Присъдата била произнесена в неделя.
"Обесването ще се извърши в 12 на обяд - казал съдията на затворника - през един от седемте дни на идващата седмица. Но вие няма да знаете точно кога, преди да ви съобщят това сутринта в деня на обесването."
Съдията бил известен като човек, който винаги държи на думата си.
Затворникът се прибрал в килията, придружен от своя адвокат. Веднага щом останали насаме, адвокатът се обърнал с усмивка към клиента си:
- Не виждате ли - възкликнал той, - че присъдата на съдията никога не може да се приведе в изпълнение?
- Не разбирам защо - отговорил затворникът.
- Нека да ви обясня. Очевидно е, че не могат да ви обесят следващата неделя. Това е последният ден от седмицата. В събота следобед вие ще сте все още жив и ще знаете с абсолютна сигурност, че екзекуцията ще се проведе на другия ден, още преди да са ви го съобщили в неделната сутрин. А това би било нарушение на заповедта на съдията.
- Вярно е - казал затворникът.
- Следователно изключваме неделята - продължил адвокатът. - Така остава съботата като последен евентуален ден за вашето обесване. Но не могат да ви обесят и в събота, защото в петък следобед за вас ще има само два дена: събота и неделя. И понеже неделята се оказа невъзможна, присъдата ще се изпълни в събота. Знаейки за това още в петък, отново ще бъдат нарушени условията на съдията. Така изключваме и съботата. Остава ни петък. И той не е подходящ, защото, ако сте жив в четвъртък следобед, ще знаете предварително, че в петък ще бъдете обесен.
- Разбирам - казал затворникът, който вече започвал да се чувства доста по-добре. - По същия начин ще отпаднат четвъртък, сряда и вторник. Остава само утре. Но утре не могат да ме екзекутират, защото аз знам за това още днес!
Така затворникът бил убеден от несъкрушимата логика на адвоката си, че не може да бъде обесен, без това да доведе до противоречие със заповедта на съдията.
И изведнъж, в четвъртък сутринта за най-голяма негова изненада пристига палачът, когото той не очаквал. Поради което заповедта на съдията е спазена съвсем точно.
Според вас кой и къде бърка?