кажа, че там цените на храните са по-ниски дори и от нашите. В Европа не е така понеже там боклуците са забранени. Много учени смятат, че масовото дебелеене в САЩ не се дължи толкова на количеството храна, колкото на неясните последствия от консумирането на генно-модифицирани продукти. Проблема там е, че парите винаги са на първо място, а забраната на генно-модифицирани храни би предизвикала такива сътресения в икономиката и милиарди долари загуби, че направо не ми се приказва. Затова най-големите корпорации се грижат да няма задълбочени изследвания за последствията при консумиране на генно-модифицирани храни. Не знам като процент колко от храната в САЩ е генно-модифицирана, но като се замисля какво най-вече се яде ... почти всичко е с пипани гени. Как иначе се стига цена от $1 за хамбургер в САЩ при техния стандарт? Ами с генно-модифицирани продукти дето не гният, не ги ядат бръмбърите, дълготрайни са, изглеждат перфектно и т.н.
    Като става въпрос за хигиената, мога да кажа, че в САЩ ги имат същите проблеми в същите мащаби, няма нищо уникално при нас. В това отношение не сме някакво невероятно и неповторимо изключение. Нагледал съм се и там на такива работи, тъй че да не откриваме топлата вода.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #25

    Re: Какво ядат българите...

    Като става дума за хигиенни изисквания...в момента съм в Дания....не знам какви са тук европейските закони, но за 3 месеца нямам случай да ми сложат салатата в чинията с прибори - само с ръце. Същото важи и за пицата - правят ти я пред очите ти на бара и всички продукти се слагат "на око" с шепи.

    Вярно, че не ходя в Риц, а в улични заведения за бързо хранене...но това е положението.

    Друг е въпросът, че тоя, който слага салатата или продуктите за пицата, си мие 10 пъти ръцете за 10 минути (вижда се, защото умивлника му е също пред бара)...но това вече е въпрос на възпитание.

  13. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #26

    Re: Какво ядат българите...

    Проблемът е, че остатъците от набуханите стероиди най - често се намират именно в мускулите и млякото. Те се захващат в рецепторите на мускулните клетки, а млечните жлези пряко хормонално се активират. Така че "цяла пържола" и "кисело мляко от буркан" просто не решават въпроса. Без да говорим к'ва е тази плодовита - да кажем холандска крава, дето дава по 30 литра мляко на ден. Или поне прави по 9 тона годишно, при условие, че нашите се напъват за 3... В наше село ако имаше такаваааааа!!!!!
    То бива селекция, бива, ама барем така да бяха се бяха селектирали и те самите
    Това си е чист хормон на растежа.... Говежд при това, свързван с рака при човека... Предаващ се с млякото на малкото...
    А искрено се съмнявам някой да се съмнява, че проблемът с храната на запад в графа "животински" се решава със стероиди.
    Но хранителните вериги са и корпорации и те много добре знаят, че чистата храна лесно се доказва. И те ще атакуват именно тези - малките стопанства. Със сертификати, със проверки, с ниски цени и най - вероятно - с фондовете, които ще субсидират "сътрудничество" именно в сферите на "подобряване на резултатите". А пътят е само един.
    Една бележка: генно модифицираните храни нямат ясен механизъм за увеличаване на теглото на приемащият ги. Там преобладават други, често тежки алергични реакции, натрупване на неочаквани токсини и т.н. Без да говорим за екологична цена.
    Стероидно модифицираните храни увеличават теглото. Масово използваните хормони, като тестостерон и соматотропин влияят в тази насока...
    Макар че пътят отива натам, че вече стероидите не могат да се отличат от генното инжинерство... Създават се хормонално активни бактерии, може скоро и вируси да създадат и въздействията се преплитат.
    България според мен има капацитета, но няма волята да се заеме с екологично чиста продукция. Другият тип бъдеще се идентифицира предимно с печалби, но и с опасности, даже глобални опасности.

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Икеа се ебава с българите
    От kod във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 47
    Последно: 21-09-11, 15:43
  2. Отговори: 0
    Последно: 22-03-06, 00:10
  3. и домашните ЯДАТ деца !!
    От Zaphod B във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 13-01-05, 20:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе