Купих си нов диск (120GB за $58) и мисля да го направя с 3 алтернативни ОС, та имам няколко въпроса в тази връзка:
1. Ако направя 3 boot дяла на диска, има ли някаква разлика коя е ОС на първия дял? Тъй като предполагам, че по подразбиране BIOS грабва неговия Boot Manager, има ли някаква разлика между отделните Boot Manager-и? Имам предвид Win98, WinXP и Linux, като по стечение на обстоятелствата мисля да сложа Win98 на дял С: и съответно най-стария Boot Manager ще контролира нещата...
В такъв случай, мога ли (по-късно) да конфигурирам мениджъра така че да зарежда по подразбиране ОС от диск Д:?
2. Бях чел някъде за някакви програмки, чрез които Win98 може нормално да "вижда" NTFS дялове. Някой може ли да даде линк? Надеждни ли са? Със сигурност не бих искал да си скапя файловете или дори "само" кирилските имена чрез достъп от Win98...
Предполагам, че Линукс няма проблем с NTFS?
3. Обикновено си държа всички основни файлове на отделен (не-boot) дял. Ако конфигурирам Win98 и WinXP да пипат там един след друг, могат ли да ми се прецакат Outlook Express или Favorites? То че могат е ясно, но според мен ако се направи както трябва би могло (поне теоретично) клиентите и на двете ОС да могат да пипат без да рушат. Или формата на пощата е различен при по-новата версия на Outlook Express?
Благодаря предварително на отзовалите се гурута!