Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23

Задача 228 (За пореден път везна)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Имате шест монети, някои от тях фалшиви. Можете ли с четири претегляния да определите точно кои са фалшивите [?]

1. Везната <s>мери</s> отчита точно тегло.

2. Всички истински монети имат еднакво тегло. Всички фалшиви - също

3. Знаете точните тегла на една истинска и на една фалшива монета.

//ЕДИТ: везна/кантар/теглилка - както искате го наричайте. Измерва и показва точно тегло.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Това везна ли е или кантар? И освен че мери теглото, показва ли го (на дисплей някакъв или циферблат) или не?

4. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Разделяме на две независими групи по три монети и с по две претегляния откриваме фалшивите по следния начин:

1. Претегляме трите заедно и разбираме колко са фалшивите в тройката.

2. При 1:2 слагаме по една монета от двете страни - и готово.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Явно не използвам подходящите думи, когато обяснявам. Имам предвид везна с едно блюдо - не можем да сравняваме тегла. Само измерва тегло.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Имам предвид везна с едно блюдо - не можем да сравняваме тегла. Само измерва тегло.

<div align="right">Originally posted by Edin_Lud - 14/04/2005 : 12:41:43</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Аз за това и зададох въпроса по-горе - реално ти говориш не за везна, а за кантар [)]

7. Member
    Тук е от
    Dec 2004

ако не греша фатално, може 4 претегляния, дори май без да знам теглото предварително. условно приемам, че истинските са по-тежки с тегло х, фалшивите са с у.

Случка 1: 5+1 монети

разделям на две произволни групи и с две претегления намирам, в коя група е фалшивата. остават ми три (две са достатъчни) претегляния за да намеря различна монета сред 3. Done.

Случка 2: 4+2 монети

разделям на две произволни групи и с две претегления им намирам теглото.

$2.1 Двете групи тежат различно, значи в тежката иам 3 истински. остават ми две претегляния да намеря различна монета сред 3 в леката. Done

$2.2 Двете групи тежат еднакво ->> по 2+1 монета имам или 2х+у=А общо тегло на група. Общо всичките тежат 3х+3у=2А, значи 2х+2у=3/2А, теглото което трябва да получа ако прибава към едната група фалшивата от другата. остават ми две претегляния да я намеря сред 3. Done

Случка 3: 3+3 монети

Тегля една и помня теглото, примерно х. Тегля втора:

$3.1 втората е х, щастливец съм понеже ми остават две претегляния да намеря третата х сред 3 монети.

$3.2 втората е у. Знам до тук колко тежат х и колко у и имам две претегляния да разделя 4 оставащи монети (2х+2у). Тегля две произволни, ако са 2х или 2у Done. В противен случай сменям едната и тегля пак след което знам кои две кои са. Done.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Сигурно си прав...ако знаеш предварително колко са фалшивите монети

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

голяма глупост, вярно [Oops!]

11. Member
    Тук е от
    Sep 2004

mitkko, ти не знаеш предварително разпределението, така че първото ти претегляне трябва да е едно и също винаги. И след това да разклоняваш алгоритъма.

//Едит: Изпреварихте ме...

12. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002

Броят на фалшивите монети е равен (масата на всичките-броя на монетите) делено (разликата в масата на фалшива истинска) така че още с първото претегляне митко може да определи колко са фалшивите.

пример да кажем че истинските тежат 1 а фалшивите 2

имаме следното разпределение

1 2 2 1 2 1

сумарна маса 9

9-6/1 = 3 фалшиви (има разлика в зависимост какъв е знака, но нали масите се знаят)

Това е стъпка 1..

13. Member
    Тук е от
    Oct 2003

В такъв случай теглим всичките 6 и какво имаме:

а.X + b.Y = T , където а - тегло на 1 истинска; b - тегло на 1 фалшива; Т - общо тегло; X - брой истински; Y=6 - X - брой фалшиви;

След преобразувания

Х = ( T - 6.b ) / ( a - b) и намираме разпределението.

И оттук нататък не ми се смятат версиите и тегленията[:I]

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Абсолютно - от първото теглене на 6 монети и общото тегло Т, решавам Диофантовото уравнвние а.X + b.Y = T (считам, че герой попаднал в ситуация да е съществено да разполага само с 4 тегления е най-малкото необикновен и има подобни способности) и знам рaзпределението на монетите. От там нататък след като зная и теглото на честна/нечестна монета, не се правя на умен както по-горе, една стъпка от алгоритъма се изчиства, евентуално се модифицира малко, това ще го проверим скоро като нарисувам дървото, и в резултат на това разполагаме с another successful story out of the ashes of despair [Yes!]

евентуално [:D]

16. Member
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> решавам Диофантовото уравнвние а.X + b.Y = T

<div align="right">Originally posted by mitkko - 14/04/2005 : 16:34:52</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

уравнението не е Диофантово

y=6-x, пише го и в поста на bestman

17. Member
    Тук е от
    Dec 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> решавам Диофантовото уравнвние а.X + b.Y = T

<div align="right">Originally posted by mitkko - 14/04/2005 : 16:34:52</div id="right">

уравнението не е Диофантово

y=6-x, пише го и в поста на bestman

<div align="right">Originally posted by Cvetanov - 14/04/2005 : 16:22:07</div id="right">

прав си. дори не се нуждая от необикновени способности за решаването му. [:P]

18. Lan
    Lan е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

$2.2 Двете групи тежат еднакво ->> по 2+1 монета имам или 2х+у=А общо тегло на група. Общо всичките тежат 3х+3у=2А, значи 2х+2у=3/2А, теглото което трябва да получа ако прибава към едната група фалшивата от другата. остават ми две претегляния да я намеря сред 3. Done</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Ако си изхабиш първото теглене за да определиш колко са фалшивите, мисля че едно теглене няма да стигне за този вариант (4-2, и ако при първото теглене се падне 2-1).

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Пореден номер в SQL заявка
    От zloRadi във форум Програмиране
    Отговори: 1
    Последно: 30-01-14, 15:37
  2. Въпрос за пералня с електронна везна
    От magik във форум Бяла техника
    Отговори: 8
    Последно: 19-09-09, 23:44
  3. Задача 224 (Отново везна)
    От Edin_Lud във форум Логически задачи
    Отговори: 14
    Последно: 08-04-05, 00:20
  4. Зада4а 155 (топ4ета и везна) - Анулирана!
    От pepino_23 във форум Логически задачи
    Отговори: 4
    Последно: 29-01-05, 04:38
  5. Задача 119 (везна и монети)
    От Cvetanov във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 17-12-04, 18:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе