"добрите" ?![]()
Нещо цялата работа ми звучи ужасно фалшиво....
Въпреки, че като цяло одобрявам мерките на пичовете от Арена, има много случаи, когато съм се дразнел от надменното им поведение спрямо останалите. Както и да е. В крайна сметка не са само те, ебаси. Субтитри има на няколко места, а филмите ПЪРВО излизат на западните тракери така или иначе. ;-)
Докато се купуват и продават мачове, някои реват "Само Левски", други "Долу ЦСКА"....че и митинги "в подкрепа" и "срещу" правятПървоначално публикувано от Lupus
да разяснявам ли?
Филтрирането на потребителите на БТК ако е от извесни на всички институции е нарушаване на конституционни права - няколко теми постнати тук проглушиха ушите на всички...То не бяха сълзи то не бяха сополи. А когато филтрирането идва от пиклив торент сайт какво е? Къде замлъкнаха извесни тук "защитници" и "юристи"?
До потребителите на АДСЛ БТК. Този петък, тринадесети, в 00:00h организирам митинг-протест пред която и да е софийска обществена тоалетна. Мъжете да застанат в сектора WC Homes, жените в сектора WC Dames, дневен ред: дружно изхождане по малка нужда под надслов: "Да ви пикам на...правата и на торентите"След облекчаването митинга ще премине като протестно шествие до централните софиийски гробища, където символично ще погребем "аренаБГ"
tommorow, сега набързо ще ти изясня разликата:
едно е собственик на нещо да упражни правото си как да се разпорежда със собствеността си, друго е държавна (силова) институция да разпореди на въпросния собственик как да се разпорежда със собствеността си.
първото е в правото на всеки, като обяснения не се дължат на никого, а второто е намеса на трето лице в отношенията на други две лица, и затова е нужна законова уредба, която да го позволява и регламентира в кои случаи е допустимо.
арената постъпиха доста леймърски, като начини за облекчаване на натовареността има, при това елементарни. примерно, брояч на влизанията за всеки акаунт. слагаш лимит 2 и готово. или 1... те си знаят. ограничаването на най-многобройните потребители ограничава и броя на гледащите рекламите, а това (би трябвало да) са приходите на един сайт.
но ако трябва да бъда честен мен ме дразни не затварянето на арената за бтк-арите, а наглото отношение на обикновените потребители. изказвания от рода на "правилно, отрежете тъпите бтк" от страна на хлапе, което е Никой в арената ме кара само да му изшия един шамар. и колко било справедливо.... ама ако резнат примерно homelan, същото това хлапе ще се скъса от рев колко било несправедливо. всеки си гледа от своята камбанария, но интелигентните се опитват да погледнат и от чуждата
аз арената си я ползвам и преди и сега. сийдвах със скромните си 30-40к, но подобни изказвания ще ме откажат не за друго, а защото цялата идея на торентите ("полза роду") се опорочава от подобни лакоми пишлемета. още помня как теглех с модемчето 14.4 по 3-3.5мб/ч, а на някои хора 3-4мб/с не им стигат
P.S. теглят, теглят, ама после като кажат "ама как да си я пусна тая игра, 'щото е на едни .r00?", или "сталкера ще ми тръгне ли на 256рам и мх440?" се заливам от смях![]()
@FearMe - правилно. Така е. Въпроса не е в това кое се полага по закон, щото в края на краищата потребителите на арената са тези които направиха самата арена такава каквато е днес. След като претендираш за свобода в интернета, нямаш най-малкото морално право да използваш същите приьоми като институциите. Отрязването на една не малка, може би най многобройна група потребители ( много от тях може би са били на митинга ) е меко казано подигравка с тях. Идеята им е следната: Ние ще ги спрем, те ще ореват съпорта на БТК. "Дръж, Шаро, лош, лош"Бау Бау Бау...Браааво, Шаро, добро куче, ето ти...кокалче (филмче)"
"Докато се купуват и продават мачове, някои реват "Само Левски", други "Долу ЦСКА"...."
Потребителите имат право да крещят "долу", "горе", но нещата придобиват друг смисъл когато осъзнаят, че никой не мисли за тях и са просто само една "електорална" сила която се използва от всеки който успее да облече претенциите си с по-красиви думи. И обикновенно зад красивите думи стоят интереси, мечти за надмощие и монопол. И ако в момента си интелигентен потребител на БТК едва ли пак ще застанеш зад този или онзи радетел на правата.
Говорим едно и също, но с други думи....Иначе звучи много сладко:"а наглото отношение на обикновените потребители. изказвания от рода на "правилно, отрежете тъпите бтк" от страна на хлапе, което е Никой в арената ме кара само да му изшия един шамар. и колко било справедливо.... ама ако резнат примерно homelan, същото това хлапе ще се скъса от рев колко било несправедливо. всеки си гледа от своята камбанария, но интелигентните се опитват да погледнат и от чуждата"
Ех, красиви думи, разплаках се от умиление, приятели, чак ми се иска да ви пратя букет...четен брой карамфили.ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО СЪЖАЛЯВАМЕ ЗА ТОВА, ПРИЯТЕЛИ ОТ БТК !!! НЯМАМЕ АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ДРУГ ИЗБОР НА ТОЗИ ЕТАП !!!
+1 за Tommorow.
Точно такава ми беше идеята в "зверските" спорове в другите теми, макар и да бях обвинен в пристрастие към едната страна.
Нямам нищо против торентите, нито против собствениците им, нито пък срещу МВР. Не бих искал някой да ме третира като "Дръж Шаро ... лош, лош ..."
Затова и не отидох, а и по принцип не ходя на подобни демагогски мероприятия.
Освен, ако няма да подписваме "кървавото писмо" след митинга. С вина и ракии.
FearMe хубаво е го казал за камбанариите. Лошото е, че за пореден път чета "не искам да защитавам арена, замунда и който и да е", което ме принуждава за пореден път да поясня - митингът не беше в подкрепа на тракерите, а с/у незаконните действия на МВР. Отношението ми специално към арена-бг е ясно за всички, които посещават редовно форума, за останалите:
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg228668
След този пост от януари месец, когато изобщо не подозирх(ме) за предстоящите акции на МВР, как мислите, дали съм отишъл да защитавам арена-бг? Престанете да вменявате идеята, че който подкрепя или е бил на митинга, е отишъл, защото му е секнало кранчето за безплатно теглене. Бях на митинга и не съжалявам - според мен това беше правилното нещо, което трябва да се направи, за да спрат безумията на МВР. Това беше идеята на митинга, така беше официално регистриран и под това мото беше проведен. Не виждам какво има да се коментира повече.
На собственика на арена-бг съм благодарен, че ескалира проблема така, че да се постигне публичност, на замунда съм благодарен, че организираха митинга.
Ghost с риск да възобновим отново спора, може би сте били единици тези, които сте протестирали срещу "произвола" на МВР.
Моля те напиши точно кой произвол. Твърденията от рода "обаждане с разпореждане по телефона" е смехотворна. Начина на работа в повечето държавни служби е такава, че подобно нещо е в най-малък интерес на службата. Няма какво да ти обяснявам, просто не се прави така. Не се прави защото целта е работата да се документира, мързела също. И затова се пишат, рапортчета, доклади, докладчета и още една камара бюрократични бележки. Подобно предупреждение при всички случаи ще е направено писмено, за да се регистрира свършена работа, устната работа няма доказателства, все едно нищо не си свършил.
Осъзнай поговорката на руските счетоводители: "Повече хартия, по чист задник".
Ако произвола се изразява в незаконни действия, най-малкото аз съм човека, който ще защитавам собствениците на тракерите. Защото на мен нито ми влиза, нито ми излиза от тяхното съществуване [на тракерите]. Редно е пряко ощетените да предприемат всички законови мерки да защитят бизнеса си. А е редно тези мерки да започват със Закона, има си адвокати, има си съд.
Нека първо изчерпят тези средства, когато не се получи, тогава се обадете, ще видим какво ще правим. Ако трябва и преценим, ще скачаме по площадите.
От друга гледна точка, ако само тези действия на МВР са незаконни, златни паметници да им направим.
Защо не протестирате, когато ви вземат пари на улицата, когато ви говорят на "ти" или на "бе"?
Защо не протестирате, когато ги видите в кварталните кафенета да са на кафе и кола "срещу подпис" докато обират колата ви или апартамента ви?
Защо не протестирате, че и малките ви братя и сестри, или деца, знаят кой точно и за колко продава "саски" и хероин, но никой от патрулните полицаи не прави дори и опит да им затрудни живота?
Защо не протестирате, когато орда мангали правят сватба в съседния блок три дена и три нощи и същевременно се упражняват в свирене и пеене пред блока, а полицаите минават, подсмихват се и продължават с разсеяно наведени глави?
Апропо... онзи ден се поразрових тук там: arenabg.com се хоства в Layered Technologies http://layeredtech.com/.
Най-мизерния хостинг план там се оферира с 1500 ГБ/месец bandwidth, което ще рече среднодневно 50 ГБ.
Прекалено много за торент сайт, не мислите ли? Според мен такъв проблем не съществува! Но все пак...да приемем, че са искрени.
Ъпгрейд от 1500 до 3300 ГБ/месец струва 100 долара или 150лв или 5лв дневно.
http://layeredtech.com/services/network/
Изглежда тази сума е прекалено много за сайт като аренаБГ, което ги извисява в очите ми неимоверно много.
Милите...150лв ще събират чак до м.Май...мъка мъкаааааАко нашите прогнози се сбъднат то към края на м. май бюджетът на сайта ще ни позволи да ъпгрейднем
Алекса пък http://www.alexa.com дава интересни сведения за трафика на arenabg.com сравнен с този на thepiratebay.org съпоставен на база уникални посетители и рефрешвания. Да но пък пиратите не са окичени с грамадни карета в ляво, в дясно, горе, долу, сменящи се при всеки рилоуд. От друга страна каретата носят някакви пари, които би трябвало да могат да покрият повишения трафик, който те самите ( арена ) са си направили с тях. Всеки рилоуд и всяко действие търсене/прелистване на аренабг води до трафик около 120кб. Форсираш потребителите да ти четат спама от който прибираш пари, а после ревеш, че ти правят трафик.
Нещо не виждам логиката...
Къде точно се споменава, че проблемът на арена е в трафика?Първоначално публикувано от Tommorow
@Malone
Това го твърдиш ти. И защо по дяволите си сложил думата "произвола" в кавички, сякаш не е имало такова нещо!?Първоначално публикувано от Malone
- Изнудване със заплаха за проверка чрез изземане на техниката на доставчици на Интернет услугиПървоначално публикувано от Malone
- Обиски по домове на потребители
- Нарушаване на конституционното право за свободен достъп до информация (галено наречено "филтрация"..едва ли не сякаш е в моя полза, защото ми пречистват нещо)
- Изявлението, че ще се преследват хора са над 10ТБ трафик
- Наредбите за вътрешни проверки на мрежите
...сигурно пропускам още простотии, но мисля, че и изброените до тук са предостатъчно
За теб може да е смехотворна, за мен - не. Според теб не биха направили телефонно разпореждане, според са го направили. Наскоро някъде четох как са изпратили призовка от пощенски адрес в hotmail.com (!!!) Иначе за бюрокрацията в МВР нищо не мога да кажа - нямам преки наблюдения. Склонен съм обаче да вярвам на потърпевшите...някак си е трудно човек да си представя, че няколко конкурента са се наговорили и казват едно и също нещо, което говори лошо за МВР, ей така за кеф, не мислиш ли?Първоначално публикувано от Malone
Първоначално публикувано от Malone
Не, кажи си...ако не успяваш да разбереш фразата "митингът не беше в подкрепа на тракерите, а с/у незаконните действия на МВР", следващия път ще пробвам на английски - явно тази част от българския език ти се губи. За сега ще направя още един опит като повторя това, което казах в предния си пост с дебели букви:
Престанете да вменявате идеята, че който подкрепя или е бил на митинга, е отишъл, защото му е секнало кранчето за безплатно теглене.
Мисля, че няма две мнения по този въпросПървоначално публикувано от Malone
1) Ще ти отговоря по твоя начин: защото нито ми вземат пари (изключая, дето плащам данъци, от които им идват заплатите), не ми пречи да ми говорят просташки, не са ми обирали апартамента, нямам малки роднини и нямам нищо против леката дрога, не съм имал проблеми с циганска сватба. Накратко "ни мъ грей таз цялата история"Първоначално публикувано от Malone
2) Ще ти обясня и реалната причина, която сигурно и сам знаеш: защото това са проблеми, които засягат цялата нация. Как си представяш цяла България да протестира? Протестите са израз на несъгласието на определена група хора срещу нещо. В случая групата хора бяхме Интернет потребители, предния път бяха шофьори на таксита. Все пак, ако успееш да организираш митинг по повод липсата на решение на някой от изброените от теб проблеми, аз лично ще те подкрепя и ще участвам в митинга, защото смятам, че са необходими спешни решения за тези въпроси.
@Tommorow
Съмняам се проблемът да е в web интерфейса към тракера. Според мен "пренатоварването" // цитиам думата от арена-бг ;-)) // , за което става дума може да се изразява в три неща:
1) Голям трафик
2) Голямо натоварване на хардуера
3) Комбиниран вариант
Причината за това натоварване, според мен, не се крие във самата страничка, а в тракера. Нямам представа какъв е средностатистическият брой на "активните потребители", но ако са няколко десетки хиляди (мисля, че е реално да се предположи при 800 000 акаунта), това ще рече няколко конекции в секунда към тракера. Чрез тези конекции се обновява информацията м/у клиентите и тракера за изтеглените и качените части от даден торент + информацията за активните пиъри и кой от тях колко е качил/свалил. Като се замислиш, това си е сериозен трафик.
Ако приемем, че от банерите могат да изплатят хостинга, че дори и да остане някой лев за дънки и ризка, мисля си, че мъката е, че самият сървър (като хардуер) не издържа. Естествено може и да лъжат, за да се правят на интересни, но не виждам каква им е ползата от това...
@bk - ами обясни ни къде е тогава? Ако проблема е в канала и 100мб/с не стигат за 30 лева на месец или 1лв дневно се взима 1000мб/с порт.
@Ghost - Сам можеш да видиш, че сървърите на Layered Technologies не са квартални рутери сглобени в супера отсреща, а и изброените CentOS, Debian, Fedora Core, Redhat Enterprise, Ubuntu, Gentoo, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD са "must have", съмнявам се хардуерната база и софтуерната платформа преди преместването на аренабг да е била на по-голяма висота.
Просто се опитвам да разсъждавам а не да приемам нещата за чиста монета.
Едно от достойснтвата на P2P мрежите е именно децентрализирането на целия трафик и обмен. Комуникацията със торент тракер сървъра е минимална.
(Clients that have already begun downloading also communicate with the tracker periodically to negotiate with newer peers and provide statistics; however, after the initial reception of peer data, peer communication can continue without a tracker.)
-------
ops...тук постнах нещо, което обърках....изтрито
- Изнудване със заплаха за проверка чрез изземане на техниката на доставчици на Интернет услуги
[Е очевадно е, че с молби не става. Ясно е, че трябва да бъдат заплашени за да прекратят опосредстването на нарушенията на правата, ако приемем, че тракера приоритетно се използва за това, а за мен е точно така. Изнудени е другото име на принудени.]
- Обиски по домове на потребители.
[С разрешение от съдия, защо не? За мен това не е произвол, мен лично не ме притеснява, да заповядат.]
- Нарушаване на конституционното право за свободен достъп до информация (галено наречено "филтрация"..едва ли не сякаш е в моя полза, защото ми пречистват нещо)
[Както вече казах, arena, zamunda и bol не са от списъка ми за черпене на обективна информация. Тракерите им пък още по-малко. Чудя се кое е нещото, което не можеш да научиш от друго място.]
- Изявлението, че ще се преследват хора са над 10ТБ трафик
[Какво те учудва? На 1000 потребители с над 10 терабайта трафик, едва ли ще има повече от един, който да не е лийчвал или сийдвал обекти на авторско право. Предполагам, че не е проблем да се установи.]
- Наредбите за вътрешни проверки на мрежите
[Ти какво очакваш? "Едно врабче" ли да им каже какво се случва?]
За телефонното предупреждение се съмнявам, че не ме разбра.
Няма как да стане, без документ няма какво да се отчете като свършено. Пише се официално разпореждане за да се отчете дейност. Недокументираното телефонно обаждане не може да мине за свършена работа.
Ако е имало обаждане, то е било неофициално, от приятел, който е решил да предупреди. Безкористно или може би кори$тно, не мога да кажа.
Опитах се да направя градация на проблемите на МВР. Идеята ми беше, че има много, много повече неща, в пъти по важни от ограничаването ми на четенето на безмислици в три, пет или десет сайта. Още повече, че откъм информативност, ползата им за мен, клони към нула. Гръмката фраза "конституционни права" е просто неподходяща за случая [IMHO].
Нещо повече, същите предприемачи са уведомени за причината за филтрирането, а тя е само и единствено наличието на торент тракер/и, които работят [нарочно, съзнателно и умишлено] абсолютно без никакъв контрол от страна на организаторите.
Няма ли го тракера, няма да има и филтрация, което ще рече, че целта е ограничаване на тракера, а не ограничаване на информацията, съдържаща се на техните сайтове в някъкъв вид. Ако предприемачите сегментират дейностите си, отделно тракера, отделно всичко друго [напълно възможно е], интересно ми е тогава какви ще бъдат виковете. Неслучайно обаче собствениците не го правят, предпочитат да словоблудстват, използвайки Конституцията, човешките права, правата на негрите, жените, малките тюленчета и какво ли не още.
Вероятно така им е по-лесно, да има някой Шаро, който да лае по "лошите", както му е внушено.
Лично аз нямам нищо против Шаро да лае, на предпочитам да не го прави по гаргите, а да хапе вълците, ефекта ще е по осезателен.
@Malone, с теб повече на тази тема няма да комуникирам. Явно диалогът е безсмислен. Представят ти се доказателства, аргументи и т.н., а ти си повтаряш едно и също като "хитрия овчар", дето загубил една овца:
- Абе Петьо ти да не си изгубил 1 овца?
- Не, не съм!
- Ама овцете не трябваше ли да са 10?
- 10, де, 10.
-Ами ти връщаш 9!?
-Ми 9, де 9?
-Ама нали тръгна с 10!!!
-Е, 10, де 10
- А сега си с 9!
- 9, де, 9!
-Е, значи си изгубил 1!
-Не, не съм!
-Ама тръгна с 10, а връщаш 9!!!!!
-Тъй, де, тъй!
-Ми изгубил си енда!
-Не, не съм!
.....
@Tommorow
Нито искам да защитавам арена-бг за решението им, нито ме интересуват причините. Според мен са в правото си да дават достъп на когото пожелаят до собствения си сайт. В случая не желаят да дават достъп на БТК - тяхна си работа. Дали доводите, които посочват са истина или не, не мога да кажа, защото нямам нужната информация. Всяка дискусия на тема "наистина ли са претоварени" би била в областта на предположенията от моя страна, което е доста безсмислено.
Бих обсъдил обаче техническата страна на въпроса от чисто любопитство. Според мен твърдението ти:
е крайно неточно. Абсолютно невярно е за р2р мрежите катоцяло, а за торент мрежите - да, ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА КЛИЕНТА комуникацията с тракера е минимална В СРАВНЕНИЕ С ПРЕНЕСЕНИТЕ ДАННИ КАТО ЦЯЛО.Едно от достойснтвата на P2P мрежите е именно децентрализирането на целия трафик и обмен. Комуникацията със торент тракер сървъра е минимална.
Също намирам за неточен и цитата:
(Clients that have already begun downloading also communicate with the tracker periodically to negotiate with newer peers and provide statistics; however, after the initial reception of peer data, peer communication can continue without a tracker.)
Веднага обясявам защо. Създава впечатление, че не се извършва обмен с тракера, защото "след първоначалния прием на данни за пиърите, комуникацията може да продължи без тракер".
Правилно е да се каже "евентуално би могло да не се използва тракер", което е нещо съвсем различно.
Наскоро заради друга (чисто техническа) тема в този форум прочетох спецификацията на торент протокола. По спецификация при договарянето на връзка тракерът изпраща задължителен за клиента интервал, на който да си обновяват информацията. Съществуват разширения като DHT (Distributed Hash Table), които позволяват обмен и без участието на тракер. В този случай нямам представа какво се случва със статистиките и толкова "ценния" за потребителите коефициент. В моя скромен опит няма случай, когато да съм разменял информация, използвайки DHT въпреки, че опцията ми винаги е включена.
Друго. В предния пост споменах, но сигурно не си обърнал внимание. Уеб-интефейсът и тракерът са 2 различни неща. Торент клиентите комуникират с тракера, а потребителите ползват браузер, за да разглеждат уеб-интерфейса. Общото м/у тях е базата данни, която се пълни от тракера и се ползва от интерфейсът към него. Самите те обаче може да са на различни машини. Случаят с арена-бг май е точно такъв:
ПРЕДПОЛАГАМ, че тракерът на арена-бг е претоварен, а не уеб-интерфейсът. Така, че статистиката от брояча, за веб интерфейса е абсолютно неуместна.Код:host arenabg.com arenabg.com has address 72.36.255.203 -- host tracker.arenabg.com tracker.arenabg.com has address 72.232.89.90
ДОБАВЕНО: Виждам, че си я изтрил, явно и сам си се сетил....