Резултати от 1 до 11 от общо 11

Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #1

    Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    Монополистът крие месец вдигането на цените за операторите

    Кабелната телевизия и домашният интернет може да поскъпнат, ако БТК не промени общите условия в договорите с телекомуникационните оператори. Това алармираха от Асоциацията на българските кабелни оператори. На 10 май Комисията за регулация на съобщенията при пълна непрозрачност утвърдила предложението от частния монополист условия. С тях операторите се задължават да плащат по 30 ст. за достъп до линеен метър от мрежата на БТК. Сега цената е 19 ст. Според разходите на БТК за поддръжка за линеен метър не би трябвало да се искат повече от 8 ст, обясниха от АБКО. Ако обжалванията на операторите не доведат до необходимите промени в условията, които затвърждават монопола на БТК, може да се наложи да вдигнем цените си за крайния потребител. Но все още не сме обмисляли подобен ход, призна Петьо Стайков от АБКО.
    С новите условия БТК ще прибира 800 млн. лв. годишно, без да е задължена да поддържа и развива наследената от държавата мрежа. БТК затруднява алтернативните оператори и с редица бюрократични спънки като труден достъп до трасетата в случай на авария и изискване на строителни разрешителни. При едномесечно закъснение на вноските на кабелните оператори БТК може да поиска като банкова гаранция тримесечна предплата на абонамента или да задържи цялото оборудване на операторите. Решението на КРС е от 10 май, но общите условия са публикувани на сайта на БТК чак на 8 юни. Обжалването на административен акт става в 14-дневен срок. Затова не е ясно дали операторите ще могат да обжалват решението в съда.

    Стандарт

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #2

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    Кабелните оператори имат много по-здрави от Ники Василев и царя...

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    ами така е при монопола. "цената е такава. ако искаш плащай, ако не искаш - инвестирай си сам"

    хайде да гласуваме за следващия "месия"

  5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #4

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    Да, БТК бяха наточили секирата още преди 2 години, но тогава избраха лош момент. Беше точно пред парламентарните избори и тогава кабелните оператори заплашиха политиците, че ще спрат излъчване. Това им подейства като Имодиум на разхлабен задник - скръцнаха им със зъби и работата се умълча. Явно сега са си оплели кошницата, но общините ще ще им го върнат. Те ще искат такса за преминаване, тъй като навсякъде каналната мрежа е на общинска земя.. За съжаление всичко това ще стане с кожа от клиента.

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    190
    #5

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    БТК = Баси Тарикатите Копеле

  7. GGG
    GGG е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    112
    #6

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    Това се знаеше отдавна.Нали кабелните телевизии (оператори) и БТК се скараха за таксите за ползването на кабелите.Тогава БТК искаше да си увеличат значително таксите но кабелните телевизи успориха решението им съда и до решаването му цените щяха да се запазят същите.Но междувременно кабелните телевизии (оператори) за почнаха да изграждата своя кабелна мрежа за да ги избегнат тези високи такси.Ма дойде момента на развръзката.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #7

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК


    //извън темата
    dragozow, в този форум е прието да се съобщават източниците на новината, която се споделя със съфорумците. Всъщност редно е винаги да се прави - първо източника да получи "кредит" и второ читателите да могат да преценят дали уважават източника като достоверен.
    //


    Струва ми се, че има нещо нередно. Обикновено има два варианта относно обжалване решението на даден орган:
    • Ако има нормативен акт, който определя срок за обжалване на решение от даден орган, обикновено в този акт е посочен и задължителен срок за публикуване на това решене. Ако срокът за публикуване не се спази, решението става невалидно. Естествено срокът за публикуване е по-кратък от срока за обжалване
    • Срокът за обжалване започва да тече след публикуването на решението.


  10. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #8

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    //извън темата
    dragozow, в този форум е прието да се съобщават източниците на новината, която се споделя със съфорумците. Всъщност редно е винаги да се прави - първо източника да получи "кредит" и второ читателите да могат да преценят дали уважават източника като достоверен.
    //
    Винаги посочвам източник,навик от едно друго място.Тука също няма изключение.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #9

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК


    //извън темата
    Моите извинения! Не бях видял последната дума от оригиналния пост.

  12. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    226
    #10

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    получих вчера това по пощата
    ПРЕСИНФОРМАЦИЯ

    През последните няколко години, след приватизацията на държавния телеком-монополист, не престават опитите на “Българска телекомуникационна компания” за ценова преса спрямо алтернативните оператори. Целта е ограничаване конкуренцията на българския пазар. БТК и досега принуждаваше участниците в телекомуникационния пазар в страната да заплащат по експертни оценки 4 пъти повече за достъпа до селищната канална мрежа от предполагаемите разходи, като използваше квази-монополното си положение по отношение на бившата държавна инфраструктура. И до днес няма точна и ясна икономическа обосновка на ценообразуването, въпреки вмененото по закон задължение на БТК да обосновава разходоориентиранoстта на своите цени за достъп до ограничения ресурс - подземната канална мрежа, както и кулите и другите преносни съоръжения.
    Преди две години с активното посредничество на регулатора – КРС между Асоциацията на българските кабелни оператори от една страна и БТК АД от друга, бе постигнато споразумение за мораториум върху по-нататъшното покачване на цените за достъп до подземната селищна канална мрежа. Това важеше и за запазване на съществуващите общи условия за предоставяне на тази услуга в интерес на крайните потребители. Днес отново сме изправени пред фрапиращ опит за налагане на неприемливи, непазарни и направо казано, скандални, нови Общи условия и цени за ползване на помещения, съоръжения и кули, както и на подземната кабелна далекосъобщителна мрежа. В настоящата ситуация КРС, вместо да изпълни ролята си на посредник между заинтересованите пазарни субекти и да бъде защитник на честната конкурентна пазарна среда, при пълна непрозрачност на 10 май 2007 г. съгласува и утвърди предложенитe от БТК Общи условия. Без да се съобрази с интереса на всички останали обществени оператори, пряко заинтересовани от тези условия и без необходимата публичност и консултации с бизнеса. По този начин КРС дава зелена светлина на опитите на БТК да спекулира с градската телекомуникационна инфраструктура и мълчаливо подкрепя опитите за извоюване на нови монополни позиции на една частна компания.
    Избраният за целта исторически момент също навежда на сериозен размисъл. В момента регулаторът няма действащ председател, поради изтичане мандатa на настоящия, и при подадена оставка на един от членовете. Комисията, в намален състав – както номинален, така и експертен, “поема отговорността» за едно решение, което има фундаментален негативен ефект върху целия съобщителен сектор и то само дни преди да влезе в сила новият Закон за електронните съобщения / ЗЕС/. С дружните усилията на държавните институции и пазарните субекти, законът има за цел да проправи пътя на конкурентната европейска пазарна рамка в телекомуникациите у нас.
    Препоръките на Европейската комисия, публично и нееднократно заявени, са в посока на разделяне на бизнесa с телекомуникационни услуги на бивши държавни монополисти от наследената инфраструктура. Вместо да подобри конкурентната среда, българският регулатор КРС утвърждава позициите на БТК, като подменя държавния монопол с частен.

    Как и на базата на какви критерии КРС прие предложените от БТК ценови условия? Не е ясна нито методиката, нито експертните становища от страна на регулаторния орган, въз основа на които са приети предложенията на монополиста. Според изискването на закона цената трябва да е разходоориентирана, а при оформянето на новата цена от 0.30 лв. с ДДС на линеен метър, по нищо не личи да са взети предвид елементарни финансови параметри като амортизация на мрежата, реалната стойност на инфраструктурата, както и кога са направени разходи по нея и т.н.
    Направените изчисления от експерти на АБКО и СЕК, въз основа на актуална пазарна практика показват, че цената за наемането на линеен метър подземна канална мрежа не би следвало да е по-висока от 0,08 лв. Предложената от БТК и утвърдена с лека ръка от КРС е 0.30 лв. с ДДС!?
    В създалата се ситуация, реално са застрашени не само интересите на алтернативните телеком оператори за либерализиране на българския пазар, а най-вече на обикновения български потребител. Драстичното покачване на цените и продължаващите неуспешни опити за либерализиране на бийтстрим достъпа, както и на условията за достъп до “последна миля” ще доведат до сериозно сътресение на телекомуникационния пазар. «Стратегическата» цел на монополиста е да настрои отрицателно крайния потребител спрямо всички алтернативни оператори на пазара. БТК блокира развитието на конкурентната среда и като обжалва всеки акт на регулаторните органи КРС и КЗК.
    Все още няма яснота и по основния проблем - собствеността на подземната канална мрежа. В този смисъл агресивното монополно самочувствие на “Българска телекомуникационна компания” АД изглежда още по-неадекватно. Държавата, в лицето на общините, е дебаркирала от интересите на данъкоплатците, като се е отказала от възможността да получава сериозни приходи. При новата цена на линеен метър БТК ще прибира над 800 милиона лева годишно, без да се знае защо?
    Амбициите на БТК да “разчисти терена” рискуват да върнат страната с десетилетия назад по отношение на свободния и конкурентен телекомуникационен пазар, като създаде предпоставки за прецедент, при който милиони български домакинства, както и бизнесът ще бъдат лишени от приемлив достъп до информация – кабелна телевизия, качествен високоскоростен Интернет, телефонни и други модерни телекомуникационни услуги.

    Действия, които ще бъдат предприети от
    алтернативния телекомуникационен пазар:

    • Ще обжалва решението на КРС във ВАС.
    • Ще сезира:
    o Комисията за защита на конкуренцията
    o Европейската комисия за защита правата на потребителите
    o Председателя на Народното събрание,
    o Министър-председателя на Република България,
    o Комисията по транспорт и телекомуникации при НС.

    Представителите на алтернативния далекосъобщителен пазар в България са решени да се борят докрай с всички разрешени от закона средства. Ще търсят обществената подкрепа за създаване на лоялна конкурентна среда в условия на равнопоставеност на операторите и защита интересите на българските потребители.

  13. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    226
    #11

    Re: Кабелна и интернет по-скъпи заради БТК

    плюс това:

    Хронология на събитията

    Новото старо монополното поведение на “БТК”,
    или какво се промени от 2005 година

    През 2005 г БТК АД едностранно и без каквото и да било предупреждение уведомяват кабелните оператори , че променя цените за ползване на услугата достъп до каналната мрежа от 0.19 ст на 0.29 стотинки. Това е сторено без компанията да е предложила за одобрение своите Общи условия за ползване на каналната мрежа и без цените за тази услуга да бъдат съгласувани от регулатора – КРС.

    1. Жалба в КЗК, по която е заведена преписка подават: "Евроком кабел" ЕАД - гр. Ботевград, "София кабел ко" ООД - гр. София, "Центрум груп-София" АД - гр. София, "Кейбъл тел" АД - гр. София, "Софийска кабелна компания и Ко" - гр. София, КТ "Телекабел" АД - гр. Пазарджик, "Еуроком Пловдив" ООД - гр. Пловдив, и "Евротур Сат ТВ" АД - гр. София

    2. В отговор през април 2006 г., КЗК налага на БТК АД, имуществена санкция в размер на 200 000,00 лв. за нарушение на чл. 18, т. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и имуществена санкция в размер на 100 000,00 лв. за нарушение на чл. 18, т. 5 от ЗЗК и постановява прекратяване на нарушенията.

    3. БТК АД обжалва това решение на КЗК във Върховен административен съд. Тричленен състав на ВАС се произнася с решение, в което ясно се посочва неоснователността на доводите на жалбоподателя - БТК АД. ВАС постановява, че като предприятие с господстващо положение на пазара БТК следва да се въздържа от действия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията и/или увреждане интересите на потребителите, като примерно изброените в чл. 18, т. 1–5 от ЗЗК. Всеки отказ на дружеството да сключи договор с друг оператор за предоставяне на достъп до каналната мрежа и осигуряване възможност за изтегляне на далекосъобщителни кабели в случаите, когато не са налице основания за отказ /Сключване на такива договори може да бъде отказано от компанията само при липса на техническа и физическа възможност (арг. от чл. 177, ал. 2 от Закона за далекосъобщенията - ЗД)./ , представлява нарушение по смисъла на чл. 18, т. 5, пр. 2 от ЗЗК - ограничаване възможността на конкурентния оператор да предостави на потребителите телекомуникационни услуги поради неоснователен отказ за сключване на договор за достъп до каналната мрежа, без която услугата не може да бъде предоставена.
    Нарушение е и непроизнасянето на дружеството-жалбоподател – БТК АД - по направените искания за достъп до каналната мрежа в подходящ срок, отказите да осигури достъп при наличие на техническа и физическа възможност за това, както и отказите да осигури достъп на заявителите до мрежата по съображения, които не се основават на причини от друг характер, различен от техническата и физическата възможност за разполагане на кабели. Всички тези действия по същността си са неоснователни откази на компанията с господстващо положение на пазара да договаря с останалите обществени оператори, като по този начин ограничава достъпа им до потребителите и препятства разпространението на предоставените от тях услуги. Изложеното налага извода, че с поведението си жалбоподателят извършва нарушения по смисъла на чл. 18, т. 5, пр. 2 от ЗЗК, за които следва да му бъде наложена имуществена санкция
    Към настоящия момент делото е за решаване пред петчленен състав на ВАС.

    4. С решение № 571/30.03.2006 г. на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е изменила и допълнила индивидуална лицензия № 100-0001/28.01.2005 г. за осъществяване на далекосъобщения чрез обществени далекосъобщителни мрежи и предоставяне на далекосъобщителни услуги, издадена на БТК, като е предвидила конкретни хипотези, при които БТК в качеството си на оператор със значително въздействие върху съответния пазар ще може да претендира липса на „физическа и техническа възможност” по смисъла на чл. 177, ал. 2 от ЗД – основание за отказ на съвместно ползване на помещения и далекосъобщителни съоръжения, канали, кули и др. на друг обществен оператор. С това решение на оператора е вменено задължение да предоставя съвместно ползване на помещения и далекосъобщителни съоръжения, канали, кули и др. при одобрени от КРС общи условия, които следва да бъдат обявени публично.Това решение също е обжалвано от БТК и ВАС се е произнесъл в следния смисъл
    ......Базирайки се на практиката си на регулаторен орган, на който е възложено да осъществява контрол за законност при осъществяване на далекосъобщителните дейности, КРС е посочила типичните ситуации, които могат да доведат до липса на технически и физически възможности:
    – инвестиционен проект за развитие на мрежата на лицензирания, за осъществяването на който е необходим поисканият ресурс; аварийни нужди. Въведени са известни ограничения за обществения оператор при позоваване на тези причини като основание за отказ за съвместно ползване. По този начин е въведена по-голяма яснота в режима на предоставяне на съвместно ползване на помещения и съоръжения и съответно – по-добри условия за далекосъобщителните оператори да развиват мрежите си, когато за целта е необходимо да използват чужд ресурс, което от своя страна способства за развитието на конкуренцията и е в обществен интерес. БТК е обществен оператор със значително въздействие на далекосъобщителния пазар и има собствена инфраструктура, покриваща територията на цялата страна. Това го прави безспорен лидер на съответния пазар, който като собственик на този ресурс е длъжен да предостави достъп и на други далекосъобщителни оператори при спазването на принципите за равнопоставеност, прозрачност и публичност на условията за това. Ето защо детайлизацията на основанията за отказ от страна на БТК да предостави такъв достъп, както и разработването и обявяването на одобрени от КРС Общи условия, при които такъв ще бъде предоставян, е изцяло в обществен интерес и условие за развитие на конкуренцията при предоставяне на далекосъобщителни услуги.”
    Делото е висящо пред петчленен състав на ВАС

    5. По адм. дело 5941/2006 пред ВАС е обжалвано решение №1073/ 16.05.2006 год. на Комисията за регулиране на съобщенията, с което на "БТК" АД се дават задължителни указания да преработи представения проект на Общи условия за съвместно ползуване на помещения, съоръжения и кули и за ползуване на подземна кабелна далекосъобщителна мрежа. КРС е упражнила правомощията си по чл. 179, ал. 2 и 3, като е задължила "БТК" АД да измени и преработи представения за одобрение проект за общи условия съобразно дадените указания в решението.
    По това дело ВАС се е произнесъл с решение, което гласи :
    Комисията е в правомощията си да извърши анализ на представения проект за общи условия и с оглед съдържащите се в тях правила, едностранно установени от дружеството-жалбоподател, да предложи визираните предложения за промени с оглед потенциалната възможност за увреждане интересите на другите оператори и препятстване на конкуренцията. Именно съобразявайки се с предмета на регулираните обществени отношения и целта на закона, КРС е дала конкретните указания за преработка на проекта за Общи условия. И именно защото след одобрението на тези условия в бъдеще сключените индивидуални договори не следва да се отклоняват от техните правила, то Комисията е действала в съответствие със закона при условията на оперативна самостоятелност. И в съответствие с крайната цел - защита интересите на потребителите, органът е действал в съответствие с правомощията си по чл. 180, ал. 1 от ЗД. Съгласно чл. 2, т. 1 от ЗД една от целите е развитие на далекосъобщителния пазар, създаване на условия за равнопоставеност на операторите и насърчаване на конкуренцията между тях. Безспорно тази преработка на Общите условия е съобразена с развитието на далекосъобщителния пазар. Самият характер и целите на тези Общи условия е съобразен в крайна сметка да защити интересите на потребителите. Предвид изложеното релевантните за приложението на правната норма на чл. 180 във вр. с чл. 179, ал. 2 от ЗД факти са осъществени.”

    Делото е все още висящо пред петчленен състав на ВАС

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Net 1 - кабелна телевизия, интернет и телефон/ обсъждане, мнения
    От oggieasp във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 1476
    Последно: 04-04-24, 12:44
  2. М-сат кейбъл - кабелна телевизия и интернет/ обсъждане, мнения
    От hristoslav2 във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 1107
    Последно: 18-07-22, 16:57
  3. Помощ за Кабелна(сателитна)+Интернет за Варна
    От pa6kyl във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 5
    Последно: 16-06-12, 11:31
  4. Съвет за смяна на кабелна в пакет с интернет
    От karan4o във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 13
    Последно: 24-10-11, 17:20
  5. Кабелна (цифрова) и интернет?
    От Mocanin във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 13
    Последно: 03-10-11, 11:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе