Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 23 от общо 23

Задача 228 (За пореден път везна)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

<s>Този цитат откъде се появи [?]</s> видях откъде

Lan е прав. Няма начин да се определи кои точно Х монети са фалшиви с 3 тегления (ако изхабите първото за определяне на Х).

Дайте малко по-активно, че довечера трябва да обявя следващия, а не ми давате възможности за избор [:P]

2.  

3. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><s>Този цитат откъде се появи [?]</s> видях откъде

Lan е прав. Няма начин да се определи кои точно Х монети са фалшиви с 3 тегления (ако изхабите първото за определяне на Х).

Дайте малко по-активно, че довечера трябва да обявя следващия, а не ми давате възможности за избор [:P]

<div align="right">Originally posted by Edin_Lud - 15/04/2005 : 14:40:44</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Е то да не е дупка, че да копаем по-бързо[!]

Мисля, че трябва да започнем с тройка - явно ще получим 2 еднакви и 1 различна (иначе е лесно)

После като на бици и крави ще се гърчим (засега проверявам 1 от тройката+2 от останалите)

едит//

например:

a,b,c - 2+1 (1+2)

a,d,e - ....

b,d,f -.....

c,e,f -....

винаги ще имаме 2 еднакви и 1 различна - иначе е лесно да се фиксират

ако и при този вариант се получи единствено (не съм го проверил)

Мисля, че се получава така - в някое мерене получаваме 3 еднакви и лесно пресмятаме останалите.

При различни винаги има 8 варианта - проверих няколко - получава се противоречие. Повече ме мързи да пробвам и да описвам всички

Мисля, че ще се получи единствено по този метод

4. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

Въпросът в задачата е дали може или не може, а не е кажете как да стане, и понеже не ми става никак при вариант 2 фалшиви (истински) и 4 истински (фалшиви) мисля да кажа 'не, не може' и това е решението [:D]. Вариантите за разпределение иначе са огледални от 4 и нагоре фалшиви, тоест няма значение дали ще са Х или 6-Х фалшивите монети.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@Krusteva Въпросът в условието е "Можете ли...?" от благоприличие. Всъщност задачата е "Определете...", но звучи малко началнически [:D]

Решение има. Трикът е точно в "огледалното" разпределение...

6. Тук е от
    Mar 2005

Аз предлагам (без да съм 100% сигурен (защото не ми остава време от учене) ) следното:

1во теглене с 6 монети, после махаме една монета

2ро с 5 монети

3то с 4 монети

4то с 3 монети

А махнатите монети може да се разберът какви са (истински или фалшиви)

7. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Очевидно че има/няма варианти...........

Все пак искам отговор от автора Edin_Lud къде ми куца методът:

1. Номерираме 6-те монети - a,b,c,d,e,f

2. Теглим a+b+c, a+d+e, b+d+f, c+e+f -това са 4 тегления

мислим малко и определяме кои са леки/тежки (бели/черни) - това се е знаело по условие коя колко тежи.

При кой вариант няма да мога да определя кои какви са?

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@WiseПървия път, когато го постна като вариант, не ти отговорих, защото ми се стори просто идея:

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Повече ме мързи да пробвам</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Очаквах развитие...

Понеже и мен ме мързи да проверявам - следващия е Wise.

10. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@WiseПървия път, когато го постна като вариант, не ти отговорих, защото ми се стори просто идея:

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Повече ме мързи да пробвам</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Очаквах развитие...

Понеже и мен ме мързи да проверявам - следващия е Wise.

<div align="right">Originally posted by Edin_Lud - 15/04/2005 : 21:45:39</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

@Edin_Lud

Това знчи ли, че има друго, "научно" решение, различно като идеология?

Ето по-подробно каква беше логиката ми:

1. "a","b","c" - ако са 3 еднакви, проверяваме последователно "d","e","f", ако са различни-

2. "a","d","e" - ако са 3 еднакви -проверяваме "f" и "b", а "c" виждаме от 1, ако са различни-

3. "b","d","f" - ако са 3 еднакви - проверяваме "a" , а "c" и "e" виждаме от 1 и 2, ако са различни-

4. "c","e","f" - ако са еднакви от 1,2,3 еднозначно се определят останалите, ако са различни трябва да се проверят 8 възможни разклонения с конкретни варианти (2 фалшиви+ 1 истинска или обратното). Аз стигнах до 3 варианта само (затова казах. че ме е домързяло)

Ако няма възражения до 14 ще измисля някаква задачка.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Пореден номер в SQL заявка
    От zloRadi във форум Програмиране
    Отговори: 1
    Последно: 30-01-14, 15:37
  2. Въпрос за пералня с електронна везна
    От magik във форум Бяла техника
    Отговори: 8
    Последно: 19-09-09, 23:44
  3. Задача 224 (Отново везна)
    От Edin_Lud във форум Логически задачи
    Отговори: 14
    Последно: 08-04-05, 00:20
  4. Зада4а 155 (топ4ета и везна) - Анулирана!
    От pepino_23 във форум Логически задачи
    Отговори: 4
    Последно: 29-01-05, 04:38
  5. Задача 119 (везна и монети)
    От Cvetanov във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 17-12-04, 18:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе