Първоначално публикувано от
dkolov По съм склонен, че причината е някъде другаде. Например може много хора да са осъзнали, че ще останат без работа, защото дколкото знам на запад да си смениш изгорялата лампа в много случай е необходимо да извикаш квалифициран техник. Заплатата на този техник е няколко десетки евро на час, пък енергоспестяващите работят много по-дълго преди да е необходима смяна.
Това може и да не е така, защото преди десет години си купих една луминисцентна и тя работи добре дълго време. Миналата година спря да работи и си купих нова, която миналия месец също спря. Това може да се дължи на факта, че новите лампи станаха доста евтини. Не си спомням колко пари съм дал преди десет години, но миналата година дадох 8 лева. Сега гледам че са по 4.
Освен това и там си има лобита и може причината да е лобиране за преминаване към LED лампи, които в момента са горе долу енергоспестяващи, не излъчват утравиолетова светлина и живеят още по-дълго време. Недостатъка е че със светодиоди се получва насочена светлина и трябва да се правят хитрини за да се постигне ефекта на другите лампи, да не говорим че май още не е измислено добре охлаждането им и поради това стават общо взето за улично осветление.