Докладчикът на европейския парламент за ACTA Кадер Ариф подаде оставката си. В изявлението си той отрича целия процес, довел до подписване на споразумението. Според него това е станало непрозрачно, без включване на гражданското общество в обсъжданията и без в текста му да бъдат включени исканията на Европейския парламент. “Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства”, пише в мотивите за оттеглянето си Раиф. Накрая заключава: “Аз няма да взема участие в този маскарад.”
Това е хубаво. А лошото - живеем в БГ. Ще се изтъпанчи някой непросветен говорител и ще обясни в стил Бойко как ACTA е нещо изключително морално и колко хубаво е, че сме го подписали.
Луда работа... аз наистина възлагам много надежди на здравия разум на ЕС и отхвърлянето на ACTA. Само ми е странно - ако през лятото споразумението не бъде ратифицирано от ЕС - съответните органи в съответните държави, които сега избързаха и го подписаха ще имат ли доблестта да си подадат отставките и да изчезнат от управлението след като ще е ясно, че са взели погрешно решение.