Харесах тази задача в един друг форум. Там е решена, но не е обяснено как. Отговорът също го знам, но не го разбирам. Знам и решенията на някои от междинните етапи в решаването - и тях не мога да разбера. Ще се радвам, ако с общи усилия я разгадаем. Успех на всички.
<hr noshade size="1">
Вили се прибра от работата си в "24 часа главоблъсканици", където води колонката със задачите. През деня бе имал сериозен скандал с редактора, който настояваше Вили да публикува решенията на задачите си. Той въздъхна и си спомни древната мъдрост "Внимавай какво си пожелаваш - може да се сбъдне".
Настроението на Вили се повиши като отвори входната врата на жилището си, както винаги, когато прочетеше табелата "Добре дошли в дома на Вили и Април Ъндърууд". Отваряйки вратата, той се провикна "Скъпа, прибра...", но се спря внезапно като забеляза, че къщата е пуста - Април я нямаше.
Бързият оглед на жилището разкри това, от което се опасяваше Вили - писмо на масата в хола. Не прощално писмо, а плик от Господаря На Ребусите.
Господаря На Ребусите, за тези които не знаят, е заклет враг на Вили. Той е този, който остави Вили на необитаем остров и запали острова. Той принуди Вили да използва 2 презерватива, за да задоволи 3 жени. И най-лошото - после разказа на Април за момичетата. Не можете да си представите каква сцена направи Април.
Но този път прекали! Отваряйки плика, Вили откри писмо, което гласеше:
"Да, позна. Отвлекох Април и сега я пазя на сигурно място. Ще я освободя само ако успееш да ни откриеш от първия си опит! Не се опитвай да ме изпързаляш! Знаеш, че разполагам със значителни ресурси и ще разбера, ако ни потърсиш на други места преди да ни намериш. И запомни - винаги съм една стъпка пред теб."
Вили обърна писмото и откри, че то е написано на лист със стара прогноза за времето:
5-дневна прогноза:
Ден | Мин | Макс
Нед....-4.......6
Пон....-3.......6
Вто.....-1.......2
Сря......2.......8
Чет......8.......8
Под таблицата Господарят На Ребусите беше добавил редица числа, написана на ръка:
8 2 1 0 2 3 2 5 4 4 2 3 6 2 2 5 7 1 4 5 2 1 0 2 6
Как Вили да спаси Април?
<hr noshade size="1">
Постарал съм се преводът да е максимално точен - в случай че има някаква уловка в текста. Ако искате, мога да постна и оригинала.