Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 57

Задача 284 (Равностранен триъгълник)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Re: Задача 284 (Равностранен триъгълник)

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    която май е и ъглополовяща на BMC
    Объркал съм - ъгъла е HMC

Цитат Първоначално публикувано от Anubis Black
    ...Ще се консултирам с @Bibi и тя (ако не е проблем) ще покаже няколко варианта, които съм разработил (както и варианта на една съученичка, на която дадох задачата).
    Ааа ... без такива работи. Задачата е дадена и ще си я решаваме, докато не обявим, че се предаваме !!! // Казана задача - хвърлен камък.

2.  

3. Тук е от
    Aug 2005

Аз не знам решението й. Имам няколко идеи и се надявам и вие да имате!

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Anubis Black
    Веднага мога да ви кажа какво НЕ може да се ползва от това, което сте изброили: Питагор (учи се в 9 клас); подобни триъгълници (също в 9кл.); тригонометрия (нямам идея какво представлява, но не ми звучи като нещо, което скоро ще уча ). Май дотук само средната отсечка е позволена. Аз съм свеждал задачата до доказване на един ъгъл, но това е било невъзможно. Ще се консултирам с @Bibi и тя (ако не е проблем) ще покаже няколко варианта, които съм разработил (както и варианта на една съученичка, на която дадох задачата).
    Не знам днес какво се учи в училищата, но теорема на Питагор се учеше в първите часове на "Геометрия". Без нея няма геометрия
    Подобни триъгълници май също в 7ми клас учехме. Поне ги имаше на изпита за специализирано училище след 7ми клас...

Както и да е...аз дотук виждам как Bibi почти е доказала, че триъгълника е равнобедрен.

Ще ви разкажа за няколко неуспешни идеи...Когато за пръв път видях задачката, си казах "нищо по-просто - доказваме, че l, m и h образуват триъгълник със страна 0 и готово". Да, ама не. Друга идея - равнобедрен триъгълник с основа, равна на бедрата (или ъгъл при основата 60о). Тц.

Единствения успешен подход, който съм виждал е:
    1. Да докажем, че триъгълника не е тъпоъгълен (защото всички следващи разсъждения са верни само за остроъгълник)
    2. Да докажем, че зависимостта м/у страните е a>=b>=c (може и в разбъркан вид)
    3. Да докажем че ъглите са равни (изхождайки от 2.)

Ако някой намери друг начин, ще ми бъде особено интересно...

//М/у другото, при този подход не се използва Питагор - само сравнение...което предполагам ни е известно от 5ти клас

5. Тук е от
    Aug 2005

Напълно съм наясно с това решение, но то е толкова описателно, дълго и тромаво, че съм убеден, че има и по- лесен начин. Просто не можем да го видим. Утре ще говоря с една съученичка, която каза, че малко не й достига да я реши, но все пак- на кой ли му остава много ? Задачата се свежда до доказване на два ъгъла, които са очевАдно равни, но недоказуеми, или на две точки/прави, които задължително съвпадат, но не можем да докажем. @Edin_Lud, според мен с общи усилия ще намерим някакво красиво решение.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Ей...ти нали не знаеше как се решава :knuppel2:. Май нещо...

7. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    Ей...ти нали не знаеше как се решава* :knuppel2:. Май нещо...
    Един професор по математика от Америка ми го прати, но аз не му го признах* !
    П.П. Това ми стана любимата картинка .

8.  

9. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Бих предложил още един път на разсъждение: как бихме построили триъгълник по дадени височина, медиана и ъглополовяща. По този начин аз поне успях да намеря ъгъла, макар и с използване на тригонометрия. Та - подхода: построяваме отсечка за височината, през единия й край построяваме перпендикулярна на нея права, а през средата й - още една - на тези две прави лежат краищата на медианата. По този начин имаме определен ъгъла между медианата и страната при височината (в нашият частен случай - 30 градуса). От тук нататък се запитваме на какво условие трябва да отговаря ъгъла при ъглополовящата за да може да я построим. Аз разъждавах така: ако пуснем перпендикуляри от т. L към страните b и c - те са равни. Можем да намерим лицето на триъгълника от сумата на лицата на ALC и ABL (чрез страните b,c и новопостроените перпендикуляри), което пък също е равно на лицето намерено чрез височината Ha и a. Малко тригонометрия и намираме ъгъла при A изразен чрез l, m и h. Ако на някой мъ хрумва как да стане без тригонометрия - да казва.

//EDIT

Още една идея.

ha = 2*sqrt(p(p-a)(p-b)(p-c))/a

mb = 1/2 * sqrt(2b2 + 2c2 - a2)

lc = 2/(b + c) * sqrt(bcp(p-a))

където p e полупериметъра. Ако положим ha=mb=lc=1 и повдигнем на квадрат всяко от тези уравнения се получава една не много красива, но определено решима система уравненийца с трите неизвестни a,b и c. Обаче да се решава това ми се вижда голяма хамалогия.

10. Тук е от
    Apr 2003

Re: нещо за начало

Цитат Първоначално публикувано от Sugar4o
    защото MP e успоредна на CH и* защото AM и MC са равни по условие и оттам* MP/CH=AM/AC* и тн! браво на Bibi*
    оттам задачата се свежда до това дали трябва да се докаже, че медианите се пресичат в точка разделяща ги на 2:1 Ако това може да се ползва като теорема решението е готово
    Аз не разбрах защо го игрорнахте това като решение??! нали първото нещо като се каже медиана е теоремата че медианите в триъгълник се пресичат в една точка, разделяща ги 2:1 считано от върха! Та какво още има да доказваме за тази задача?

11. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ами доста май имаме да доказваме.........(

12. Тук е от
    Apr 2003

Добре! Ще дообясня
    Но първо една уговорка! Условието е "преоразмерено". Излишно е да се дава, че и ъглополовящата е равна на другите отсечки!

13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Добре! Ще дообясня
    Но първо една уговорка! Условието е "преоразмерено". Излишно е да се дава, че и ъглополовящата е равна на другите отсечки!
    Не е преоразмерено. Ето ти един черен, червен и зелен триъгълник, на които височините и медианите са равни, но ъглополовящите са различни и триъгълниците са различни. Обаче оня ъгъл винаги е 30 градуса.

14.  

15. Тук е от
    Apr 2003

ДА! моя грешка... забравих как доказах че е равнобедрен триъгълника... май трябва да си лягам вече

16. Тук е от
    Apr 2003

Re: това ли?

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    Тромаво ама върви..
    да бележим пресечната точка на m и окръжността с Q
    AQ се пада ъглополовящата на ъгъл А защото отговаря на дъга CQ а нейния централен ъгъл е алфа
    сега да транслираме AQ така че А да застане върху B - ПОлучаваме триъгълник MBQ1 който съвсем случайно е равнобедрен - MB=BQ1 и оттам ъгъл BQ1M=алфа/2=30
    оттам алфа=60
    натам мисля че е детска лапаница )

17. Тук е от
    Aug 2005

Re: това ли?

Тромаво ама върви..
    да бележим пресечната точка на m и окръжността с Q
    AQ се пада ъглополовящата на ъгъл А защото отговаря на дъга CQ а нейния централен ъгъл е алфа
    сега да транслираме AQ така че А да застане върху B - ПОлучаваме триъгълник MBQ1 който съвсем случайно е равнобедрен - MB=BQ1 и оттам ъгъл BQ1M=алфа/2=30
    оттам алфа=60
    натам мисля че е детска лапаница )
    Съжалявам, пич! Нямаш право да ползваш дъга и централен ъгъл, а не знам какво представлява това "транслиране".
    П.П. А и m има 2 пресечни точки с окръжността, но по- добре остави този път, защото е непозволен .

18. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Anubis Black ,
    недей да бъдеш чак такъв йезуит. В конкретния случай лесно се вижда и без централни ъгли, че AQ е ъглополовяща. Грешката на Sugar4o е, че AQ не е равна на MB.

И между другото, намерих решение на задачата при което се ползват именно свойства на вписани ъгли в окръжност. С подходяща картинка (построение), става на пет-шест реда. Нали такова решение търсим - кратко и елегантно ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. триъгълник
    От tonych във форум Логически задачи
    Отговори: 9
    Последно: 18-08-12, 23:52
  2. Триъгълник
    От Ekk във форум Логически задачи
    Отговори: 5
    Последно: 07-03-08, 02:50
  3. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  4. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  5. Триъгълник - или Дупка в моя МОЗЪК!
    От BlackBLOOD във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 12
    Последно: 14-06-03, 20:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе