АЕЦ “Козлодуй” е нужна и на Европа
Ферхойген излъга, всички знаят, че реакторите са безопасни
Депутатите ви могат да спасят III и IV блок, казва проф. Андре Майсьо
Проф. Андре Майсьо е президент на Световния съвет на ядрените работници (WONUC), в който членуват 100 хил. експерти от атомните централи. Роден е във Франция. Завършва ядрена физика, доктор по физически науки и икономика. Майсьо е сред малкото ядрени експерти в света, който винаги се е изказвал в подкрепа на АЕЦ "Козлодуй". Преди години призова в писмо бившия председател на ЕК Романо Проди да не отваря "кутията на Пандора", като заяви категорично, че "ядрените блокове в "Козлодуй" функционират от много години, без да причинят и най-малкия инцидент". В интервюто си за "Стандарт" в понеделник директорът на Института по европейско право Атанас Семов го нарече "велик французин", който трябва да получи висока държавна награда. Майсьо е сред експертите, поканени на конференцията в петък в БАН, която ще обсъжда варианти за ново пускане на спрените реактори. Форумът се организира под патронажа на президента Георги Първанов и столичния кмет Бойко Борисов.
- Господин Майсьо, в петък в София ще се проведе конференция за защита на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Ще успеете ли да присъствате, вие сте сред поканените експерти?
- За съжаление в момента съм в *****, представям доклад за енергийната политика в ЕС. Така че няма да мога да бъда в София в петък. Но предметът на конференцията в ***** засяга пряко и България. Заключението на форума е: ЕС реши, че целта не е намаляване на въглеродните емисии под 8%, а под 20 на сто. Което не е никак добре, но и така да е, пак е невъзможно да се осъществи без ядрената енергия. Без нея не могат да бъдат изпълнени директивите на Евросъюза. Как при това положение ЕС може да настоява за затварянето на III и IV блок, ако иска да изпълни собствените си решения. Точно това подчертах на конференцията в *****.
- Има ли смисъл България да поставя въпроса за повторното пускане на III и IV блок?
- Това е необходимо както за Европа, така и за България. За доброто на ЕС вашата страна трябва да запази своята атомна електроцентрала. Задължително!
- Какво бихте посъветвали българското правителство - да настоява за повторно пускане на двата блока или да иска увеличение на компенсациите от 240 млн. евро, които ЕС ни дава срещу тяхното спиране?
- Нямам претенции да давам съвети на българското правителство, това може да прави само българският народ, а аз съм чужденец. Мога само да изкажа мнението си. Първо, предложената сума е смешно малка, направо нищожна. Като се имат предвид поставените от ЕС цели, България не трябваше да затваря III и IV блок на "Козлодуй". Това е историческа грешка. Ще си позволя да кажа нещо друго. Навремето писах на Романо Проди, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е излъгал. Писмото ми беше публикувано в интернет и стоя там година и половина. Никой не ме обвини в клевета, защото казах истината. Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на доклада, за да изтръгне от българския парламент решение за затваряне на Трети и Четвърти блок. Сега ЕС се опира на гласуването на българския парламент, за да иска затварянето на реакторите. Именно той може да промени това решение.
- Как България може да убеди Еврокомисията и европейските политици, че двата реактора са безопасни?
- Те го знаят много добре. Всички го знаят. В никой от докладите на МААЕ не се казва, че реакторите са лоши.
- Вашата организация WONUK готова ли е да подкрепи България в опитите да пусне отново двата затворени блока?
- Разбира се, винаги сме насреща!
- Възможно ли е според вас голяма електрокомпания от типа на "Електрисите дьо Франс" да се заинтересува от нашите спрени реактори и да поиска да ги купи, за да ги пусне отново?
- Не мога да ви отговоря на този въпрос.
- Кой е най-големият противник на българските, а и изобщо на европейските и световни ядрени централи - "Грийнпийс" или операторите на топлоелектрически централи?
- Това е много труден въпрос. За мен "Грийнпийс" е тотално манипулирана на ниво правителства. Но не съм политик и не знам с точност кой манипулира тази организация.
- Къде България може да търси помощ, в лицето на кои държави или политици, за пускането на Трети и Четвърти блок?
- Преди всичко трябва да разчитате на самите себе си. Припомням, че големият страх, голямата грешка беше, че ако не бъде затворена централата, България няма да влезе в Европа. Казвал съм го - България ще бъде в Европа, каквото и да се случи, защото Европа се нуждае от вас на Балканите. Вие сте в ЕС, който има нужда от стабилна, сигурна и надеждна страна в тази част на света. А България е такава. Тя е югоизточната граница на Европа. Трябва да бъдете силни, за да можете да играете важна роля в ЕС. А за това ви е необходима ядрена енергетика. Трябва да се обедините около една обща идея, каквато е АЕЦ "Козлодуй". Всички заедно, каквото и да е мнението на политиците, дайте тласък едновременно и ще спасите централата. Ако европейските политици бъдат изправени пред една обединена около общ проект страна, ще спасите вашата атомна централа.
Красимира Темелкова
Белчо Цанев
Оригиналът: http://standartnews.com/bg/article.p...article=176710