Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Задача 125 (папарак)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 125 (папарак)

Японски турист обикаля около оградата на огромо имение, в центъра на което е издигната петоъгълна сграда.

Преди охраната любезно да го помоли да се разкара, докато не са пуснали кучетата, той успява да направи една снимка.

Кое е по-вероятно - на снимката да се виждат 2 или 3 от стените на зданието?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2003

Задача 125 (папарак)

Ако е толкова близо, че да го подгони охраната, най-вероятно ще е снимал само една страна на сградата (Ако е добре известния ни Петоъгълник - все пак доста е голям). Всичко зависи от разстоянието на което се намира от сградата

4. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача 125 (папарак)

По-голяма е вероятността на снимката да се виждат само 2 стени, защото [и при условие, че основата на сградата е правилен петоъгълник] 3 стени може да види само от едно място.

5. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Задача 125 (папарак)

По скоро нещата опират до въпроса с какъв фото апарат е снимал. Ако не е снимал със специален широкоъгълен обектив е мнго трудно да се хаванат три стени. Ако не ме лъже паметта 72 градуса ( колкото е ъгъла между две не съседни страни в петоъгълника ) е прекалено голям за нормален обектив.

/ пфу феднъж да съм прав и да ме испреварят

/ централно срещу всяка стена няма ли по едно местенце от което да се виждат три стени?

6. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача 125 (папарак)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

/ централно срещу всяка стена няма ли по едно местенце от което да се виждат три стени?

<div align="right">Originally posted by Yasen6275*-*23/12/2004*:* 15:32:25</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Не, няма. Ако беше правилен шестоъгълник - тогава може, но при правилен петоъгълник - не. При равнобедрен трапец, например, също има само едно място, от което можеш да видиш 3 от страните му едновременно, и това е ако го гледаш откъм страната на по-малката основа.

7. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Задача 125 (папарак)

Иво нали е правилна фигура. Ако я нанижеш на една ос в центърана описаната окръжност и перпендикулярна на равнината и я завъртиш на 72 градуса няма ли да получиш същата фигура?

8.  

9. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 125 (папарак)

Гласувам за 2

Ако виждаш 3, то точно от другата страна ще виждаш 2

Ако виждаш 2 от обратната страна ще виждаш или 3 или 2 или 1

(Ако не е на 11 септември[V])

10. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача 125 (папарак)

Опс, да. Заблудата е изцяло моя.

Ами значи вероятността е еднаква - 50:50 - ако е снимал откъм върховете на петоъгълника, ще вижда 2 стени, а ако снима откъм основите - ще вижда 3 стени.

Днес мисленето не ми се отдава, ама хич! [][][]

P.S. Абе няма ли кой да притича до "Пентагона"?... []

11. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 125 (папарак)

от червената област се виждат 2 страни

от жълтата 1 страна

от зелената 3 страни

по голяма е вероятността на която отговаря по-голяма площ. Но зелената площ е теоретически безкрайна, а на практика е ограничена от формата на земята и растоянието от което са различими страните на сградата. Така или иначе за мен отговора е 3 страни.

12. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Задача 125 (папарак)

Все пак е разговарял с охраната

И споредмен червената площ също не е малко. Това че си я ограничил в картинката не значи че свършва там. Мисля

No ofense

/ Корекция Червената е също толкова безкрайна колкото зеленат[}] просто си ограничил чертежа ако го беше разширил на ляво и на дясно щеше да го видиш

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 125 (папарак)

@Cvetanov

дефазирай се на 180 градуса от другата страна на сградата. Зелената ти зона става червена, но обратното не е вярно

Аз се дефазирам на 40 градуса със сливенска гроздова[:D]

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 125 (папарак)

вярно че съм го ограничил и червената е безкрайна

ако се нарисува произволна окръжност около петоъгълника тя ще загради повече червено отколкото зелено и това няма да се промени при друг радиус на окръжността

16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 125 (папарак)

За мен Wise е прав.

Ето как разъждавам: имението е голямо, а сградата относително малка. Това гарантира достатъчно разстояние от нея, така че да не попадаме в жълтата зона на Цветанов. Папаракът е японец, значи има супер апарат, не се съмнявайте в това. Сигурно има и FishEye обектив! Ама приемете, че е МНОГО далече, за по-лесно.

Сега, по моя любим метод с близнаците слагам братчето на японеца от другата страна на сградата и той да поснима малко.

На всяка точка, от която се виждат 3 фасади, съответства еднозначно точка, от която се виждат само 2 (жълтите дъгички).

По този начин излиза, че вероятността е 50%.

Работата е там, че в малката дъгичка има точно толкова точки, колкото и в голямата (все са континуум, за любителите на мръсни думи [])

17. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача 125 (папарак)

Bibi, като поразмислих [все пак] малко, ми става ясно че много зависи каква е формата на оградата. Ако, да кажем, е кръг [както и предполагам да е, защото в условието пише "в центъра на което..."], то стените, които туриста ще снима, е по-вероятно да са <font color="red">две</font id="red">, тъй като чертежа на Cvetanov е много правилен, независимо в какъв мащаб, и червената област е в пъти повече от зелената. Понеже в условието пишеш "огромно имение" не допускам оградата да преминава през жълтата област.

Ми това е.

<font color="red">Весела Коледа!</font id="red"> []

18. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 125 (папарак)

@Bibi

не съм казал, че вероятността е 50% - напротив!

Мисля, че за всяка точка с изглед на 3 страни има съответна от другата страна с изглед към 2.

Но обратното не е вярно!!!

Значи 2 е по-вероятно!

това е след втората ракия, след третата не знам колко ще виждам - вероятно само една стена[!]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №63
    От Star Warrior във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 01-11-04, 02:00
  4. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  5. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе